Σε μια διαδρομή οκτώ χιλιομέτρων, τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης συνόδευσαν μαθητές και μαθήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Β’ Γυμνασίου Κομοτηνής, ύστερα από πρόσκληση του Σχολείου.

ΕΟΔ Β 2Από το χωριό Νυμφαία έως την Πάνδροσο, είκοσι τέσσερις μαθητές και οι δύο υπεύθυνες καθηγήτριες, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν με ασφάλεια σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, να λύσουν απορίες και να κάνουν πράξη τη βασική αρχή της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών μιας ομάδας, όταν στα διάφορα δύσκολα περάσματα τα παιδιά βοηθούσαν το ένα το άλλο.

Στις μικρές στάσεις που έγιναν, οι εθελοντές της ΕΟΔ Ροδόπης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στους μαθητές για τον τρόπο προσανατολισμού μέσα στο βουνό χωρίς πυξίδα, αλλά και για την κατασκευή φορείου εάν παραστεί ανάγκη, με υλικά από το δάσος και το…μπουφάν που φοράει ένας περιπατητής κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Μάλιστα, στο τέλος της διαδρομής, όταν δηλαδή η ομάδα προσέγγισε την Πάνδροσο, η θεωρία έγινε πράξη: το αυτοσχέδιο φορείο φτιάχτηκε, και οι μαθητές μετέφεραν για μια συγκεκριμένη απόσταση έναν εθελοντή συμμαθητής τους.

Πρώτες Βοήθειες και η τεχνική Heimlich

ΕΟΔ Β 5Εκτός από τη συνδρομή τους στην ορεινή πεζοπορία, οι Εθελοντές της ΕΟΔ Ροδόπης κλήθηκαν από το Σχολείο να παρουσιάσουν και τις βασικές Πρώτες Βοήθειες σε ογδόντα μαθητές. Η παρουσίαση εστίασε στις βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών, στην αναγνώριση περιστατικών, στο πώς καλούμε το ΕΚΑΒ ή το 112, αλλά και πώς αντιμετωπίζουμε μια αιμορραγία ή μια ρινορραγία ή ακόμα κι έναν πνιγμό.

«Πολλοί πιστεύουν ότι ένα παιδί δεν μπορεί να βοηθήσει σε μια τέτοια κατάσταση. Εμείς είπαμε πράγματα που πολύ εύκολα μπορεί και να τα καταλάβει ένα παιδί και να τα εφαρμόσει», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Ροδόπης Στάθης Γκεβρέκης.

ΕΟΔ Β 1Τέλος, ύστερα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του Β’ Γυμνασίου, παρουσιάστηκε και η τεχνική Heimlich, η οποία θεωρείται η καλύτερη μέθοδος στις περιπτώσεις πνιγμού από τροφή. Πάντως, οι διασώστες της ΕΟΔ, επέστησαν την προσοχή στα παιδιά, καλώντας τα να μην τη χρησιμοποιούν μεταξύ τους, καθώς η συγκεκριμένη λαβή είναι μεν σωτήρια για το θύμα, ωστόσο δεν είναι και ακίνδυνη. Οι εθελοντές της ΕΟΔ τόνισαν ρητά πως από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί, θα πρέπει απαραίτητα να υπάρξει επίσκεψη στο νοσοκομείο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα παράπλευρης ζημιάς για τον ανθρώπινο οργανισμό.