ΦΕΙΣΜΠΟΥΚΣωρεία υποθέσεων παραβίασης απορρήτου, προσωπικών δεδομένων, και εισβολής σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών του διαδικτύου, εξιχνιάστηκε ύστερα από εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη σήμερα το πρωί σε περιοχή της Αθήνας, 28χρονος ημεδαπός πρωταθλητής στίβου στα 400 μέτρα μετ’ εμποδίων ή 4Χ400, με μεγάλες διεθνείς και εγχώριες διακρίσεις, με αρχικά Κ.Α., ο οποίος ενεργώντας κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, με απατηλό τρόπο αποκτούσε πρόσβαση μέσω ειδικού προσράμματος απομακρυσμένης διαχείρισης σε προσωπικούς υπολογιστές χρηστών του διαδικτύου, καταφέρνοντας να ανασύρει και να αντιγράψει πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων 116 γυναικών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Ως προ τη μεθοδολογία δράσης του (modus operandi), ο συλληφθείς, κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, χρησιμοποιώντας τρία προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», με σκοπό να αποκτήσει με αθέμιτο και παράνομο τρόπο πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα και προσωπικά δεδομένα τρίτων, κατέπεισε με απατηλό τρόπο τις παθούσες να του παραχωρήσουν πρόσβαση με συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, στα αρχεία των προσωπικών τους υπολογιστών.

Ο δράστης προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες διαφόρων πανεπιστημίων, στις οποίες  έστελνε αιτήματα φιλίας στα «προφίλ» τους, καθώς και σε διαδικτυακές φίλες τους, υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Μάλιστα, για να επιτύχει τους σκοπούς του, τους ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως προσωπικούς τους υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, προκειμένου να «δοκιμάσει» την ισχύ και την αποτελεσματικότητα ενός νέου αντι-ϊικού προγράμματος!

Αφού τελικά τις έπειθε, ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, με το οποίο αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματά τους, εν αγνοία τους, και στη συνέχεια ανέσυρε – αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων και ερωτικού περιεχομένου,  κ.λπ.).

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την αρμόδια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, καθώς και των ηλεκτρονικών ιχνών, και ακολούθησε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Έτσι, μετά από τη μεθοδική και πολύμηνη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα,  ο προαναφερόμενος ταυτοποιήθηκε, και σήμερα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα στην κατοικία του, σε περιοχή της Αθήνας, όπου από τον επιτόπιο ψηφιακό έλεγχο εξειδικευμένων Αξιωματικών διακριβώθηκε η παράνομη δράση του.

Επιπλέον, βρέθηκαν αποθηκευμένα σε ψηφιακά μέσα που κατείχε, χιλιάδες ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) τα οποία είχε αποσπάσει από τις παθούσες.

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τρεις εσωτερικούς σκληρούς δίσκους, δύο εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, και ένας εξωτερικός φορητός δίσκος τύπου USB, που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για  τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις, και προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος των ψηφιακών δεδομένων που είχε αποσπάσει.

Από τις 116 συνολικά περιπτώσεις παράνομης δράσης του, έχουν καταγγελθεί και ταυτοποιηθεί οι 16, ενώ τις υπόλοιπες 100 τις ομολόγησε ο ίδιος.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε γίνει αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών (τηλεφωνικών, εγγράφων και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), σε καθημερινή βάση για τη δράση του συλληφθέντος, ενώ ερευνάται η συμμετοχή – εμπλοκή του και σε άλλες όμοιες αξιόποινες πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

– Τηλεφωνικά: 210-647 69 59

– Στέλνοντας e-mail στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr 

– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android:  CYBERKID