Πιθανή η συνεργασία με τον Ρέντσο Πιάνο, για την εφαρμογή μιας πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής μεθόδου

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Στηρίζοντας την Υγεία» του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρουσιάστηκαν σήμερα σε συζήτηση που εντάχθηκε στη σειρά εκδηλώσεων του ιδρύματος, «Διάλογοι». Οι πτυχές του προγράμματος, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά σε δωρεές άνω των 200 εκατ. ευρώ, συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλου, και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως, σε συνέχεια συζητήσεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΙΣΝ, το ίδρυμα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου νοσοκομείου παίδων στη Θεσσαλονίκη, την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, καθώς και την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Στο πλαίσιο της ίδιας δωρεάς, το ΙΣΝ προτίθεται να καλύψει το κόστος αγοράς 3 PET/CT προκειμένου να διατεθούν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και της αγοράς μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων. Επιπλέον, το ΙΣΝ εξετάζει την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους ιατρούς, αναφορικά με την αντιμετώπιση του τραύματος, καθώς και προγραμμάτων καταγραφής, παρακολούθησης και παρέμβασης αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, και αφορά στην προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, συνολικού ύψους επιπλέον 14 εκατομμυρίων ευρώ. Όσοι βρέθηκαν την ημέρα της εκδήλωσης στο ΚΠΙΣΝ, είχαν επιπλέον τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα πρώτα ασθενοφόρα, δωρεάς του ΙΣΝ, που παραλαμβάνονται αυτές τις μέρες και πρόκειται να διατεθούν σε όλη την επικράτεια.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Δρακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η εμπειρία της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ έχει αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει για την κοινωνία μία διαφανής συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, και με τη νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, προσβλέπουμε σε μια ανοιχτή διαδικασία που έχει μοναδικό σκοπό και γνώμονα το κοινό καλό. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που στις ιδιαίτερα έντονες εποχές που διανύουμε παγκόσμια, το ΙΣΝ εξακολουθεί να βρίσκει νέους αξιόλογους συνεργάτες ή να συναντάει παλιούς γνώριμους, σε μία κοινή πορεία και προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο κάθε φορά. Ο κόσμος είναι η γειτονιά μας».

Συμπληρωματικά δε, γνωστοποίησε ότι τόσο το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όσο και τις υπόλοιπες υποδομές που περιλαμβάνονται στη μεγάλη δωρεά, κατά πάσα πιθανότητα θα τις αναλάβει ο Ιταλός Αρχιτέκτονας, Ρέντσο Πιάνο, που είναι και ο δημιουργός του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος. Συγκεκριμένα, ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε ότι «έχουμε συναντηθεί με τον Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος έχει κάνει νοσοκομεία και στην Ιταλία και στην Ουγκάντα και, κατά τη γνώμη μου, έχει καταλάβει τον καινούργιο τρόπο αρχιτεκτονικής για νοσοκομεία, όπου ο βασικός σκοπός είναι ο σεβασμός προς τον ασθενή και τους συγγενείς. Δεν είναι απλά ένας χώρος τσιμεντένιος με ένα κρεβάτι μέσα, αλλά ένας χώρος ανοιχτός, ο οποίος εναρμονίζεται με τη φύση και σχεδόν δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι μέσα σε νοσοκομείο. Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών. Θα συνεργαστούμε από ό,τι φαίνεται και στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη και για το κτίριο στον Ευαγγελισμό. Συζητάμε σε πολύ καλό κλίμα για να αναλάβει ο Ρέντσο Πιάνο όλα αυτά τα κτίρια, κάτι που θα είναι τελείως πρωτοποριακό».

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια εμβληματική παρέμβαση στον πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας και της λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας. Με αυτή την προσέγγιση πραγματικά έχουμε μια επένδυση στη στήριξη και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ανέφερε ότι «το ίδρυμα εντάσσει τη δωρεά του σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό, που ο τελικός του στόχος είναι ένα ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, να προσφέρει υψηλής ποιότητας περίθαλψη με βάση αυτά που μπορεί η επιστήμη σήμερα να προσφέρει, δωρεάν, έγκαιρα και αποτελεσματικά για όποιον έχει ανάγκη, εκεί που το έχει ανάγκη».

Ο κ. Πολάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη διοίκηση του ΙΣΝ για την πολύ καλή συνεργασία που είχε με το Υπουργείο Υγείας, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι ο αρχικός σχεδιασμός του ιδρύματος για τις δωρεές ήταν διαφορετικός από αυτόν που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο. Όπως επισήμανε, ο σχεδιασμός άλλαξε με βάση τις προτεραιότητες που έθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Αναλύοντας δε αυτές τις προτεραιότητες, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, σημειώνοντας τα εξής: «Ναι, θέλαμε νέο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή, γιατί είναι το πιο παλιό Νοσοκομείο της χώρας. Και υπάρχουν και εθνικοί λόγοι που πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση για μια άλλη υποδομή δημόσιου νοσοκομείου εκεί». Κλείνοντας, εξέφρασε την πίστη του στην γρήγορη υλοποίηση των υποδομών, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.