Το δόλωμα-εμβόλιο περιέχει μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου κρυμμένου σε ένα περίβλημα. Το περίβλημα είναι ελκυστικό για την αλεπού και περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου που κατανάλωσε το δόλωμα). Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση «ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ».

βρείτε μας και στο facebook

Κι άλλες ρίψεις (μετά από εκείνες της 22ας και της 23ης του μηνός) διανομής δολωμάτων-εμβολίων κατά της λύσσας, θα γίνουν αύριο Τρίτη 25/10, σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς και Σέρρες, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «εναέριες ρίψεις / διανομές εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων».

Αναλυτικά οι περιοχές κάλυψης:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ: ΣΥΚΟΡΡΑΧΗ, ΚΙΡΚΗ, ΑΥΡΑ, ΑΤΑΡΝΗ, ΜΕΣΤΗ, ΚΟΜΑΡΟΣ, ΠΕΡΑΜΑ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ, ΔΙΚΕΛΛΑ, ΜΑΚΡΗ, ΠΛΑΚΑ, ΝΕΑΧΙΛΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΜΑΪΣΤΡΟΣ, ΠΑΛΑΓΙΑ, ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, ΑΒΑΝΤΑΣ, ΑΠΑΛΟΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΝΘΕΙΑ,ΑΡΙΣΤΗΝΟ, ΑΕΤΟΧΩΡΙ, ΔΩΡΙΚΟ, ΑΓΝΑΝΤΙΑ, ΝΙΨΑ, ΛΟΥΤΡΟΣ, ΠΕΥΚΑ, ΑΙΣΥΜΗ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ:

ΣΑΛΠΗ, ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΣΤΗ, ΓΛΥΚΟΝΕΡΙ, ΠΟΡΠΗ, ΠΑΛΛΑΔΙΟ, ΠΑΓΟΥΡΙΑ, ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΝΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΓΑ ΚΡΑΝΟΒΟΥΝΙ, ΚΑΛΑΜΟΚΑΣΤΡΟ, ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ, ΜΕΓΑ ΔΟΥΚΑΤΟ, ΙΣΑΛΟ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΦΥΛΑΚΑΣ, ΑΜΑΡΑΝΤΑ, ΒΙ.ΠΕ.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΠΑΜΦΟΡΟ, ΛΟΦΑΡΙ, ΑΡΙΣΒΗ, ΠΡΩΤΑΤΟ, ΠΙΚΡΟ ΠΙΣΤΟ, ΤΣΙΦΛΙΚΙ, ΛΥΚΕΙΟ, ΕΒΡΙΝΟΣ, ΚΙΖΑΡΙΟ, ΣΑΠΕΣ, ΑΡΣΑΚΕΙΟ,ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ, ΒΕΝΑ, ΑΔΡΙΑΝΗ, ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ, ΜΕΣΗ, ΓΛΥΦΑΔΑ, ΙΜΕΡΟΣ, ΞΥΛΑΓΑΝΗ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ, ΑΜΠΕΛΑΚΙ,ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΛΜΥΡΟΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΜΑΡΩΝΕΙΑ, ΠΕΤΡΩΤΑ, ΑΣΚΗΤΕΣ, ΚΡΩΒΥΛΗ, ΠΑΛΑΙΑ ΚΡΩΒΥΛΗ, ΔΙΩΝΗ, ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ,ΒΕΛΚΙΟ, ΧΑΛΗΛΟ, ΟΡΓΑΝΗ, ΔΡΑΝΙΑ, ΜΥΤΙΚΑΣ, ΑΝΩ ΜΥΤΙΚΑΣ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ: ΝΕΟΣ ΖΥΓΟΣ, ΞΑΝΘΗ, ΝΕΑ ΜΟΡΣΙΝΗ, ΧΡΥΣΑ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΦΕΛΛΩΝΗ, ΓΕΝΙΣΕΑ, ΜΑΝΔΡΑ, ΒΕΛΟΝΗ, ΑΒΔΗΡΑ,ΜΥΡΩΔΑΤΟ, ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ, ΣΚΑΛΑ ΑΒΔΗΡΩΝ, ΔΑΦΝΗ, ΜΑΓΓΑΝΑ, ΝΕΟ ΕΡΑΣΜΙΟ, ΠΑΛΙΟ ΕΡΑΜΣΙΟ, ΔΑΣΟΧΩΡΙ, ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ, ΑΒΑΤΟ,ΕΥΛΑΛΟ, ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ, ΚΥΡΝΟΣ, ΠΗΓΑΔΙΑ, ΣΥΔΙΝΗ, ΣΕΛΙΝΟ, ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ, ΣΕΛΕΡΟ, ΦΙΛΙΑ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ: ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ, ΧΑΜΟΚΕΡΑΣΑ, ΠΡΙΝΟΛΟΦΟΣ, ΥΨΗΛΟΚΑΣΤΡΟ, ΓΥΡΟΣ, ΤΕΙΧΟΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ,ΜΑΡΜΑΡΙΑ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΥΨΗΛΗ ΡΑΧΗ, ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ, ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ, ΛΙΒΑΔΕΡΟ, ΔΕΝΔΡΑΚΙΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ, ΒΑΘΥΛΑΚΟΣ,ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΣ, ΜΑΚΡΥΠΛΑΓΙΟ, ΑΓΟΡΑ, ΑΔΡΙΑΝΗ, ΧΩΡΙΣΤΗ, ΔΡΑΜΑ, ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΜΙΣΟΣ, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ,ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΕΤΡΟΥΣΣΑ, ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ, ΜΙΚΡΟΚΑΜΠΟΣ, ΒΑΘΥΧΩΡΙ, ΕΥΡΥΠΕΔΙΟ, ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ, ΜΑΥΡΟΒΑΤΟΣ,ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ, ΚΑΛΟΣ ΑΓΡΟΣ, ΣΙΤΑΓΡΟΙ, ΑΝΘΟΧΩΡΙ, ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ, ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ: ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΟΙΝΟΥΣΣΑ, ΕΠΤΑΜΥΛΟΙ, ΑΓ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΛΕΥΚΩΝΑΣ, ΚΑΛΑ ΔΕΝΔΡΑ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ,ΚΑΡΠΕΡΗ, ΔΑΣΟΧΩΡΙ, ΚΟΡΥΦΟΥΔΙ, ΚΕΡΚΙΝΗ, ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ, ΛΙΜΝΟΧΩΡΙ, ΣΙΜΩΝΑΣ, ΝΕΟΧΩΡΙ, ΗΡΑΚΛΕΙΑ, ΠΟΝΤΙΣΜΕΝΟ,ΚΑΜΑΡΩΤΟ, ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΙΑ, ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΟ, ΞΗΡΟΤΟΠΟΣ, ΑΝΩ ΟΡΕΙΝΗ, ΟΡΕΙΝΗ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΣ, ΛΕΚΑΝΗ, ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ, ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ, ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ, ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ, ΝΕΑ ΚΑΡΥΑ,ΧΑΪΔΕΥΤΟ, ΚΕΡΑΜΩΤΗ, ΠΗΓΕΣ, ΑΓΙΑΣΜΑ, ΕΡΑΤΕΙΝΟ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ, ΠΟΝΤΟΛΙΒΑΔΟ, ΑΝΩΠΟΝΤΟΛΙΒΑΔΟ, ΝΕΑ ΚΩΜΗ, ΠΕΤΡΟΠΗΓΗ, ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ, ΧΑΛΚΕΡΟ, ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΜΙΣΙΑΝΑ, ΠΑΛΙΟ, ΣΑΡΑΝΤΑ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙΛΚΙΣ: ΜΑΥΡΟΠΛΑΓΙΑ, ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ, ΠΕΤΡΑΔΕΣ, ΓΑΒΡΑ, ΑΜΑΡΑΝΤΑ,, ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων-στόχων, και όχι σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες

