Οι ποσότητες αλατιού και ο εξοπλισμός που θα αντιμετωπίσουν τους πιθανούς χιονιάδες και παγετούς

Όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα, η πιθανότητα να επαναληφθεί το σκηνικό του περσινού Γενάρη, που ένα κάτασπρο πέπλο «έντυσε» την Κομοτηνή και ολόκληρη τη Ροδόπη, μεγαλώνει.

Επειδή, η επέλαση του χιονιά, πέρα από τις ωραίες εικόνες που μας χαρίζει, δημιουργεί ταυτόχρονα προβλήματα και κινδύνους για τους πολίτες, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας οφείλουν να προετοιμαστούν έγκαιρα για την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των συνεπειών.

Στον Δήμο Κομοτηνής οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, σύμφωνα με τις ενέργειες που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, και καθημερινά για την αντιμετώπιση αυτών υπάρχει σε επιφυλακή ομάδα 15 ατόμων – εργάτες, οδηγοί και χειριστές.

Προτεραιότητα δόθηκε στην προμήθεια και αποθήκευση ικανών ποσοτήτων αλατιού, για την αντιμετώπιση των φαινομένων χιονόπτωσης και παγετού. Οι συνολικές διαθέσιμες ποσότητες αλατιού στις αποθήκες του Δήμου είναι 130 τόνοι. Οι 30 τόνοι προέρχονται από τον περσινό χειμώνα και προ ολίγων ημερών υπήρξε προμήθεια επιπλέον 100 τόνων.

Ταυτόχρονα, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα μηχανήματα αποχιονισμού και ο αντίστοιχος εξοπλισμός που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Κομοτηνής. Ο ακόλουθος πίνακας περιλαμβάνει αναλυτικά τα οχήματα που θα ριχτούν στη μάχη με το χιονιά, εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη, ενώ επισημαίνεται ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει στη μίσθωση ενός ακόμα μηχανήματος αποχιονισμού από ιδιώτη.

Α/Α ΕΙΔΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
1 ΙΣΟΠΕΔΩΤΗΣ ΓΑΙΩΝ (ΓΚΡΕΪΝΤΕΡ) COMATSU
2 ΙΣΟΠΕΔΩΤΗΣ ΓΑΙΩΝ (ΓΚΡΕΪΝΤΕΡ) COMATSU
3 ΙΣΟΠΕΔΩΤΗΣ ΓΑΙΩΝ (ΓΚΡΕΪΝΤΕΡ) FIAT
4 ΦΟΡΤΩΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΧΟΦΟΡΟΣ (CATERPILLAR)
5 ΕΛΑΣΤΙΧΟΦΟΡΟΣ ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ (COMATSU)
6 ΕΛΑΣΤΙΧΟΦΟΡΟΣ ΦΟΡΤΩΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ (JCB)
7 ΕΛΑΣΤΙΧΟΦΟΡΟΣ ΦΟΡΤΩΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ (JCB)
8 ΕΛΑΣΤΙΧΟΦΟΡΟΣ ΦΟΡΤΩΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ (COMATSU)
9 ΕΛΑΣΤΙΧΟΦΟΡΟΣ ΦΟΡΤΩΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ (CASES)
10 ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ (IVECO)
11 ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ (MAN)
12 ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ (IVECO)
13 ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΓΕΡΑΝΟ
14 ΥΔΡΟΦΟΡΑ 10 Μ3 ΜΕ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙ
15 ΒΟΘΡΟΦΟΡΟ ΟΧΗΜΑ
16 ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ FIAT 13+1Θ
17 ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ IVECO 17+1Θ
18 ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ IVECO 17+1Θ
19 ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ HYUNDAI 8+1Θ