• φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης.

Νομοθετική ρύθμιση προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κομοτηνή.

Τη μερική κατάργηση της Σαρίας που ισχύει στη Θράκη, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά την αποψινή ομιλία του στην Κομοτηνή, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜ-Θ. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε κωδικοποιημένες τις 5 βασικές στοχεύσεις των αλλαγών, που θα περιλαμβάνονται σε νομοθετική ρύθμιση που επίκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

Κατά πρώτον, θα καθίσταται, ρητά και σαφώς, η δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

Κατά δεύτερον, θα ορίζεται σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

Η τρίτη αλλαγή είναι ότι θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

Η τέταρτη, ότι θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Όπως επισήμανε, όμως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

Τέλος, θα διασφαλίζεται ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Καταληκτικά, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις, απόψεις, θα κάνουμε διάλογο, για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε», επισημαίνοντας ότι από αύριο κιόλας θα ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας.