ΛΥΣΣΑ ΟΚΑνακοίνωση Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων

Από τον Οκτώβριο του 2012  η Λύσσα είναι πλέον γεγονός για τη χώρα μας. Προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου, εφαρμόζεται από το 2013 εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων, ο οποίος θα διαρκέσει μερικά χρόνια. Σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, από 10 έως 16 Νοεμβρίου 2014, θα πραγματοποιηθούν ρίψεις εμβολιακών δολωμάτων από αέρος (αεροσκάφη), σε δασικές και αγροτικές περιοχές.

Όσον αφορά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας.

Για την ασφάλειά τους οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 

– Σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων (μικροί κύβοι χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού), απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή μαζί τους / Απαγορεύεται να τα ακουμπούν ή να τα πατούν.

 

– Σε περίπτωση επαφής πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη σε γιατρό, αφού τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και είναι άμεσος ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου!

 

– Σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων οι πολίτες καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

 

Ιδιαιτέρως να ενημερωθούν τα παιδιά που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.

 

– Σε περίπτωση εύρεσης δολώματος που θα πρέπει να μεταφερθεί, η μετακίνησή του γίνεται με πλαστικό γάντι ή σακούλα σε λιγότερο πολυσύχναστη από ανθρώπους περιοχή ή παραδίδεται στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

 

Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου

 

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας και φυσικά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συνεχίζουν να  εφαρμόζουν Πρόγραμμα επιτήρησης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, λαμβάνοντας δείγματα εγκεφαλικού ιστού από τα ζώα δείκτες (αλεπούδες)   αλλά και από κάθε ύποπτο ζώο (οικόσιτο ή άγριο). Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι  μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα λύσσας δεν διαγνώστηκε σε άνθρωπο.

 

Συνιστώμενα Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας

 

Καθώς η Λύσσα είναι θανατηφόρο νόσημα στις περισσότερες των περιπτώσεων, η πρόληψη και τα μέτρα προστασίας είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η πιθανή μόλυνση ανθρώπων και ζώων.

 

Για τη Δημιουργία ενός βιολογικού φραγμού απέναντι στη νόσο, απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες:

 

– Εμβολιασμός από τους κτηνοτρόφους όλων των ποιμενικών σκύλων.

 

– Εμβολιασμός όλων των κυνηγητικών σκύλων.

 

– Εμβολιασμός όλων των αδέσποτων σκύλων με ευθύνη των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών.

 

– Εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), με ευθύνη των ιδιοκτητών.

 

Μέτρα προστασίας από ένα Λυσσύποπτο ζώο:

 

– Αποφεύγουμε την επαφή με αδέσποτα ζώα αγνώστου εμβολιακής κατάστασης.

 

– Αναφέρουμε στις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, ζώα με επιθετική συμπεριφορά ή ύποπτα κλινικά συμπτώματα.

 

– Εάν κάποιος δαγκωθεί από πιθανά λυσσύποπτο ζώο, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με την κοντινότερη Ιατρική ή Κτηνιατρική Υπηρεσία.

 

Τέλος, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι, Δασική Υπηρεσία, Φιλοζωικά Σωματεία, Ιδιώτες Κτηνίατροι, Κυνηγετικοί Σύλλογοι, κ.λπ.), για την ουσιαστική συμβολή τους στη λήψη όλων των απαιτούμενων δειγμάτων και την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας.