ΑΠΑΤΗΓραμμένο στα αγγλικά ενημερώνει ότι οι χρήστες κερδίζουν 850.000 Λίρες Αγγλίας.

Μαζική διακίνηση μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, σύντομου μηνύματος (sms) με απατηλό περιεχόμενο, που έχει ως σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών, διαπιστώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από τις συνεχώς μεταλλασόμενες μορφές απάτης μέσω του διαδικτύου.

Οι τυχαία επιλεγμένοι χρήστες που γίνονται αποδέκτες των επίμαχων μηνυμάτων, ενημερώνονται παραπλανητικά ότι έχουν κερδίσει ποσό ύψους 850.000 Λιρών Αγγλίας από διαγωνισμό μεγάλης εταιρείας, και προκειμένου να εισπράξουν το ποσό, προτρέπονται να επισκεφθούν συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπου τους ζητείται να πληκτρολογήσουν τον επισυναπτόμενο κωδικό για να μάθουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας είσπραξης, ενώ παράλληλα τους ζητείται και να αποστείλουν χρήματα με διάφορες αιτιολογίες, όπως προπληρωμή φόρων ή έξοδα εκταμίευσης των χρημάτων.

Το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, και αναφέρει: «Your Mobile Number has Won 850.000 British Pounds in the ongoing Samsung Promo. Visit and click on Prize at the top menu. Your Samsungk: 10965». 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες:

– Να μην πείθονται από μηνύματα sms  ή emails που αναφέρουν ότι κέρδισαν χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία), στον οποίο όμως ποτέ δεν δήλωσαν συμμετοχή.

– Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ή τραπεζικών στοιχείων.

– Να μην καταβάλουν κανένα χρηματικό ποσό.

Επιπλέον, να:

– επικοινωνούν άμεσα με το  Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του application «CYBER KID».

– Αναφέρουν το συμβάν είτε στον τηλεφωνικό αριθμό 210-6476464.

– Να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr για τη λήψη οδηγιών ή για να καταγγείλουν το γεγονός.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr και συγκεκριμένα στην επιλογή «Οδηγός του Πολίτη» έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμβουλές.