ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣΣε ανακοίνωσή του το Μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη”, κ. Παύλος Μιχαηλίδης, με αφορμή πρόσφατη συνάντηση εργασίας των Δημάρχων της Περιφέρειας και στελεχών των Δήμων, με τον Ειδικό Γραμματέα Συμπράξων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κ. Νίκο Ματζούφα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΠΕΔ, δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, αναφέρει:

«Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, μετά από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ ως νέος Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (εκλεγμένος με το κοινό ψηφοδέλτιο ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ), στην οποία αναφερόμενος σε σχετικό θέμα υπερασπίστηκε την πολιτική ξεπουλήματος του ΤΑΙΠΕΔ, προέβη σε μια άνευ προηγούμενου πράξη, λειτουργώντας ουσιαστικά ως στρατολογημένος ντίλερ της Κυβέρνησης!

Με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΠΕΔ / ΑΜ-Θ, διοργάνωσε στην Κομοτηνή με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, συνάντηση εργασίας των Δημάρχων της Περιφέρειας καθώς και στελεχών των Δήμων, με την παρουσία του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Ματζούφα Ν., με θέμα «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔ, και χωρίς καμία προηγούμενη σχετική απόφαση ή ενημέρωση!

Η ενέργεια αυτή (μοναδική εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα), έχει ως μοναδικό σκοπό να προπαγανδίσει στους δημάρχους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να επιλέξουν τη διαδικασία των ΣΔΙΤ με όρους αδιαφάνειας και μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο.

Είχε προηγηθεί μάλιστα προ ημερών, ο γενικός γραμματέας Αποκέντρωσης κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος κατά τη διάρκεια ημερίδας για τους «άξονες συνεργασίας των ΟΤΑ α’ βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», απαντώντας στους δημάρχους που μίλησαν για τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των πόρων, σημείωσε ότι οι δήμοι «πρέπει να κάνουν μπίζνες, μια και όπως τόνισε, οι επιτυχημένοι δήμαρχοι στην Ευρώπη συνεργάζονται με τους επιχειρηματίες»!

Δυστυχώς, τη στιγμή που η κυβέρνηση βυθίζεται στα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης και επικίνδυνης πολιτικής διαχείρισης, αναζητεί πρόθυμους δημάρχους για να θέσουν σε εφαρμογή το τελευταίο τους σχέδιο: Εκποίηση των πάντων και γενικό ξεπούλημα της χώρας μέσω πλέον και του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι ο κ. Λαμπάκης, με μοναδικά ένθερμο τρόπο, υλοποιεί ήδη τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), με τη σχεδιαζόμενη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στην Αλεξανδρούπολη, τη ίδια στιγμή που οι περισσότεροι αντίστοιχοι διαγωνισμοί οδεύουν προς ακύρωση.

Με το νόμο για τις ΣΔΙΤ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν την εκτέλεση κάποιου έργου υποδομής ή την παροχή κάποιας υπηρεσίας προς τους πολίτες, ενώ το Δημόσιο είναι απλώς ο χρήστης του έργου, πληρώνοντας σε δόσεις τον ιδιώτη για τη χρήση αυτή και μάλιστα πλέον και για κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία.

Από την ώρα, δε, που αναλαμβάνουν συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες την κατασκευή υποδομών, και προκειμένου την αύξηση των κερδών τους, το κατασκευαστικό κόστος (όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη) αυξάνεται σε δυσθεώρητα ύψη, πάνω από 250% συγκριτικά με το κόστος που θα απαιτούνταν σε κάθε άλλη περίπτωση.

Το πρόβλημα δυστυχώς εκτείνεται και μετά την κατασκευή, αφού θα έχουν τη δυνατότητα της πλήρους εκμετάλλευσης αλλά και όλης της υλικοτεχνικής τους υποδομής. Αυτό σημαίνει, ότι, για παράδειγμα, οι χώροι ενός σχολείου και η υλικοτεχνική του υποδομή θα δίνονται από την ιδιωτική εταιρεία για ιδιωτικές χρήσεις, ενώ είναι φανερός ο κίνδυνος απαγόρευσης «εξωδιδακτικών» δραστηριοτήτων μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και κοινωνικών φορέων».