Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο “Newark School” της Μάλτας, ομάδας δώδεκα μαθητριών και μαθητών, και τριών εκπαιδευτικών, του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με θέμα “Don’t Throw Make It Glow”.

Δεδομένου ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει, το πρόγραμμα εστίασε στη σημασία της διερεύνησης νέων μεθόδων πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων ή επαναχρησιμοποίησής τους.

Έτσι, τα παιδιά μέσα από σειρά δραστηριοτήτων, αντάλλαξαν εμπειρίες και για τα απόβλητα που παράγονται από το σπίτι, από το σχολείο, από το γύρω περιβάλλον.

Στόχοι του προγράμματος:

– παροχή καλύτερων γνώσεων των περιβαλλοντικών ζητημάτων, και εφαρμογή της  πρακτικής της ανακύκλωσης με περισσότερη ευθύνη (λιγότερη χρήση των πόρων, περιορισμό των αποβλήτων, κ.λπ.).

– αύξηση της επίγνωσης των εμπλεκομένων για το τι μπορούν να κάνουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

– ανάπτυξη επαγγελματικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων.

– ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων στα αγγλικά.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στη Μάλτα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν πρακτικές ανακύκλωσης που ακολουθούνται στο “Newark School”, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια κατασκευής χάρτινων μασκών, μωσαϊκού, decoupage και μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά.

Πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε η ενημέρωσή για την επιχειρηματικότητα και τα πράσινα επαγγέλματα, ενώ επιπλέον πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις σε εργοστάσια ανακύκλωσης:

Στο “Green Skips ServicewLtd”, ιδιωτική επιχείρηση, δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να παρατηρήσουν τον τρόπο διαλογής όλων των ανακυκλώσιμων υλικών, και διαπίστωσαν πως η διαλογή των αντικειμένων γίνεται όχι μόνο με κριτήριο το υλικό, αλλά ακόμη και με το σχήμα και το χρώμα, πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αγοραστή. Στα γραφεία της επιχείρησης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα “Green Jobs” από στελέχη της επιχείρησης.

Στο “Waste Ser Malta”, κρατική επιχείρηση συγκέντρωσης και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, οι μαθητές συνειδητοποίησαν το πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνεται η συλλογή των απορριμμάτων για ανακύκλωση. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα προβολή, γνώρισαν τι ακριβώς σημαίνει ανακύκλωση, ενώ δόθηκε έμφαση σε τρεις σημαντικές έννοιες: «Reduce – Reuse – Recycle / Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση– Ανακύκλωση» και αντιλήφθηκαν ότι οι έννοιες αυτές θα πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητά τους ώστε να εξασφαλιστεί ένα πιο υγιές περιβάλλον.

Την τελευταία μέρα της επίσκεψης τα παιδιά παρακολούθησαν ένα διαφορετικό κονσέρτο στο «Waterfront Hotel», με έναν μουσικό που έπαιξε παράγοντας ήχους και μελωδίες με τη χρήση διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών.

Πάντως, με την επίσκεψη αυτή τα παιδιά δεν αποκόμισαν μόνο περιβαλλοντικές γνώσεις, αλλά είχαν και τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα σχολείο που το μαθητικό του δυναμικό αριθμούσε μαθητές από τριάντα τρεις (!) διαφορετικές εθνικότητες, καθώς και τον τρόπο συνύπαρξης και συνεργασίας στη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πολυτιμότατη επίσης υπήρξε και η προσέγγιση του τοπικού πολιτισμού του νησιού που γνώρισε πλήθος κατακτητών, και ο τρόπος αποτύπωσης όλων αυτών στα μνημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επισκέφθηκαν οι μαθητές.

Η επόμενη «αποστολή» των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, θα είναι στην Ιταλία.