– Στην «κίνηση των 11 ΠΑΕ» συμμετέχουν όλες οι ΠΑΕ της Super League πλην του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Ηρακλή, με τις τέσσερις πρώτες πάντως να συναινούν με το προτεινόμενο σχέδιο των «μικρομεσαίων».

Στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καθώς και αιτήματος στη διοργανώτρια αρχή, προκειμένου αυτές να συζητηθούν σε Διοικητικό Συμβούλιο της Super League, κατέληξε η «κίνηση των 11 ΠΑΕ», μετά και δεύτερη συνάντησή της, χθες 31/3.

Η ΠΑΕ Πανθρακικός έχει συνταχθεί εξ αρχής με την κίνηση, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη κ. Χρήστου Πανόπουλου, εκπροσωπούμενη από τον μεγαλομέτοχό της, κ. Αναστάσιο Καραολάνη που έδωσε το παρών και στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

«Είναι η στιγμή, όσοι δραστηριοποιούμαστε και επενδύουμε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, από κοινού με τους αρμόδιους φορείς, να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον. Να προτάξουμε τα κοινά συμφέροντα και την ανάγκη το ποδόσφαιρο να ανακτήσει την αίγλη που του αρμόζει. Να διορθώσουμε τις παθογένειες, να επιδιώξουμε να έχουμε ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και ελκυστικό για όσους συμμετέχουν κα όσους το παρακολουθούν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανθρακικού, στη οποία επίσης επισημαίνεται: «Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν γίνεται να συμβεί, ούτε αν οι λεγόμενες «μικρομεσαίες» ομάδες, όπως ο Πανθρακικός, δεν είμαστε ενωμένες με «κοινή φωνή», ούτε αν οι λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες δεν τολμήσουν υπερβάσεις, οικονομικές και μη. Γι’ αυτό, ως μέλος αυτής της κίνησης των «11», ο Πανθρακικός ευχαριστεί και τις «μικρομεσαίες» και τις «μεγάλες» ΠΑΕ για τη σύνεση που δείχνουν σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 1ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Α / ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η SUPER LEAGUE θα πρέπει να αλλάξει δομή, και θα πρέπει να δοθεί η λειτουργία της, outsourcing, σχεδόν σε όλα της τα επίπεδα.

Σχεδιασμός και λειτουργία πρωταθλήματος (αγωνιστικό τμήμα).

Γραφείο τύπου και επικοινωνίας.

Τμήμα προστασίας χορηγών.

Τομέας διοικητικής λειτουργίας.

Η εταιρεία που θα αναλάβει τα ως άνω, θα αναλάβει και το marketing της SUPER LEAGUE, καθώς και προτάσεις για χορηγίες.

Β / ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Είναι αδύνατον, όλοι μας συμπεριλαμβανομένων πρώτα και των τεσσάρων μεγάλων, να θέλουμε ένα ισόνομο, ισότιμο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, και να συνεχίζουμε το σημερινό τρόπο κατανομής των τηλεοπτικών εσόδων.

Ο σημερινός τρόπος κατανομής των τηλεοπτικών εσόδων, συντηρεί την αθλιότητα και την οικονομική ανέχεια των 12 ΠΑΕ. Επειδή λοιπόν, στα λόγια όλοι είμαστε καλοί, θα πρέπει οι τέσσερεις μεγάλοι να πάρουν το κόστος που τους αναλογεί, για την κατάντια του ποδοσφαίρου, και εφόσον πραγματικά θέλουν να αλλάξουν το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα, και επειδή από λόγια έχουμε χορτάσει, ας είναι οι πρώτοι που θα επικροτήσουν και θα προωθήσουν τον νέο καταμερισμό από τα τηλεοπτικά έσοδα, προκειμένου να βοηθηθούν, οι 12 μικρομεσαίες ΠΑΕ, όπως γίνεται στα περισσότερα προηγμένα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ώστε και περισσότερο ανταγωνιστικές να γίνουν, και καλύτερο θέαμα να προσφέρουν, και λιγότερες εξαρτήσεις να έχουν από τους τέσσερεις μεγάλους.

Η πρόταση της ΑΕΚ, για το 40% των εσόδων του CHAMPIONS LEAGUE, είναι μία καλή αρχή, αλλά τι να τα κάνεις τα έσοδα, και για ποια έσοδα του CHAMPIONS LEAGUE θα μιλάμε, όταν με το υποβαθμισμένο ποδόσφαιρο που έχουμε επιλέξει να παίζουμε, οι ομάδες μας πλέον θα παίζουν σε ένα, δύο, τρία προκριματικά με άγνωστα τα όποια έσοδα.