Όταν οι αλεπούδες καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα, αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου.

Το δόλωμα-εμβόλιο περιέχει μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου κρυμμένου σε ένα περίβλημα. Το περίβλημα είναι ελκυστικό για την αλεπού και περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου που κατανάλωσε το δόλωμα). Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση «ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ».

Ανεύρεση δολώματος από πολίτη: Σε περίπτωση εύρεσης ενός δολώματος, μην το αγγίζετε με γυμνά χέρια, μην το καταστρέφετε, και αποφύγετε κάθε επαφή με αυτό. Αν χρειαστεί να απομακρύνετε ένα δόλωμα από μία κατοικημένη περιοχή (όπου τυχαία μεταφέρθηκε λόγω του αέρα κατά τη ρίψη), χρησιμοποιείστε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα, τοποθετήστε το σε σημείο όπου κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση, και καλέστε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές. Κίνδυνος για τον άνθρωπο υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, τραύματα ή βλεννογόνους (στόμα, μάτια).

Κατά λάθος επαφή με το δόλωμα-εμβόλιο: Εάν από ατύχημα ή από λάθος έρθετε σε επαφή με το δόλωμα, προβείτε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

  • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά χρησιμοποιείστε οινόπνευμα ή ιώδιο.
  • Πλύνετε με άφθονο νερό τις βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το δόλωμα.
  • Αν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο (με το υγρό του δολώματος), θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το επιδείξετε στον γιατρό.
  • Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο, κ.ά.) βρει ένα δόλωμα, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει. Στην περίπτωση που το δόλωμα καταναλωθεί, ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι και μην έρθετε σε επαφή µε το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει, όπως τρίχωμα ή περιοχές γύρω από το στόμα κ.τ.λ.), µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr) ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή (Νοσήματα ► Λοιμώδη Νοσήματα ► Ζωονόσοι  ► Λύσσα) επίσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης (http://www.minagric.gr/, στη διαδρομή (Πολίτης ► Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο► Λύσσα).