Ο Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης απαντά μέσω του ΑΠΕ/ΜΠΕ στο ρεπορτάζ της efsyn.gr κάνοντας λόγο για “συκοφάντες” και τονίζοντας πως «αποκλειστικός γνώμονας των ενεργειών του είναι η προάσπιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων» του ακριτικού ιδρύματος.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν προς το πρόσωπό του σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του πανεπιστημίου, και υποστηρίζει ότι «αποκλειστικός γνώμονας των ενεργειών του είναι η προάσπιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων» του ακριτικού ιδρύματος.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι δέχθηκε καταγγελία από το γραφείο του πρωθυπουργού για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων! «Όταν μου έρχεται μια καταγγελία από το γραφείο του πρωθυπουργού, οφείλω να τη διερευνήσω, και από τη στιγμή που βρήκα ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν “φαγωθεί” ευρωπαϊκά χρήματα, όφειλα να τα αποστείλω στον εισαγγελέα», τονίζει.

Για τον Καθηγητή Σπύρο Ραψωμανίκη, ο Πρύτανης σημειώνει πως «ο εισαγγελέας έχει απαγγείλει ήδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος», ενώ για τον Καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη, επισημαίνει πως «από πραγματογνωμοσύνες της Επιτροπής Ερευνών αμφισβητείται ένα ποσό πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην ελληνική δικαιοσύνη».

Ο κ. Καραμπίνης κάνει λόγο για «λάσπη στον ανεμιστήρα από δύο ανθρώπους για τους οποίους το πανεπιστήμιο διερευνά ποινικές ευθύνες», και προσθέτει: «Το ίδιο είχε συμβεί και για τη σίτιση, όπου αποδείχθηκε ότι το πανεπιστήμιο είχε διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου έναντι όλων αυτών των συκοφαντών».

Για τις αναφορές του Προέδρου του Συμβουλίου του Ιδρύματος, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, που περιλαμβάνονται στο ίδιο δημοσίευμα, όπου γίνεται λόγος για «αδυναμία λειτουργίας του οργάνου μετά από παραιτήσεις πολλών μελών του», ο κ. Καραμπίνης απαντά ότι «τα πεπραγμένα του Συμβουλίου του Ιδρύματος αυτά τα δύο χρόνια, δείχνουν ότι με το μόνο που είχε ασχοληθεί, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στα πρακτικά,  ήταν το εάν ο κ. Τσαουσίδης είχε το δικαίωμα να ελέγχει τον Πρύτανη ή όχι. Ούτε για την προοπτική ούτε για την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου».

ΔΠΘ«Όφειλα να κάνω το υπηρεσιακό μου καθήκον και να διερευνήσω μια καταγγελία που προέρχεται από το γραφείο του πρωθυπουργού. Και από τη στιγμή που η πραγματογνωμοσύνη και η ίδια η Επιτροπή Ερευνών διαπιστώνουν ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για μεγάλου επιπέδου ατασθαλίες, δεν μπορούσα να σιωπήσω, γιατί τότε θα ήμουν υπόλογος», αναφέρει ο Πρύτανης του ΔΠΘ και συμπληρώνει καταληκτικά: «Το γεγονός ότι έχω μία ακαδημαϊκή ζωή στο ΔΠΘ από το 1974, και έχω περάσει από πολλές διοικητικές θέσεις, δεν νομίζω ότι είναι μεμπτό. Άλλωστε έχω εκλεγεί σε αυτές τις θέσεις. Δεν έχω διοριστεί από κανέναν. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».