Πρεμιέρα για τα πρωτοποριακά προϊόντα νανοτεχνολογίας από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα

νανο

– Γραφένιο, Οργανικά Φωτοβολταϊκά, Οργανικές Φωτοδίοδοι.

Πρεμιέρα αναμένεται, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, για την παραγωγή των πρωτότυπων προϊόντων νανοτεχνολογίας, που θα βγουν από τις πιλοτικές παραγωγικές γραμμές του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, στην περιοχή του αεροδρομίου ‘Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τα πρωτότυπα που θα παραχθούν, αρχικά σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά με την προοπτική -μελλοντικά- και μαζικότερης παραγωγής προς εμπορική τους αξιοποίηση, στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων Gladiator και GR-Light, με την εμπλοκή και ιδιωτικών εταιρειών.

Στο πλαίσιο του Gladiator ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της πιλοτικής γραμμής που κάνει δυνατή την ανάπτυξη γραφενίου με εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις , ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή των πρωτοποριακών αυτών υλικών.

Εμπορικές προοπτικές

Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Στόχος μας είναι το υλικό να χρησιμοποιηθεί ώς ηλεκτρόδιο σε τέτοιες διατάξεις. Πρόκειται για ένα υλικό με πάρα πολύ καλές ηλεκτρικές ιδιότητες και εντελώς διαφανές, σε πολύ λεπτό στρώμα. Προς το παρόν, τα ανταγωνιστικά του υλικά είναι πολύ ακριβότερα”, σημειώνει ο κ.Λασκαράκης.

Προσθέτει ότι ακόμη και εντός του 2015 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να επιχειρηθεί η εμπορικοή αξιοποίηση του προϊόντος. Οι τεχνολογικές εφαρμογές του περιλαμβάνουν τα εξής: διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά. Στο ερευνητικό πρόγραμμα “Gladiator”, τριετoύς διάρκειας, συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η νεοφυής (start up) εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Έξυπνα ρούχα για ασφαλή εργασία

Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται το 2015 και σε ό,τι αφορά την παραγωγή των demonstrators (σ.σ. πρωτότυπα προϊόντα επίδειξης) αφενός για εσωτερικό φωτισμό συνδεόμενο με οργανικά φωτοβολταϊκά και αφετέρου για την προστατευτική “έξυπνη” ένδυση (protective e-clothing), στο πλαίσιο του προγράμματος GR-Light, που προβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής οργανικών φωτοδιόδων (OLEDs).

Η εφαρμογή του δεύτερου demonstrator θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στα φωσφορούχα γιλέκα με τα ειδικά ανακλαστικά, που φορούν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικά εργοτάξια.

“Μέχρι τις 30/6/2015 εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε τους δύο demonstrators στη γραμμή παραγωγής στην περιοχή του αεροδρομίου ώστε στη συνέχεια να δώσουμε έμφαση στο πώς θα πετύχουμε την ενθυλάκωση, δηλαδή την ενσωμάτωση αυτών των υλικών σε άλλα ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία τους γιατί είναι ευαίσθητα στην υγρασία και το οξυγόνο.

Η διαδικασία αυτής, της ενθυλάκωσης, θα δρομολογηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΒΕ ΑΕ στην Καβάλα. Αν δοθεί η κατάλληλη έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα, τότε από το 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε μια τεχνολογία εμπορικά αξιοποιήσιμη” σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Μαρία Γιώτη. Το ερευνητικό πρόγραμμα GR-Light ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood