Αναλώνεται σε συμβουλές για αποφυγή κλοπών, προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις

Υπερβάλλοντα ζήλο φαίνεται ότι επέδειξε το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, στην προσπάθειά του να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές στους Τούρκους πολίτες που σκοπεύουν να επισκεφτούν την Ελλάδα με αφορμή τη γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Στην ανακοίνωση-ταξιδιωτική οδηγία, που εξέδωσε, η χώρα μας παρουσιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως άντρο παραβατικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το ήμισυ του κειμένου της ανακοίνωσης είναι αφιερωμένο στις οδηγίες προστασίας από επίδοξους κλέφτες.

Πιο αναλυτικά, το Προξενείο προειδοποιεί καταρχήν τους Τούρκους πολίτες ότι πριν ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχουν σφραγίδες εισόδου-εξόδου στην ΤΔΒΚ (Κατεχόμενη Κύπρος) στα διαβατήρια τους. Ακολούθως τους καλεί να ενημερώνουν στο αεροδρόμιο αν κατέχουν μετρητά πάνω από 10.000 ευρώ.

Κάπου εδώ ξεκινά μια αναλυτική παράθεση οδηγιών προς αποφυγή κλοπών, η οποία δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια τριτοκοσμική χώρα, που μαστίζεται από παραβατικότητα και εγκληματικότητα. Συγκεκριμένα, το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής συστήνει στους πολίτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς να επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή στην ασφάλεια όλων των προσωπικών τους αντικειμένων και των χειραποσκευών, ιδίως των πορτοφολιών, των τσαντών και των διαβατηρίων, στις γραμμές μετρό και λεωφορείων που συνδέουν το αεροδρόμιο με την πόλη. Επισημαίνει δε ότι πρέπει να φυλάσσουν με ασφάλεια τις τσάντες, τα πορτοφόλια και τα διαβατήριά τους στο κέντρο της πόλης και στους τουριστικούς χώρους. Απευθυνόμενο προς τους πολίτες που ταξιδεύουν με ιδιωτικό όχημα, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα όπως κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικό υπολογιστή, φορητό υπολογιστή στα οχήματά τους, να μην τοποθετούν τις αποσκευές τους σε ορατά μέρη και να αφήνουν τα οχήματά τους σε ασφαλείς χώρους στάθμευσης. Καταλήγοντας, ενημερώνει ότι σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, αυτή να δηλωθεί στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.

Η ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση ότι εάν κλαπεί το διαβατήριο κάποιου Τούρκου πολίτη, το Προξενείο θα εκδώσει προσωρινό διαβατήριο μόνο για να εξασφαλίσει την επιστροφή στην Τουρκία. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να υποβληθεί αίτηση στο Προξενείο με 2 προσωπικές φωτογραφίες.