Συνάντηση εργασίας και ανταλλαγής απόψεων, για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ λόγω της υπέρμετρης και επικίνδυνης χρήσης του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου από βαρέα οχήματα διεθνών μεταφορών από χώρες του εξωτερικού που αποφεύγουν την Εγνατία Οδό λόγω διοδίων, προκάλεσε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, με την παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Ροδόπης Χρήστου Μέτιου, και Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου, των Αστυνομικών Δ/ντών Ξάνθης Γεώργιου Καλαϊτζή, και Ροδόπης Γεώργιου Γκράνα, της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ζωής Κοσμίδου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Επί τάπητος τέθηκε η φθορά του οδοστρώματος του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, και η ως εκ τούτου πρόκληση σοβαρών κινδύνων οδικής ασφάλειας στις κατοικημένες περιοχές, πρόβλημα που επιδεινώνεται κατά τη θερινή περίοδο όταν και αυξάνονται οι κινήσεις τουριστικών διελεύσεων, καθώς και αυτές  των γεωργικών μηχανημάτων και οχημάτων μεταφοράς προϊόντων.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε οτι:

α) Η επιβολή ποινικών και διοικητικών προστίμων για τροχαίες παραβάσεις, ακυρώνεται από την ανυπαρξία μηχανισμών επιβολής είσπραξης, και αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεση νομοθετική ρύθμιση.

β) Επιβάλλονται μέτρα περιορισμού της κίνησης εκτός της Εγνατίας Οδού των προαναφερθέντων οχημάτων, με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Κυβέρνησης.

γ) Επιβάλλεται η απαγόρευση κίνησης των προαναφερθέντων οχημάτων εκτός της Εγνατίας Οδού κατά τα Σαββατοκύριακα, πλην αυτών της μεταφοράς ευπαθών προϊόντων, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

δ) Απαιτείται – και δρομολογήθηκαν – εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι, καθώς και έλεγχοι των μικτών κλιμακίων της Περιφέρειας, και επιβολή κυρώσεων: Ακινητοποιήσεις οχημάτων και ό,τι προβλέπει ο νόμος, θα εκτελούνται επί τόπου.

ε) Επιβάλλεται να επισημανθούν οι ενέργειες προς τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Κατά τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης, ανέφερε: «H υπόθεση των φορτηγών διεθνών μεταφορών που μας καταστρέφουν τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια, είναι πασίγνωστη. Δυστυχώς διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων μακράν του τόπου εκδήλωσης του εκάστοτε προβλήματος, δεν αποτελεί απλώς διοικητική στρέβλωση, αλλά επιφέρει και επικίνδυνη αναποτελεσματικότητα. Δεν έχουμε τις αρμοδιότητες αλλά απαιτούμε, και θα ληφθούν μέτρα».