Συνάντηση με την πρόεδρο Δημαρχείου Ρώμης Σαμπρίνα Αλφόνσι, και τον εκπρόσωπο της αιώνιας πόλης για θέματα πολιτισμού Αντρέα Βαλέρι, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης Παναγιώτης Παπάς, στην έδρα του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του ”Ιστορικού Κέντρου” της ιταλικής πρωτεύουσας, με θέμα την έναρξη των προσπαθειών για ανάπτυξη φιλικών δεσμών και εμβάθυνση των πολιτισμικών κυρίως αλλά και των τουριστικών σχέσεων, μεταξύ των δύο Δήμων.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο συνεργάτης του Δήμου Σαμοθράκης, υπεύθυνος για την προώθηση της πρωτοβουλίας, Ζαν Πιέρο Αρρίγκο, εξελίχθηκε σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης, «βασισμένο στους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας», όπως επισημάνθηκε, καθώς «Σαμοθράκη και Ρώμη συνδέονται με αρχαίους δεσμούς· οι πρώτες αναφορές για το νησί της Σαμοθράκης γίνονται στην Ιστορία της Ρώμης από τον 2ο αι. π.X., από τον Cassius Hemina, ο οποίος υποστηρίζει ότι η λατρεία των Μεγάλων Θεών από τους Ρωμαίους (Penates), προέρχεται από το νησί της Σαμοθράκης. Από τότε το νησί καταλαμβάνει σημαντική θέση στον μύθο της τρωικής προέλευσης της Ρώμης, στον οποίο σημαντικό ρόλο παίζει ο Αινείας, εξόριστος από την Τροία ευγενής πρόγονος του Ρωμύλου».

Ως δράσεις της συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων, προτάθηκαν η ανταλλαγή φιλοξενίας μαθητών Λυκείων, καθώς και η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας, ενώ ανιχνεύθηκε και η προοπτική της αδελφοποίησης. Μάλιστα ο κ. Παπάς μετέφερε την πρόταση να παραβρεθεί η κ. Αλφόνσι στα εγκαίνια της έκθεσης του μουσείου Ακρόπολης στις 20-6-2015. Σε ανακοίνωση του Δήμου Σαμοθράκης, αναφέρεται οτι «το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας σταθερής και με διάρκεια σχέσης, βασισμένης στην αμοιβαία εκτίμηση, έγινε».