– Λ. Αυγενἀκης: «Επαναφέρουν πελατειακές λογικές»

Στην απαξίωση των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.), αναφέρεται ο αν. Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη, καταγγέλλοντας ότι προωθούνται «αποσπασματικές ρυθμίσεις που προσβάλλουν κάθε έννοια αυτοδιοίκητου, και αναδιατάσσουν με πελατειακή λογική τους διακριτούς και συμπληρωματικούς ρόλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Ο κ. Αυγενάκης.
Ο κ. Αυγενάκης.

Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο κ. Αυγενἀκης επισημαίνει: «Τα Συμβούλια Ιδρύματος (Σ.Ι.) στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτέλεσαν μια σημαντική καινοτομία που στόχευε στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και είναι πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά όργανα των αντίστοιχων Συγκλήτων ως προς όσα μπορούν να αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Η λογική του νόμου (4009/2011) ήταν η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και υπεύθυνης διοίκησης, με λογοδοσία κάθε οργάνου προς το ανώτερο, ώστε να διακοπεί η σχέση εξάρτησης, και συχνά συναλλαγής, των οργάνων από τους ψηφοφόρους τους. Δυστυχώς η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ουσιαστικά αδρανοποίησε τον ανωτέρω νόμο, και ουσιαστικά ακύρωσε έναν σύγχρονο και αναπτυξιακό νόμο για τα Πανεπιστήμια της χώρας. Στα Σ.Ι. μετείχαν ως εξωτερικά μέλη μερικοί από τους πιο λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και διακεκριμένες και αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η συμμετοχή τους δεν ήταν αμειβόμενη, και στηρίχθηκε στη διάθεση τους να βοηθήσουν τα πανεπιστήμια και τη χώρα προσφέροντας πολύτιμο χρόνο, γνώσεις και εμπειρία, ιδέες και τεχνογνωσία, την αναγνωρισμένη φήμη τους, καθώς και τη δουλειά τους».

Επίσης, τονίζει ότι «ενώ ο θεσμός των Συμβουλίων υπάρχει σε ανάλογη μορφή σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ πιστή στις ιδεοληψίες της, προτιμά ένα πανεπιστήμιο της συναλλαγής και της αδιαφάνειας από ένα ίδρυμα που σχεδιάζει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιὠνα. Τα Συμβούλια δέχθηκαν σε θεσμικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, πρωτοφανείς επιθέσεις απαξίωσης του ρόλου τους από την κυβέρνηση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προωθεί αποσπασματικές ρυθμίσεις που προσβάλλουν κάθε έννοια αυτοδιοίκητου, και αναδιατάσσουν με πελατειακή λογική τους διακριτούς και συμπληρωματικούς ρόλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Τέλος, θέτει τα ερωτήματα:

«1. Γιατί η κυβέρνηση οδήγησε στην αδράνεια τα Σ.Ι., έναν τόσο σημαντικό θεσμό για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

2. Για ποιον λόγο το Υπουργείο Παιδείας δεν στήριξε τα Σ.Ι., αλλά αντιθέτως τα οδήγησε σε διάλυση και στη φυγή αξιόλογων επιστημόνων και ακαδημαϊκών από αυτά;

3. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας σύγχρονων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής και να λειτουργούν με γνώμονα την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια;».