• Προβλέπεται και … βερεσέ καταβολή.

Εκδόθηκε η ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται το ύψος των διοδίων που θα εισπράττονται στους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Ευζώνων, Μέστης και Ιεροπηγής, ωσότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων που χωροθετήθηκαν επί της Εγνατίας Οδού και των κάθετων σε αυτήν οδικών αξόνων που προβλέπει παλαιότερη ΚΥΑ.

Η χρέωση για τα Ι.Χ. οχήματα θα είναι 1,80 ευρώ στους Ευζώνους, 1,70 στην Μέστη, 1,90 στον Ίασμο και 2,10 στην Ιεροπηγή.

Μετά την έναρξη λειτουργίας και επιβολής χρέωσης στους τέσσερις παραπάνω σταθμούς, από τις 14 Δεκεμβρίου, αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω οι τιμές διοδίων στους μετωπικούς σταθμούς της Τύριας, του Μαλακασίου και του Ιάσμου σε 2,10 ευρώ για τους δύο πρώτους και σε 1,90 ευρώ για τον τελευταίο.

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο χρήστης κατά τη διέλευσή του από τον σταθμό διοδίων δηλώσει αδυναμία καταβολής των σχετικών διοδίων, ο εισπράκτορας του σταθμού συμπληρώνει τα προσωπικά στοιχεία του οφειλέτη σε ειδικό έγγραφο με τίτλο “έντυπο αδυναμίας καταβολής”, το οποίο υπογράφεται και από τα δύο μέρη, και ο καθένας κρατάει από ένα αντίγραφο. Στο παραπάνω έντυπο αναγράφεται ότι ο οφειλέτης θα καταβάλει την αξία των διοδίων εντός είκοσι ημερών, ειδάλλως αυτή θα βεβαιώνονται στη ΔΟΥ.

 

Τα ηλεκτρονικά διόδια

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κατασκευή έξι ακόμη σταθμών διοδίων, με τη διαδικασία να έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι και τον Νοέμβριο. Έχει όμως καθυστερήσει λόγω και των στάσεων εργασίας που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού τις ημέρες που είχε προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή των σταθμών διοδίων.

Ωστόσο, τόσο οι τέσσερις νέοι σταθμοί όσο και οι έξι που θα κατασκευαστούν, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αφού σε μερικά χρόνια θα πρέπει να απομακρυνθούν καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ των κ.κ. Τσακαλώτου-Σπίρτζη, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.

πηγή: capital.gr
επιμέλεια: inkomotini.gr