ΕΜΠΟΛΑΠολύ χαμηλός είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα από την επιδημία Αιμορραγικού Πυρετού Ebola που εξελίσσεται από τον Φεβρουάριο στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις και ήδη από τον Απρίλιο 2014, μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις, έχει ενημερώσει τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για τον χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού, όσο και τους ταξιδιώτες για τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Επίσης, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας.

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος η οποία εμφανίζεται σποραδικά σε κοινότητες της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο, και τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν την κυκλοφορία του σε πληθυσμούς νυχτερίδων. Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως ακολουθείται από μεγάλες νοσοκομειακές επιδημίες, που οφείλονται σε δευτερογενή μετάδοση λόγω της πολλαπλής χρήσης βελόνων χωρίς αποστείρωση, και της έλλειψης των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ιός Ebola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κ.λπ.). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου, ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της αυξημένης ιαιμίας. Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμέτους και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους, και πολυοργανική ανεπάρκεια. Έχει υψηλή θνητότητα που μπορεί να φτάσει και το 80%, και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη  ή ειδική θεραπεία.

Έως τις 27 Ιουλίου δηλώθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνολικά 1.323 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα-460, Λιβερία-329, Σιέρα Λεόνε-533, Νιγηρία-1), συμπεριλαμβανομένων 729 θανάτων.

Πάντως, το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Δυτική Αφρική, δυσχεραίνει την αντιμετώπιση και τα μέτρα ελέγχου της νόσου.

Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί Δημόσιας Υγείας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.

Περισσότερες Πληροφορίες:

http://www.keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/νοσήματαπουμεταδίδονταιμέσωδιαβιβαστών/ιογενείςαιμορραγικοίπυρετοί.aspx#4

http://www.keelpno.gr/el-gr/ταξιδιωτικήιατρική/νοσήματα/αιμορραγικόςπυρετόςαπόιόebola.aspx

– Kέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κ.ΕΠΙΧ.)  Τηλ:210 5212054

– ECDC, epidemiological update: Outbreak of Ebola Virus Disease, West Africa http://www.ecdc.europa.eu/en/press/news/_layouts/forms/News_DispForm.aspx?List=8db7286c-fe2d-476c-9133-18ff4cb1b568&ID=1035

– World Health Organisation-WHO: FAQs on Ebola http://www.who.int/csr/disease/ebola/faq-ebola/en