Την αγιοκατάταξη του καταγόμενου από τη Γρατινή Κομοτηνής, διατελέσαντος επισκόπου Τραπεζούντος και  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χρυσάνθου, προτείνει ο Κομοτηναίος Παράσχος Ανδρούτσος.

Με επιστολή του προς την τοπική εφημερίδα «Χρόνος», αναδράμοντας στον βίο του και στο έργο του, καταλήγει:

Ο ανδριάντας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, στον χώρο απέναντι από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής και το παλαιό Επισκοπείο.

«Η Κομοτηνή τον τίμησε τοποθετώντας το άγαλμα του άξιου τέκνου της μπροστά στον μητροπολιτικό ναό της πόλης. Επίσης δόθηκε και το όνομά του σε μια πλατεία της Κομοτηνής. Όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι του νομού Ροδόπης και οι ανά την Ελλάδα την ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού πάντα τον τιμούν καταθέτοντας στεφάνια όπου υπάρχει το άγαλμά του μια και τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Θα πρέπει όμως λόγω της προσφοράς σε όλη τη ζωή του, στα εθνικά και θρησκευτικά ζητήματα, στην αγάπη και συμπαράσταση που πρόσφερε απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη ανεξαρτήτως θρησκείας σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την καθοδήγηση του άξιου μητροπολίτη μας, συνεπικουρούμενη από την Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Ελλάδος, του συλλόγου της Γρατινής και όλου του λαού της Ροδόπης, να κάνει αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξή του και να γίνει ο δεύτερος άγιος της Ροδόπης μετά τον Άγιο Θεοφάνη της Αναστασιούπολης.  Γιατί η θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, θα πρέπει να βρίσκεται στο πάνθεον των ηρώων και των αγίων της Ροδόπης».

  • Δείτε σχετικά με τον Χρύσανθο, κατά κόσμον Χαρίλαο Φιλιππίδηεδώ και εδώ.