Αυτοδιοικητικός από τα αξιολογότερα πολιτικά στελέχη της Θράκης, με ήδη πλούσιο έργο παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Ο Νίκος Τσαλικίδης γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1979 στην Κομοτηνή, όπου και κατοικεί μόνιμα.

«Πεποίθησή μου είναι ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε ως ενεργοί πολίτες να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ποιότητας της ζωής στον Νομό μας και κατ’ επέκταση στην Περιφέρειά μας. Κινητήρια αρχή μου είναι η ευθύνη απέναντι στον τόπο μας, ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς εγωισμούς και μικρότητες».

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Βrighton της Μεγάλης Βρετανίας, από το οποίο αποφοίτησε το 2001, και κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ειδίκευσης (master). Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων το 2013 ως δόκιμος αξιωματικός, εργάστηκε στην ανάδοχο κατασκευαστική εταιρία τμήματος της Εγνατίας Οδού, «Τεχνοδομική Α.Ε». Το 2004 εγγράφηκε στο ΤΕΕ Θράκης και έκτοτε εργάζεται ως ιδιώτης Πολιτικός Μηχανικός και κατασκευαστής, διατηρώντας δικό του τεχνικό γραφείο τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  • Δημοτικές εκλογές Κομοτηνής Οκτωβρίου 2006 – Πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της νικήτριας παράταξης «Σύγχρονη Πόλη».

Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών του τον ανέδειξε πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο Κομοτηνής στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Κοτσάκη, και από τον Ιανουάριο του 2007 έως και τον Αύγουστο του 2008 κατείχε τη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, θέση από την οποία συνέβαλλε στη διαμόρφωση και στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2007-2013, και στην υλοποίηση σειράς έργων που έδωσαν πνοή στη πόλη της Κομοτηνής. Στηριζόμενος πάντοτε στην αρχή της Διαφάνειας  αλλά και του σωστού Προγραμματισμού, την περίοδο της θητείας του υλοποιήθηκαν πολλές παρεμβάσεις στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων, καθώς και 35 ακόμη στο σύνολο μεγαλύτερα έργα υποδομών, όπως: 1) η ανάπλαση του δημοτικού πάρκου Αγίας Παρασκευής, χρηματοδοτούμενο από το τα Προγράμματα URBAN και ΘΗΣΕΑΣ. 2) Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κομοτηνής. 3) Κατασκευή κερκίδων και αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου Κομοτηνής. 4) Δημοτικό Ωδείο και Δημοτική Σχολή Χορού στην οδό Βενιζέλου, χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ ΑΜ-Θ. 5) Στέγη αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, χρηματοδοτούμενο από το URBAN. 6) Κτίριο φιλοξενίας και σίτισης απόρων και αστέγων, χρηματοδοτούμενο από το URBAN. 7) Διαπολιτισμικός παιδικός σταθμός, χρηματοδοτούμενο από το URBAN. 8) Ολοκλήρωση κτιρίου, οργάνωση και λειτουργία, μουσείου Καραθεοδωρή. Παράλληλα συμμετείχε στην ομάδα διαχείρισης του URBAN ΙΙ ως επικεφαλής πολιτικός προϊστάμενος,  σε συνεργασία με τεχνικές υπηρεσίες. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και  τον Οκτώβριο του 2010, διατέλεσε Πρόεδρος της Ανώνυμης Εμπορικής Εταιρείας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων “Γευσιγνωσία” του Δήμου Κομοτηνής, και μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Τον Μάρτιο του 2008, ως ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος, του ανατέθηκε η οργάνωση και διεξαγωγή της ανάδειξης του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Κομοτηνής. Τον Ιανουάριο του 2009 εκλέχθηκε και συμμετείχε στη διαδημοτική επιτροπή για τη «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Ακόμη, θήτευσε ως εκλεγμένο μέλος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ροδόπης, ενώ ως ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος, διατέλεσε και εκπρόσωπος τοπικής αυτοδιοίκησης στη ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ.

  • Περιφερειακές εκλογές Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Μαΐου 2014 – Ο μοναδικός εκλεγμένος Χριστιανός περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης

Η ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση τον έχει φέρει σε άμεση επαφή με τα μικρά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Έχοντας αναπτύξει μια σύγχρονη πολιτική σκέψη και παράλληλα αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία, αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου, ζητώντας τη στήριξη των συμπολιτών του. Το 2014 θέτοντας υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου  Παυλίδη «Περιφερειακή Αναγέννηση», εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης συγκεντρώνοντας 5.500 ψήφους και στελεχώνοντας τη σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου ως ο μοναδικός εκλεγμένος Χριστιανός εκπρόσωπος του νομού Ροδόπης. Με την εκλογή του και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, ανέλαβε την προεδρία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΔΕΣΜΟΣ, στην οποία η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει ως πλειοψηφών εταίρος. Στη διάρκεια της προεδρίας του ενήργησα ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λειτουργία της εταιρίας, που θα υποβοηθήσει την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας, με ανάληψη νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επισταμένη και συνεχή ενημέρωση επί του αντικειμένου, διαρκή επαφή με φορείς και αρμόδια υπουργεία, και αναζήτηση των κατάλληλων συνεργαζόμενων φορέων. Παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, το 2015 υπήρξε για τη ΔΕΣΜΟΣ μια χρονιά πλήρους υλοποίησης των εγκεκριμένων δράσεών της.

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Βασιλική-Μαρία Καρακάση, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο ενός έτους σήμερα. Γονείς του είναι ο Παναγιώτης Τσαλικίδης και η Ελένη Παπαδοπούλου, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έχει έναν αδερφό, τον Χρήστο Τσαλικίδη.

Ο ίδιος, δηλώνει: «Πεποίθησή μου είναι ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε ως ενεργοί πολίτες να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ποιότητας της ζωής στον Νομό μας και κατ’ επέκταση στην Περιφέρειά μας. Κινητήρια αρχή μου είναι η ευθύνη απέναντι στον τόπο μας, ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς εγωισμούς και μικρότητες».