Αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, που αντιδρούν στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.
Σε συνεδρίασή τους οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας έδωσαν διορία για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου μέχρι την έναρξη εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), οι φαρμακοποιοί παραμένουν σε εγρήγορση και δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων, που ωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε πως ο κλάδος του δέχεται ένα ακόμη πλήγμα, που «πρακτικά σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια ευρώ αφαιρούνται από το εισόδημα των Ελλήνων φαρμακοποιών και χαρίζονται στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα κατέβαλαν αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ».
Όπως υποστήριξε, από τα ανακοινωθέντα μέτρα «ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό όφελος. Δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή ελάφρυνση στην τσέπη του».
Επίσης, διαμήνυσε πως οι φαρμακοποιοί «δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας, να θυσιασθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ακόμη δόση».
Διατύπωσε τέλος τις ακόλουθες προτάσεις για τη στήριξη των φαρμακείων:
– Να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.
– Να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.
– Να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για τις αργίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.
-Να οριστεί ωράριο λειτουργίας φαρμακείων έως 48 ώρες την εβδομάδα (ανώτατο όριο όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε.) και υποχρέωση πρόσληψης φαρμακοποιού για τη λειτουργία πέραν των 48 ωρών.
– Να νομοθετηθούν:
α. Το πλαίσιο ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω των φαρμακείων, με φορέα πιστοποίησης τον ΠΦΣ.
β. Κίνητρα συστεγάσεων και συνενώσεων φαρμακείων.
γ.Το rebate να υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των συστεγασμένων φαρμακείων.
– Να οριστούν νέες τιμές για τις φαρμακοτεχνικές εργασίες (παρασκευή φαρμάκων κ.τ.λ.)
ΠΗΓΗ: naftemporiki