«Εμείς οι Μακεδόνες ανά την Υφήλιο βρίσκουμε απαράδεκτη την απάντηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκου σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Αμύνης κ. Καμμένου ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη χρήση του όρου “Μακεδονία” για τη γείτονα χώρα».

«Δεν δεχόμαστε την επικίνδυνη υποχώρηση της δήθεν «κόκκινης γραμμής» της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Υπάρχει μια διέξοδος για αυτό: Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία».

Αυτά τονίζουν μεταξύ άλλων οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στην οποία αναλυτικά αναφέρουν:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εμείς οι Μακεδόνες ανά την Υφήλιο, βρίσκουμε απαράδεκτη την απάντηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κουμουτσάκου, σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Αμύνης κ. Καμμένου σε τηλεοπτικό κανάλι ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη χρήση του όρου Μακεδονία για τη γείτονα χώρα.

Είναι ασφαλώς επικίνδυνο για την πατρίδα μας η στάση των δεκαοχτώ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να ρωτούν εάν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτή από την χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που τα Σκόπια διέρχονται εσωτερική κρίση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας τους. Σε ποιούς θα χαρίσουμε το όνομα «Μακεδονία», στους Σλάβους, ή τους Αλβανούς; Όλοι μας ευχόμαστε για ειρήνη στην περιοχή … γνωρίζουμε όμως πιο είναι το μέλλον της γείτονος χώρας; Ας μην ξεχνούμε πως πρόκειται για τα Βαλκάνια.

Μερικά από τα πολιτικά κόμματα-ασφαλώς όχι όλα-έχουν εγκλωβιστεί με τη δήθεν κόκκινη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Επιπροσθέτως, ας μην ξεχνούμε, πως το 2012 που έγινε αυτή η δήθεν συμφωνία μεταξύ κομμάτων, δεν υπήρχαν τα προβλήματα περί «Μακεδονικής» εθνότητας και «Μακεδονικής» γλώσσας, ενώ ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Nimetz, «νύπτων τας χείρας του», δήλωσε πως θα ασχοληθεί μόνο με το όνομα και όχι με την εθνότητα και την γλώσσα. Θα ήταν εξίσου τραγικό λάθος να συζητούμε μόνο για το όνομα όταν οι Σλάβοι επιμένουν για «Μακεδονικό έθνος» και «Μακεδονική γλώσσα».

Εμείς οι απανταχού Μακεδόνες δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί λόγω αυτή την επικίνδυνη υποχώρηση από τα κόμματα που έχουν συναινέσει στην δήθεν «κόκκινη γραμμή» για μια χώρα με αβέβαιο μέλλον. Υπάρχει όμως μια διέξοδος γι αυτό: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Με εκτίμηση

Παμμακεδονικές Ενώσεις Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης, Αφρικής Ελλάδας.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί:

  • Στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
  • Στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.
  • Στον Υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά.
  • Στην Υφυπουργό Εσωτερικών / Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
  • Στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Στον Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιο Κουμουτσάκο.
  • Στους Βουλευτές.

ΠΗΓΗ: International Hellenic Association