Η εκπόνηση προμελέτης για την επιδιόρθωση του θόλου του παλαιού δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής, προκειμένου να ανακοπεί η μεγάλη φθορά που προκαλείται από την εισροή των όμβριων υδάτων, και η οποία αναπόφευκτα, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα έχει ως συνέπεια την κατάρρευση του κτίσματος, και μάλιστα από το εσωτερικό του, αποφασίστηκε σε συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνου Κοσμάτου, του Προέδρου Εφετών Θράκης κ. Χρήστου Τζανερίκου, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργου Κυμπαρίδη, και του πρώην Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ροδόπης κ. Γιώργου Πεταλωτή.

Η προμελέτη συμφωνήθηκε να γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπως επίσης και μια πρόχειρη εκτίμηση του κόστους, ενώ η κάλυψη της δαπάνης θα γίνει από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων), και σε δεύτερο στάδιο προτάθηκε να γίνει η αναπαλαίωση με πόρους από το ΕΣΠΑ, ως πρόταση είτε για τη δημιουργία Μουσείου Δικαιοσύνης, είτε 2ης Έδρας της Σχολής Δικαστών (η πρώτη λειτουργεί στο ΔΠΘ).

Για «άμεσα αντανακλαστικά» του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη και της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Ζωής Κοσμίδου, που «αποδεικνύουν ότι έχουν ορίζοντες και στόχευση, και ξέρουν να αξιολογούν τα σοβαρά ζητήματα», έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, χαρακτηρίζοντας και «σημαντική» τη συμβολή του Γ. Πεταλωτή «ο οποίος γνωρίζοντας τα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μπορεί να βοηθήσει».

Η πρώτη επίσκεψη των τεχνικών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο κτίριο, πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποτελώντας τον εναρκτήριο θετικό οιωνό της έμπρακτης δρομολόγησης της διάσωσης και αναστύλωσης του ιστορικού κτίσματος.