Ξέφρενη μουσική, άφθονο κρασί, ασταμάτητος χορός και πυροτεχνήματα, στο μοναδικό Καρναβάλι Ξάνθης, που διοργανώνεται στην «πόλη με τα χίλια χρώματα» για 52η χρονιά!

Φέτος τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πλαισιώνουν και οι Κόκκινες Μαζορέτες “Stell Rosse” από την Κέρκυρα.

17 μέρες με δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, 34 σύλλογοι με ευφάνταστες στολές, 100.000 συμμετέχοντες και επισκέπτες, και η AMSTEL παρούσα και στυλοβάτης για μια ακόμη χρονιά, αποτελούν το πλαίσιο βασικό (και) του φετινού Καρναβαλιού Ξάνθης υπό τον γενικό τίτλο των «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών».

«Το Καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι μασκαράτες, ούτε και υπάρχει δεύτερο στην Ελλάδα, έτσι όπως το ενεπνεύσθη μια ομάς Ξανθιωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν με πεποίθηση ότι θα το καταστήσουν έναν θεσμό εις την Θράκη και εις την Μακεδονία», έγραφε ο «Ελληνικός Βορράς» στις 26/2/1969, και εξηγούσε: «Είναι εορταστικές εκδηλώσεις λαϊκές όπου λαμβάνουν μέρος όχι μόνον άψυχα κινούμενα, δημιουργήματα της ζωγραφικής και της σημερινής νοοτροπίας ή μπογιατισμένες καρικατούρες, αλλά συγκροτήματα μουσικά με ευρωπαϊκά και εγχώρια λαϊκά όργανα. Και η επιτροπή, κατά γενική ομολογία τριάντα χιλιάδων λαού που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις αυτές εις την Ξάνθη, το επέτυχαν πλήρως. Θεσμός λοιπόν κατέστησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης. Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, ένα σύνολο λαογραφικών εκδηλώσεων μέσα στην εποχή της αποκριάς και της διασκεδάσεως. Τα καρναβάλια και τα άρματα, ωραιότατα και αυτά, αποτελούν το συμπλήρωμα των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες είναι η ζωντάνια της Θράκης».

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11 του μήνα, και πριν το κλείσιμο της αυλαίας την Καθαρά Δευτέρα 27 του μηνός, την προηγούμενη, τελευταία μέρα του Τριωδίου, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, θα κορυφωθούν με τη μεγάλη και φημισμένη ανά το πανελλήνιο Καρναβαλική Παρέλαση στο κέντρο της πόλης και στην παλιά πόλη, και το φαντασμαγορικό Κάψιμο του «Τζάρου» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Ο «Τζάρος» για τους Ανατολικοθρακιώτες ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο μιας αλάνας ή πλατείας, ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης.

Αρωγοί, υποστηρικτές και χορηγοί, η ΕΡΤ, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και η AMSTEL, η οποία είκοσι χρόνια τώρα στηρίζει ανελλιπώς και δυναμικά τη διοργάνωση, τον τοπικό Δήμο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τους ντόπιους προμηθευτές, τα καταστήματα και τους δεκάδες συλλόγους της πόλης που συμπράττουν στο μεγάλο αυτό λαϊκό ξεφάντωμα.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου: «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από τους Ξανθιώτες πολίτες και τον Δήμο Ξάνθης με περισσή αγάπη, μεράκι και ευαισθησία. Ένας θεσμός που χρόνο με τον χρόνο υπερβαίνει τον εαυτό του, ελίσσεται και εμπλουτίζει το περιεχόμενο του, καθώς πλαταίνει τους ορίζοντές του μέχρι και σήμερα, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες. Πιστοί στην ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του αυτός ο τόπος, πιστοί στις αξίες και στις ανάγκες του, πάντα εδώ και στο φετινό ταξίδι των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, του συναρπαστικού και ιδιαίτερου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους όλων των Ξανθιωτών σας περιμένουμε για μια ακόμη χρονιά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, στη μεγάλη γιορτή του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, της χαράς και της διασκέδασης. Πάμε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα, να διασκεδάσουμε, να γνωρίσουμε τη φιλόξενη κοινωνία αλλά και τις ομορφιές της Ξάνθης.Έχουμε τα πινέλα, έχουμε τα χρώματα, ελάτε να ζωγραφίσουμε παρέα τον μαγικό κόσμο της αποκριάς. Να βιώσουμε μαζί τη χαρά που φέρνει ο Ξανθιώτης βασιλιάς του καρναβαλιού. Να ζήσουμε όλοι μαζί το μοναδικό Ξανθιώτικο καρναβάλι».

ΠΟΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ; ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ!

Η AMSTEL ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!