Για «πολύ μεγάλη νίκη», που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο, έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή εργολάβων που κάλυπταν διάφορες υπηρεσίες, όπως καθαρισμός, φύλαξη, σίτιση κτλ., στα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες Υγείας.

Ο κ. Πολάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», θύμισε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε «ρίξει» τον πρώτο νόμο, που είχαμε βγάλει για τις συμβάσεις έργου … προλάβαμε και σε 18 νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες κάναμε συμβάσεις έργου με τους εργαζόμενους των συνεργείων, με πολύ καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας … τον Αύγουστο του 2016».

«Ξανά, νομοθετήσαμε τον Νοέμβριο του 2016. Προσέφυγαν πάλι οι εργολάβοι στο ΣτΕ, που δεν «έριξε» τον νόμο, αλλά απηύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να εκτελούνται αυτές οι υπηρεσίες από εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις και όχι με παραχώρηση σε εργολαβικά συνεργεία», συνέχισε.

«Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη νίκη, το ΕΔ απάντησε στο ΣτΕ ότι ναι, είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αυτές οι συμβάσεις και μπορούν να υλοποιούνται», τόνισε ο κ. Πολάκης, επισημαίνοντας πως «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και πριν την απόφαση του ΣτΕ για την συγκεκριμένη δίκη, εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε – και αυτή την εντολή δίνουμε σε όλους τους διοικητές νοσοκομείων της χώρας – να προχωρήσουν σε ανάκληση των μέτρων των δικαστικών αποφάσεων που έχουν παρθεί σε 40 από τα 110 νοσοκομεία, γιατί έχουμε προχωρήσει στα 70 σε απαλλαγή από τους εργολάβους, … όπου έχουν πάρει είτε αποφάσεις, είτε προσωρινές διαταγές να μην προχωρήσουν σε διορισμούς των ανθρώπων που είχαν επιλεγεί μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία, ή να μην κάνουν τον διαγωνισμό. Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε ανάκληση αυτών των ασφαλιστικών μέτρων και ολοκλήρωση της διαδικασίας, από εκεί που είχε σταματήσει».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «ανοίγει δρόμους και για άλλα υπουργεία, όπου δεν είχαν προχωρήσει όσο εμείς», προσέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπάρχει τώρα η δυνατότητα σε όλες τις υπηρεσίες των υπουργείων να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων».

«Το πρόβλημά μας δεν ήταν να «πετάξουμε στο δρόμο» π.χ. τους εργαζόμενους επί 7-8 χρόνια για εργολάβο σε ένα μεγάλο νοσοκομείο», διευκρίνισε, «απλά, θέλαμε να διώξουμε τον εργολάβο, να προσλάβουμε μέσα από διαγωνιστική διαδικασία τους εργαζόμενους. Μοριοδοτήσαμε τους εργαζόμενους. Τώρα πληρώνονται καλύτερα, έχουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και το Ελληνικό Δημόσιο κάνει πολύ μεγάλη οικονομία».

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ως παράδειγμα τον Ευαγγελισμό, όπου «έκαναν εξοικονόμηση περίπου 2,2 εκατ. ευρώ ετησίως, από τον εργολάβο καθαριότητας, τη στιγμή που οι εργαζόμενες τώρα πληρώνονται στην τσέπη 200-250 ευρώ παραπάνω. Με αυτά τα 2,2 εκατ. ευρώ προσλαμβάνουμε επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό τώρα, από την εξοικονόμηση. Αυτό είναι πολιτική επιλογή, δεν πετάμε τους πόρους του συστήματος στις τσέπες των εργολάβων για να μας βγάζουν κανένα «μερτικό», τα ρίχνουμε στο σύστημα για ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή».

«Ήδη έχει γίνει μεγάλη εξοικονόμηση τα προηγούμενα χρόνια στα περίπου 70 νοσοκομεία που ολοκλήρωσαν αυτές τις συμβάσεις», συνέχισε, εκτιμώντας πως από τα υπόλοιπα 40 νοσοκομεία «η εξοικονόμηση θα είναι πάνω από 30-40 εκατ. ευρώ» και προσδιορίζοντας το συνολικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.