Ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γ. Σταυρίδης, με τον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη και τον βουλευτή Ροδόπης κ. Α. Χατζηοσμάν.
Ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γ. Σταυρίδης, με τον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη και τον βουλευτή Ροδόπης κ. Α. Χατζηοσμάν.

– Κτηνοτροφικά, αποζημιώσεις, σφαγεία, στην ατζέντα του Γ. Σταυρίδη.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και τις Διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, σε μια διαδικασία χωρίς ιστορικό προηγούμενο για τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, είχε ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Γιάννης Σταυρίδης, από κοινού με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη, έγινε εκτενής παρουσίαση της πραγματικά δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου, με σοβαρότερο το θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων και της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων κατά τη νέα ΚΑΠ. Ο Δήμαρχος παρουσίασε εκ νέου τη θέση του Δήμου, ζητώντας από το Υπουργείο να παρέμβει προκειμένου να επιλυθεί με τρόπο δίκαιο το ζήτημα για το οποίο επ’ ουδενί ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι. Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν σύντομα γνωστά.

Το θέμα των βοσκοτόπων ετέθη και στις συναντήσεις του Δημάρχου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκο και τους Αντιπροέδρους του Οργανισμού, κ.κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη και Αλέξανδρο Οφίδη, με αίτημα να μη στερηθούν οι κτηνοτρόφοι και η τοπική οικονομία πολύτιμους κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους.

Ειδικά στη συνάντηση με τον κ. Κουκουλόπουλο, ο Δήμαρχος κατέθεσε σχετικό υπόμνημα και φάκελο, με αίτημα τη διερεύνηση της δυνατότητας εκσυγχρονισμού των δημοτικών σφαγείων, που αποτελούν τη μοναδική στην ευρύτερη περιοχή υποδομή, και αναγκαία για τη στήριξη της κτηνοτροφίας αλλά και της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Κουκουλόπουλος δεσμεύτηκε να υπάρξει προώθηση του αιτήματος, προκειμένου με όρους ωριμότητας να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο, με αντικείμενο τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα την καταστροφή καλλιεργειών 35.000 στρεμμάτων. Ο Πρόεδρος αποκάλυψε ότι η πληρωμή των αγροτών μετά την ολοκλήρωση της επίπονης διαδικασίας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2015. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη στρεμματική ενίσχυση στο βαμβάκι των παραγωγών εκείνων που δεν θα καλύψουν την ηρτημένη παραγωγή, καθώς θα υπολογιστεί ποσοστιαία το σύνολο των ποσοτήτων που θα εισκομιστούν σε επίπεδο νομού. Ακόμη ο κ. Έξαρχος ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτό το σχετικό αίτημα, και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία αναγγελιών στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών (και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου), εκείνων των παραγωγών που λόγω καιρικών συνθηκών δεν έχουν καταφέρει να μαζέψουν βαμβάκια φέτος.

Ο κ. Σταυρίδης αξιολόγησε τις συναντήσεις ως «εξαιρετικά σημαντικές και εποικοδομητικές», ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον κ. Χατζηοσμάν για την «πολύτιμη συνεισφορά» του στην πραγματοποίησή τους.