Στον διαγωνισμό των 8.800 θέσεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας, αριθμός που όπως σημείωσε “προέκυψε μετά από τα αιτήματα που κατέθεσε κάθε Δήμος για τον χώρο του και με βάση τα οικονομικά του”, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”.

“Για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια γίνεται διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις εργασίας, μέχρι τώρα οι Δήμοι καλύπτονταν από οκταμηνίτες συμβασιούχους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ο κ. Σκουρλέτης θύμισε ότι: “Τον Φεβρουάριο του 2016 η κυβέρνηση αποδέσμευσε τις προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες – που πληρώνονται από δημοτικά τέλη και άρα δεν επιβαρύνουν ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε τον προϋπολογισμό των Δήμων – από τους περιορισμούς και τους κανόνες αναλογίας προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Ακολούθως, τον Ιούλιο του 2017, δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός με μία παράταση στους ήδη εργαζόμενους που έληγε η σύμβασή τους στα τέλη Δεκεμβρίου, ώστε να πάμε σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό με ειδική μοριοδότηση για όσους είχαν συγκεκριμένη προϋπηρεσία στις υπηρεσίες καθαριότητας”.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τη ΝΔ οτι “καταγγέλλει ότι κάνουμε φωτογραφικό διαγωνισμό, κάτι αναληθές και εύκολα εξηγήσιμο γιατί το λέει. Το λέει επειδή ποτέ της δεν συμφιλιώθηκε με την ιδέα των μόνιμων προσλήψεων, ήθελε το καθεστώς των ελαστικών μορφών εργασίας στην καθαριότητα, που κάποια στιγμή να περάσει σε ιδιώτες”.

Για τις θέσεις δε, του ΚΚΕ και άλλων αριστερών σχημάτων, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι “ζητούν κάτι όχι εφικτό, οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα να είναι αυτοί που θα μονιμοποιηθούν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει και θα ήταν και κοινωνικά άδικο, κάποιοι που βρέθηκαν ένα ή δύο οκτάμηνα σε συγκεκριμένες θέσεις, ξαφνικά και εις βάρος άλλων με εξίσου την ίδια ανάγκη, να μονιμοποιηθούν μέσα από έναν κλειστό διαγωνισμό”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι «το ΑΣΕΠ πρέπει να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τους προσωρινούς πίνακες στη βάση των οποίων θα παρουσιαστούν στις δουλειές τους τυπικά την 1η Απριλίου, που είναι Κυριακή, άρα την άλλη εβδομάδα παρουσιάζονται στις δουλειές τους”. 

“Είναι πολύ σημαντικό ότι σπάει το καθεστώς ομηρίας μέσω των συμβάσεων, αλλά και εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες χιλιάδες μόνιμες θέσεις στους Δήμους μετά από χρόνια”, τόνισε καταληκτικά ο κ. Σκουρλέτης.

πηγή: stokokkino.gr