Γ / ΝΕΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Το 40% ισομερώς και το 60% με βάση τη βαθμολογία. Αυτό θα βοηθήσει και τις μικρομεσαίες, και τις μεγάλες ομάδες και θα κάνει το πρωτάθλημα ακόμη πιο ανταγωνιστικό, γιατί πλέον όλοι θα τρέχουν και για το μισό βαθμό.

Η άλλη εναλλακτική είναι:

Το 50% ισομερώς, και το άλλο 50% με βάση τη βαθμολογική θέση, και αυτό έχει την ίδια λογική.

Δ / Οι ομάδες που υποβιβάζονται από τη SUPER LEAGUE στη FOOTBALL LEAGUE, θα χρηματοδοτούνται για ένα χρόνο από τη SUPER LEAGUE, με το ποσό των 200.000 ευρώ. Για να γίνει αυτό, οι ομάδες θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

  1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

BUDGET ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ (Θητεία Μονοετής)

A / H SUPER LEAGUE θα είναι αυτή η οποία θα προτείνει τον Πρόεδρο Επιτροπής Διαιτησίας, σε μυστική ψηφοφορία.

Β / Διαδικασία Επιλογής:

Σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκαλείται για τον λόγο αυτόν, θα προτείνονται από τα μέλη της SUPER LEAGUE 3, 5 ή 7 ονόματα υποψήφια για τη θέση του Προέδρου Επιτροπής Διαιτησίας. Αυτός, ο οποίος θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, θα είναι ο νέος Πρόεδρος Επιτροπής Διαιτησίας, σε μυστική ψηφοφορία.

Γ / Μέλος Επιτροπής Διαιτησίας

Το μέλος θα είναι: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ.

Θα εκλέγεται με την ίδια διαδικασία όπως αυτή του προέδρου.

Δ / Budget διμελούς Επιτροπής Διαιτησίας

Η διμελής επιτροπή διαιτησίας θα αμείβεται ως εξής :

– Ο Πρόεδρος θα λαμβάνει μηνιαίως 2.500 ευρώ για 10 μήνες. Ήτοι: 2.500 € x 10 = Σύνολο 25.000 ευρώ.

Το μέλος θα λαμβάνει μηνιαίως 1.700 ευρώ για 10 μήνες. Ήτοι: 1 x 1.700 € x 10 = Σύνολο 17.000 ευρώ.

Στο τέλος του πρώτου γύρου, οι 16 ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, θα κρίνουν την πορεία της Διαιτησίας και συγκεκριμένα την Επιτροπή Διαιτησίας. Σε μυστική ψηφοφορία, οι 16 ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, θα ψηφίσουν για το εάν είναι ευχαριστημένοι από το έργο της Επιτροπής Διαιτησίας.

Με εννέα ψήφους και άνω η Επιτροπή Διαιτησίας συνεχίζει.

Σε ισοψηφία 8 προς 8 φεύγει.

Στο τέλος του πρωταθλήματος επαναλαμβάνεται η ως άνω διαδικασία.

Με 10 ομάδες υπέρ η Επιτροπή Διαιτησίας παραμένει για την επόμενη χρονιά και λαμβάνει bonus ως εξής:

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΛΟΣ
Με 10 ψήφους 40.000 ευρώ 20.000 ευρώ
Με 11 ψήφους 50.000 ευρώ 25.000 ευρώ
Με 12 ψήφους 60.000 ευρώ 30.000 ευρώ

  1. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ – BUDGET ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

Α / Η Επιτροπή Διαιτησίας, θα παραδίδει στην SUPER LEAGUE μία λίστα από 30 διαιτητές από τους οποίους η τελευταία θα επιλέγει τους 24, οι οποίοι και θα είναι οι επιλεγόμενοι διαιτητές για την ποδοσφαιρική περίοδο. Μεταξύ των 24 διαιτητών, η SUPER LEAGUE θα επιλέγει 18, οι οποίοι θα είναι οι κατ’ αρχήν διαιτητές που θα ξεκινήσουν το πρωτάθλημα. Οι εναπομείναντες 6, θα είναι οι αναπληρωματικοί, και θα ορίζονται ως τέταρτοι διαιτητές, και θα παίζουν στη Β Εθνική.

