ΤΣΙΦΡΑΣΒγαίνουμε, βγαίνουμε!

– του Μάκη Τζίφρα (Νομικού, Realnews, 12/10/2014).

Να μη δανειστούμε εκ νέου από την τρόικα, σημαίνει οτι θα βάλουμε επιτέλους ένα φρένο στον κατήφορο της απόλυτης εξάρτησης της χώρας μας από τα μνημόνια. Ακριβώς τούτο υπονοεί και η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού οτι η οφειλέτρια χώρα μας δεν προτίθεται δεν προτίθεται να λάβει τα υπεσχημένα, βάσει της ήδη υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, τελευταία χρήματα.

Η εποπτεία της τρόικας όμως επί της χώρας μας, λόγω των χρημάτων που έχουμε ήδη δανειστεί από αυτήν, θα παραμείνει μέχρι να της επιστρέψουμε τουλάχιστον το 75% αυτών των χρημάτων της.

Βγαίνουμε, λοιπόν, πράγματι από τα μνημόνια; Τούτο θα συμβεί μόνο αν επιτευχθεί συμφωνία οριστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους, με άλλους όρους, ευνοϊκούς!

Πάντως, το κυβερνητικό αφήγημα μνημονιακής απεμπλοκής, προϋποθέτει οτι οι αγορές θα ενδιαφερθούν εκ νέου να χρηματοδοτήσουν τη χώρα μας σε εκδόσεις ομολόγων της. Όμως το χρέος προς την τρόικα είναι εξασφαλισμένο από πλευράς μας με νομικά προνόμια ικανοποίησης, που οι δανειστές μας εκ των αγορών δεν θα έχουν! Γιατί να προστρέξουν λοιπόν να μας στηρίξουν;

Αλλά και η τρόικα, γιατί να μας αφήσει να ξεγλιστρήσουμε από τον έλεγχό της δι’ αυτού του τρόπου; Χωρίς άλλες συμφωνίες στο παρασκήνιο μεταξύ πολιτικά ισχυρών και αγορών, το κυβερνητικό αυτό σχέδιο δεν αναμένεται να ευοδωθεί.

Μήπως το “βγαίνουμε, βγαίνουμε”, λοιπόν, είναι μόνο ρητορική διακήρυξη και προσδοκία προεκλογική;