Ως μια δυνατή αναμέτρηση για τέσσερα κόμματα, εμφανίζονται οι προσεχείς εθνικές εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research, καθώς Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α. και Δημοκρατική Συμπαράταξη οδηγούν την κούρσα στην πρόθεση ψήφου με διψήφια ποσοστά μετά την αναγωγή των αναποφασίστων, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφουν χαμηλότερη πρόθεση ψήφου, με τους ΑΝ.ΕΛ. και το Κ.Κ.Ε. να κινούνται πάντως οριακά πάνω από το 3% μετά την αναγωγή.

dimoskopisi kapa research 30 prothesi psifosΗ ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέροντα τον εκλογικό ανταγωνισμό στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες που είναι η Ροδόπη, η Ξάνθη και η Δράμα, καθώς όπως είναι γνωστό, σε αυτές τις περιοχές η κατανομή των εδρών γίνεται σχεδόν αναλογικά ανάμεσα στα τρία πρώτα κατά σειρά κόμματα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2015 εξ αιτίας του γεγονότος ότι στη Βουλή εκπροσωπήθηκαν οκτώ κόμματα με αποτέλεσμα να μπουν στον μηχανισμό του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα και οι τριεδρικές περιφέρειες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου συνολικά στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η  Ν.Δ. καταγράφει ποσοστό 25,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,9 %, μάχη για την τρίτη θέση δίνουν οι Χ.Α. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποσοστά 9,1% και 8,3% αντίστοιχα, και ακολουθούν ΑΝ.ΕΛ. και Κ.Κ.Ε. με 2,9% και 2,8%.

dimoskopisi kapa research 31 politikoi archigoiΣτο ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός είναι πιο κοντά στα δικά σας πιστεύω και τις ανησυχίες, πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών έρχεται στην ΑΜ-Θ «ο κανένας» με 39,5%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπά ποσοστό 22%, ο Αλέξης Τσίπρας 15 % και η Φώφη Γεννηματά 9,5%.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά δημοφιλίας των βουλευτών της Ροδόπης, προηγείται ο Μουσταφά Μουσταφά του ΣΥΡΙΖΑ με θετικές γνώμες στο 34% και αρνητικές στο 52,5%, αμέσως μετά είναι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ με 29% θετικές γνώμες και 53,5% αρνητικές, και ακολουθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ με 24,5% θετικές γνώμες και 63,5% αρνητικές. Στη δημοσκόπηση υπάρχει ερώτημα και για τον τέως  βουλευτή και πρώην υπουργό της Ν.Δ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος καταγράφει 35,4% θετικές γνώμες και 51,5% αρνητικές. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

dimoskopisi kapa research 15 bouleftes rodopiΑπό τη στιγμή που δεν έχουμε μέτρηση πρόθεσης ψήφου σε κάθε νομό ξεχωριστά, θα σταθούμε στο γεγονός ότι σε όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χ.Α. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εμφανίζονται να προηγούνται και άρα διαθέτουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διεκδικήσουν τις τρεις έδρες στον νομό Ροδόπης. Με δεδομένο ότι συνήθως σε τέτοιου είδους τηλεφωνικές και διαδικτυακές έρευνες οι ψηφοφόροι που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα υποεκπροσωπούνται στο μέγεθος του δείγματος, καθίσταται προφανές ότι η πιο πιθανή εκλογική εξέλιξη για τη Ροδόπη σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου που δίνει η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, θα είναι η κατανομή των εδρών από μία, ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Να σημειωθεί επίσης, ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους γειτονικούς νομούς, τα ποσοστά θετικών γνωμών που εμφανίζουν οι δύο τουλάχιστον από τους τρεις βουλευτές της Ροδόπης, χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικά.

Ειδικότερα, για τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Ιλχάν Αχμέτ, με ποσοστό θετικών γνωμών της τάξης του 29% σε ένα στατιστικό δείγμα που είναι μεγαλύτερο ανάμεσα στους Χριστιανούς ψηφοφόρους, αναδεικνύει την αναμφισβήτητη πολιτική δυναμική που διαθέτει καθώς αποτιμάται θετικά και η έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα που επέδειξε σε όλα τα επίπεδα όλη αυτή την περίοδο.

Εάν το 2018 αποδειχθεί τελικά έτος εκλογών, στην αφετηρία αυτής της εκλογικής μάχης μέσα από τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία του εκλογικού ανταγωνισμού που θα δούμε να εξελίσσεται και στην περιοχή μας.