Β / Διαδικασία Επιλογής:

Από την λίστα των 30 διαιτητών που θα προτείνει η Επιτροπή Διαιτησίας στην SUPER LEAGUE, οι 16 πρόεδροι-ιδιοκτήτες των οποίων η εταιρία συμμετέχει στο πρωτάθλημα, θα επιλέξουν με μυστική ψηφοφορία τους 24 (προκρίνονται αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους).

Από τους επιλεγόμενους 24, οι 16 πρόεδροι-ιδιοκτήτες των οποίων η εταιρία συμμετέχει στο πρωτάθλημα, θα επιλέξουν με μυστική ψηφοφορία τους 18 (προκρίνονται αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους), οι οποίοι θα είναι οι κατ’ αρχήν διαιτητές που θα ξεκινήσουν το πρωτάθλημα.
Οι εναπομείναντες 6 θα είναι οι αναπληρωματικοί.

Γ / Βudget Διαιτητών

Οι διαιτητές θα αμείβονται ως εξής:

Έκαστος εκ των 24 διαιτητών θα λαμβάνει 600 ευρώ μηνιαίως για 10 μήνες. Ήτοι: 24 x 600 € x 10 = Σύνολο 144.000 ευρώ.

Οι 18 διαιτητές που θα έχουν προεπιλεγεί για να στηρίξουν το πρωτάθλημα, επιπλέον του ως άνω ποσού, θα λαμβάνουν έκαστος 1.500 ευρώ μηνιαίως για 10 μήνες. Ήτοι: 18 x 1.500 x 10 = Σύνολο 270.000 ευρώ.

Κάθε Διαιτητής από τους 6 αναπληρωματικούς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, θα μπαίνει στο γκρούπ των 18, θα αμείβεται για το εναπομείναν διάστημα με το ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος αυτής.

Διαιτητής που περνάει τη βαθμολογία των βαθμολόγων της SUPER LEAGUE κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, έχοντας διαιτητεύσει σε 12 αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, εκ των οποίων οι 10 θα είναι αγώνες πρωταθλήματος, θα λαμβάνει ένα bonus ύψους 40.000 ευρώ. Το ως άνω bonus θα δίδεται σε ειδική τελετή που θα διοργανώνει η SUPER LEAGUE στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ή πριν την έναρξη της επομένης. Το bonus αυτό θα δίδεται μέσα από τη βαθμολογία των βαθμολόγων της SUPER LEAGUE.

Διαιτητής ο οποίος θα τιμωρείται κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, για το εναπομείναν διάστημα του πρωταθλήματος, θα στερείται του ποσού των 1.500 ευρώ.

To φουλ ποσό των 40.000 ευρώ, το λαμβάνει ο διαιτητής που έχει περάσει όλες τις βαθμολογίες, των βαθμολόγων της SUPER LEAGUE. O διαιτητής που δεν έχει περάσει μία βαθμολογία, λαμβάνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

  1. ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΟΗΘΩΝ – BUDGET ΒΟΗΘΩΝ

Α / Η Επιτροπή Διαιτησίας, θα παραδώσει στη SUPER LEAGUE μία λίστα αποτελούμενη από 52 επόπτες. Από αυτούς θα επιλεγούν οι 42.

Β / Διαδικασία Επιλογής

Οι 16 πρόεδροι-ιδιοκτήτες εταιριών των οποίων η ομάδα συμμετέχει στο πρωτάθλημα, θα επιλέξουν από την λίστα των 52 τους 42 με μυστική ψηφοφορία (προκρίνονται αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους).
Από τους επιλεγόμενους 42, οι 16 πρόεδροι-ιδιοκτήτες εταιριών των οποίων η ομάδα συμμετέχει στο πρωτάθλημα, θα επιλέξουν τους 32 με μυστική ψηφοφορία, (προκρίνονται αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους), οι οποίοι και θα ξεκινήσουν το πρωτάθλημα.

Γ / Budget Βοηθών Διαιτητών

Οι Βοηθοί Διαιτητών θα αμείβονται ως εξής:

Εκαστος εκ των 42 βοηθών θα λαμβάνει μηνιαίο μισθό 250 ευρώ για 10 μήνες. Ήτοι: 42 x 250 € x 10 = Σύνολο 105.000 ευρώ.

