«Πού είναι η μάνα σου μωρή;», στο ΡΕΞ Κομοτηνής

Θεατρική παράσταση: Μια σπαραχτική μαρτυρία για τον εμφύλιο, με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα.
Document-page-001 (10)

Μετά την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα και τις sold out παραστάσεις στο VAULT, η παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή;» της Δήμητρας Πέτρουλα, με τη Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, και σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πετυχημένη πορεία της.

«Πού είναι η μάνα σου μωρή;»: Μια σπαραχτική μαρτυρία για τον εμφύλιο, με τη Βέρα Κρούσκα να ενσαρκώνει τα πάθη και τις ματωμένες σελίδες της οικογένειας Πέτρουλα στη Μάνη, την τραγική ιστορία ενός παιδιού που επέζησε από τις σφαγές των Χιτών και κατέγραψε όλες τις θηριωδίες τους.

Οι θεατές αντιμέτωποι με την Ιστορία, παρακολουθούν την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε μια από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τον Εμφύλιο. Μιας γυναίκας που έζησε την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Μιας γυναίκας που ενηλικιώθηκε βίαια και αποτρόπαια ζώντας τις 31 σφαγές των δικών της ανθρώπων από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των Ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση. Μιας γυναίκα που υπήρξε μάρτυρας και θύμα του αλληλοσπαραγμού.

Το «Πού είναι η μάνα σου μωρή;» αποτελεί μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ’ αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ζοφερή ιστορία της Ελλάδας.

Η Βέρα Κρούσκα, με τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Ένκε Φεζολλάρι, ενσαρκώνει αυτή τη γυναίκα, την ηρωίδα του βιβλίου, έχοντας στο πλευρό της την Αγάπη Παπαθανασιάδου και την Ορνέλλα Λούτη, οι οποιες δρουν σαν ένα είδος χορικού, αγγίζουν τις σκληρές και συνάμα συγκινητικές σελίδες – γεγονότα που έζησε η ίδια η Δήμητρα Πέτρουλα.

Η παράσταση αντλεί υλικό από το βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε διασκευή της Σοφίας Αδαμιδου. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα. Η μουσική επιμέλεια του Σκηνοθέτη, και οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού, Κική Παπαδοπούλου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα από τις ένοπλες συμμορίες της “Χ”. Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής, κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφιών της και των άλλων συγγενών της.
Εβδομήντα χρόνια μετά, και το μήνυμα της πολύπαθης γενιάς είναι χαραγμένο στο μνημείο των εκτελεσμένων που ευλαβικά έστησε η Δήμητρα Πέτρουλα: «Διαβάτη αντί μνημόσυνο/ιστόρισε την ερημιά/που άφησε πίσω ο διχασμός/ σαν πέρασ’ απ’ τη Μάνη/Είθε ο δικός μας σκοτωμός/και το δικό μας αίμα/να γίνει για τους ζωντανούς/μήνυμα συμφιλίωσης/και προσταγή ενότητας/ ομόνοιας και ειρήνης/να μη ρημάξει η Ελλάδα μας/ ως ρήμαξε η Μάνη».

Στο Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, την Κυριακή 11/3, ώρα 21:00 / Γενική είσοδος: 10 ευρώ / Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

  • Ο Ένκε Φεζολάρι σκηνοθέτησε επιδέξια αυτή την παράσταση, αναδεικνύοντας το λόγο και τις υποκριτικές ικανότητες της Βέρας Κρούσκα, τον συγκινησιακό της πλούτο, την αφοπλιστική αμεσότητα, την ρυθμική αντίληψη και την ώριμη ερμηνευτική της ποιότητα. Η Βέρα Κρούσκα, στον πρώτο θεατρικό μονόλογο της μεγάλης καριέρα της, ερμηνεύει με βάθος ψυχής, πλήρη έλεγχο των εκφραστικών μέσων, ωριμότητα και συνέπεια. Εκφέρει τον λόγο με ζεστασιά, χειριζόμενη με μαεστρία την εναλλαγή των συναισθηματικών καταστάσεων… Patras events / Κώστας Νταλιάνης.
  • Η παράσταση “ευλογείται” από τη συνταρακτική ερμηνεία της Βέρας Κρούσκα. Μια ερμηνεία γεμάτη αλήθεια κι αμεσότητα. Με αίσθηση του μέτρου, η Βέρα Κρούσκα δίνει “αίμα και σάρκα” στις “πληγές” μιας ψυχής και αναβλύζει – αυθόρμητα, φυσικά και σωματοποιημένα – το υπεραισθαντικό δραματικό συναίσθημα, που από ιδιοσυγκρασία διαθέτει. Με μια ψυχολογική, διανοητική, συνειδησιακή, κοινωνική βυθοσκόπηση, επιτυγχάνει μια σπουδαία ερμηνεία, μια λεπτοδουλεμένη, μεταμορφωτική, ψυχοπνευματική «κατάδυση»… OnlyTheater/Σταυρούλα Κεντιέ.
  • Μια συγκλονιστική ερμηνεία από την Βέρα Κρούσκα, που μας καθήλωσε και μας «λύγισε». Και δυό υπέροχες συμπαραστάτριες την Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου. Συνιστάται ανεπιφύλακτα για όσους αντέχουν το βάρος της ιστορίας. Γίνεται οδηγός της αλήθειας, αυτής που παρά τις προσπάθειες παραχάραξης, οφείλει να αναζητά και να υπερασπίζεται κάθε γενιά…. Art and Press / Κωνσταντίνος Παπακώστας.
  • Η Σοφία Αδαμίδου διασκευάζει την ιστορία με λεπτομέρειες έτσι ώστε να καταγράφουν και να αποτυπωθούν στο θεατρικό σανίδι, οι πράξεις μας σε όλο τους το μεγαλείο χωρίς λογοκρισία. Η θεατρική διασκευή της είναι εξαιρετική και σε μια γρήγορη ροή κατορθώνει να μεταφέρει το βιβλίο /μαρτυρία με τα αυτούσια συναισθήματά του και με τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία. Ιστορικά στοιχεία που με τη σκηνοθεσία του Ενκε Φεζολλάρι η εικόνα υποδέχθηκε/διαδέχθηκε το βιβλίο και έγινε ένα διαμαντάκι μνήμης. Ο Ενκε Φεζολλάρι σκηνοθέτησε με γρήγορες σκηνές, προτιμώντας να δώσει το βάρος στην ερμηνεία/ες των ηθοποιών του και επέτρεψε να ακουστεί μια ιστορία λιτά, αφηγηματικά και σχεδόν λυρικά (όσο λυρική μπορεί να είναι μια τραγωδία)… H γενναιόδωρη Βέρα Κρούσκα σηκώνει την ιστορία της οικογένειας Πέτρουλα στους ερμηνευτικούς της ώμους και την δίδει απλόχερα και έντεχνα με τα χέρια της και μόνο! Πότε ως παιδούλα σαστισμένη και άλλοτε ως ενήλικη ακόμα παγωμένη, αρθρώνει μπροστά μας την τραγική μαρτυρία μιας γενιάς και μιας εποχής χωρίς μελοδραματισμούς και άσκοπους συναισθηματισμούς (στα συν της σκηνοθεσίας). Θέλει ταλέντο αυτή η αφήγηση, θέλει ψυχή αυτό το πόνημα και η Βέρα Κρούσκα τα διαθέτει…Κουλτουρόσουπα / Αριάδνη Καναβάκη.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood