ΕΛΙΑΑπό την ομάδα υποστήριξης της προώθησης της αγροτικής παραγωγής του νομού Έβρου, της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Γεωργίας Μαυρανεζούλη – Νικολάου, και από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Έβρου, ανακοινώνεται ότι:

– Η ελιά βρίσκεται στο βλαστικό στάδιο Ε, λίγο πριν την ανθοφορία στις πρώιμες περιοχές.

– Αναμένεται η ανθοφορία στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές τις επόμενες ημέρες.

– Προβλέπεται μεγάλη ανθοφορία την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Ξεκίνησε η πτήση του εντόμου το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Ο αριθμός των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες είναι μέτριος και η πτήση του εντόμου συνεχίζεται. Παρατηρούνται ελάχιστες ωοτοκίες στις ανθοταξίες, και αναμένεται η έξοδος των σκουληκιών τις επόμενες ημέρες.

ΨΕΚΑΣΜΟΙ

Συνιστάται στους ελαιοκαλλιεργητές να ψεκάσουν τις επόμενες 2-3 ημέρες στις πρώιμες περιοχές με το ξεκίνημα του κροκιάσματος-ανθοφορίας, και στη συνέχεια στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη το βλαστικό στάδιο της ελιάς, που πρέπει να είναι λίγο πριν την έναρξη της ανθοφορίας (κρόκιασμα), ή ακόμη και στο ξεκίνημα της ανθοφορίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1. Όταν γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση, να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν περισσότερους εχθρούς, και να ελέγχεται η συνδυαστικότητά τους.

2. Να επιλέγονται τα κατάλληλα φάρμακα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που προβλέπονται.

 

 

 

 

3. Να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.