Οι 32 που θα έχουν επιλεγεί για το ξεκίνημα του πρωταθλήματος επιπλέον του ως άνω ποσού, θα λαμβάνουν έκαστος 750 ευρώ μηνιαίως για 10 μήνες. Ήτοι: 32 x 750 € x 10 = Σύνολο 240.000 ευρώ.

Όσοι από τους αναπληρωτές βοηθούς, στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, συμμετάσχουν στο γκρούπ των 32, έκαστος από αυτούς θα αμείβεται για το εναπομείναν διάστημα με το ποσό των 750 ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος αυτής.

Οι Βοηθοί που θα έχουν περάσει τη βαθμολογία των βαθμολόγων της SUPER LEAGUE κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, έχοντας διαιτητεύσει σε 12 αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, εκ των οποίων οι 10 θα είναι αγώνες πρωταθλήματος, θα λαμβάνουν ένα bonus ύψους 25.000 ευρώ. Το ως άνω bonus θα δίδεται σε ειδική τελετή που θα διοργανώνει η SUPER LEAGUE στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ή πριν την έναρξη της επομένης.

  1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ – BUDGET ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ

Ο υπεύθυνος παρατηρητής της Επιτροπής Διαιτησίας θα προτείνει στη SUPER LEAGUE να επιλέξουν τους 18 παρατηρητές (πρώτοι σε ψήφους)

Budget Παρατηρητών Διαιτησίας

Οι παρατηρητές διαιτησίας θα αμείβονται ως εξής :

Έκαστος εκ των 18 παρατηρητών θα λαμβάνει μηνιαίως 1.000 ευρώ για 10 μήνες. Ήτοι: 18 x 1.000 € x 10 = Σύνολο 180.000 ευρώ.

  1. ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ SUPER LEAGUE – ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΩΝ – BUDGET ΒΑΘΜΟΛΟΓΩΝ

Α / Οι ιδιοκτήτες των 16 ομάδων θα προτείνουν ο κάθε ένας ιδιοκτήτης ένα βαθμολόγο και εν συνεχεία με κλήρωση θα βγουν οι τρείς βαθμολόγοι.

Β/ Budget Βαθμολόγων Διαιτησίας Super League

Οι Βαθμολόγοι θα αμείβονται ως εξής:

Ο κάθε ένας από τους τρεις βαθμολόγους της Super League θα λαμβάνει μηνιαίως 1.500 ευρώ για 10 μήνες. Ήτοι: 3 x 1.500 € x 10 = Σύνολο 45.000 ευρώ.

  1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η SUPER LEAGUE, θα διαθέτει ένα ποσό της τάξεως των 120.000 ευρώ, προκειμένου να διοργανώνονται, τακτικά, τεστ φυσικής κατάστασης των διαιτητών, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια.

Το συνολικό budget που θα αφιερώσει η SUPER LEAGUE, στη διαιτησία θα έχει ως εξής:

Α / Ποσό 1.146.000 ευρώ, (διαιτητές, βοηθοί διαιτητών, παρατηρητές διαιτησίας, βαθμολόγοι, και σεμινάρια – τεστ φυσικής κατάστασης).

Β / Ποσό 450.000 ευρώ, (μετακινήσεις).

Γ / Ποσό περίπου 1.000.000 ευρώ (bonus διαιτητών βοηθών).

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ BUDGET € 2.596.000

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ SUPER LEAGUE, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : …

ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: … – …

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2

H Πρόταση αυτή για την επαγγελματική διαιτησία, ή όπως τελικά αυτή διαφοροποιηθεί, θα παρουσιαστεί στους υποψήφιους για την Προεδρία της ΕΠΟ, οι οποίοι θα πρέπει να δεσμευτούν, ότι εάν εκλεγούν, θα εφαρμόσουν αυτό το status για την διαιτησία, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Αυτή πρέπει να είναι η προεκλογική δέσμευση των υποψήφιων προέδρων, για να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι και ποιόν ψηφίζουμε, εφόσον όλοι διατυμπανίζουν ότι θέλουν κάθαρση, ισόνομο, και ισότιμο ποδόσφαιρο, που φανταζόμαστε ότι θα είναι το σύνηθες προεκλογικό τους σλόγκαν.

Το συνολικό budget για την επαγγελματική διαιτησία, που ανέρχεται σε 2.538.000 ευρώ, θα «πληρώνεται» προς τη SUPER LEAGUE, με την εξής μέθοδο :

Το 50% του budget οι τέσσερις μεγάλες ομάδες.

Το άλλο 50% του budget, οι υπόλοιπες 12 ομάδες.