Πού θα παραπέμπονται τα παιδιά με πρόβλημα

 

Προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία όλης της χώρας, θα πραγματοποιήσουν οδοντίατροι από δημόσιες δομές Υγείας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία διοργάνωσε την Τετάρτη την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων Οδοντιατρικής Φροντίδας των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΥΥ και θέμα της ήταν η αναδιάρθρωση της λειτουργίας των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Με στόχο τον προσανατολισμό στην οδοντιατρική φροντίδα παιδιών και εφήβων, αποφασίστηκε οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών να πραγματοποιούν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία της περιοχής ευθύνης τους (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια).

Στις περιπτώσεις που κάποια παιδιά χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης, θα παραπέμπονται στις δημόσιες οδοντιατρικές μονάδες, ενώ σε όλους τους μαθητές θα χορηγείται ιατρική βεβαίωση.

Οι οδοντίατροι θα πραγματοποιούν στα σχολεία που επισκέπτονται, ενημερώσεις για τη στοματική υγιεινή και θα διανέμουν έντυπα οδηγιών που θα απευθύνονται στους γονείς.

Όπως ανακοινώθηκε, αφετηρία της παρέμβασης θα αποτελέσει το τρέχον σχολικό έτος 2016 – 2017.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα υπάρξει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ως προς την εκπόνηση και αξιοποίηση του κατάλληλου υλικού και τον συνεργατικό ρόλο των εκπαιδευτικών σε αυτήν την προσπάθεια.

Προβλήματα

Στη συνάντηση αναδείχθηκαν τα χρόνια προβλήματα της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας, όπως η έλλειψη προσωπικού, ζητήματα εξοπλισμού, εφοδιασμού με αναλώσιμα και οι χρόνοι αναμονής.

Αντικείμενο ιδιαίτερης αναφοράς αποτέλεσαν ζητήματα, όπως ο συντονισμός, η υλοποίηση, η αξιολόγηση και ο διαχρονικός χαρακτήρας, δράσεων αγωγής – προαγωγής και πρόληψης στοματικής Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις παιδικές ηλικίες.

Η πρωτοβουλία έχει ενδιαφέρον, αλλά συναντά εμπόδια λόγω των περιορισμένων ανθρώπινων πόρων της δημόσιας οδοντιατρικής φροντίδας.

Πηγή: iatronet.gr