ΠΑΥΛ

– Κάνει λόγο για προδιαγραφόμενες καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο και τονίζει: «Απαιτείται άμεση νομοθετική διόρθωση για την προστασία της περιοχής».

Συνάντηση εργασίας με θέμα τη διαχείριση των επαναλαμβανόμενων πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Έβρο, προκάλεσε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, αφού έχει διαπιστώσει ότι μετά το Π.Δ. 109/2014 που θα ισχύει από 28/10/2014 και με το οποίο η αρμοδιότητα συντήρησης πλέον της κατασκευής και των υδραυλικών υποδομών του ποταμού Έβρου, δίνεται στην ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων – ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ, τα προβλήματα αντί να λύνονται διογκώνονται.

Όπως κατέστη σαφές, η ΕΥΔΕ αδυνατεί ν’ ανταπεξέλθει στις ανάγκες άμεσης διαχείρισης σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνεται και η δυνατότητα να παρέμβει η Περιφέρεια για να προφυλάξει την περιοχή από ενδεχόμενες καταστροφές, καθώς τίθεται εμμέσως σε δημοσιονομική απαγόρευση για διάθεση οποιοδήποτε ποσού και κατασκευή οποιασδήποτε αναγκαίας παρέμβασης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παυλίδης επισήμανε:

«Η ερήμην των τοπικών κοινωνιών υιοθέτηση τέτοιων ρυθμίσεων, οδηγεί σε λάθη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι επικίνδυνα, αφού δεν δημιουργούν απλώς εμπλοκή, αλλά ακυρώνουν τη δυνατότητα επέμβασής μας για την προφύλαξη και διάσωση της περιοχής, χωρίς να υπάρχει υποκατάσταση με στοιχειώδη επάρκεια στο έργο αυτό. Ζητούμε δημοσίως από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη να προβεί στις δέουσες ρυθμίσεις και διορθώσεις, ώστε να μη γίνουμε έρμαια της γραφειοκρατίας, που προδιαγράφει μελλοντικές καταστροφές στον Έβρο, η δε επέμβαση και η διόρθωση αυτή πρέπει να είναι άμεση. Σημειώνω, ότι ήδη υπάρχει εμπλοκή και μεγάλη καθυστέρηση στα απαιτούμενα έργα για την πλημμυρική προστασία στον Έβρο, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Ορμενίου».