Ξέφρενη μουσική, άφθονο κρασί, ασταμάτητος χορός, αναρίθμητα πυροτεχνήματα, στο μοναδικό Καρναβάλι Ξάνθης που διοργανώνεται στην «Πόλη με τα χίλια Χρώματα» για 53η χρονιά!

17 μέρες με δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, με τριάντα συλλόγους και ευφάνταστες στολές, με 100.000 συμμετέχοντες και επισκέπτες, και με ΤΗΝ AMSTEL ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ, αποτελούν τον “καμβά” και του φετινού Καρναβαλιού Ξάνθης υπό τον γενικό τίτλο των «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών».

«Το Καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι μασκαράτες, ούτε και υπάρχει δεύτερο στην Ελλάδα, έτσι όπως το ενεπνεύσθη μια ομάς Ξανθιωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν με πεποίθηση ότι θα το καταστήσουν έναν θεσμό εις την Θράκη και εις την Μακεδονία», έγραφε ο «Ελληνικός Βορράς» στις 26/2/1969, και εξηγούσε:

«Είναι εορταστικές εκδηλώσεις λαϊκές όπου λαμβάνουν μέρος όχι μόνον άψυχα κινούμενα, δημιουργήματα της ζωγραφικής και της σημερινής νοοτροπίας ή μπογιατισμένες καρικατούρες, αλλά συγκροτήματα μουσικά με ευρωπαϊκά και εγχώρια λαϊκά όργανα. Και η επιτροπή, κατά γενική ομολογία τριάντα χιλιάδων λαού που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις αυτές εις την Ξάνθη, το επέτυχαν πλήρως. Θεσμός λοιπόν κατέστησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης. Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, ένα σύνολο λαογραφικών εκδηλώσεων μέσα στην εποχή της αποκριάς και της διασκεδάσεως. Τα καρναβάλια και τα άρματα, ωραιότατα και αυτά, αποτελούν το συμπλήρωμα των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες είναι η ζωντάνια της Θράκης».

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 3 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, 19 του μηνός, τελευταία μέρα του Τριωδίου, με τη μεγάλη και φημισμένη ανά το πανελλήνιο Καρναβαλική Παρέλαση στο κέντρο της πόλης και στην παλιά πόλη, και με το φαντασμαγορικό Κάψιμο του «Τζάρου» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Ο «Τζάρος» για τους Ανατολικοθρακιώτες ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο μιας αλάνας ή πλατείας, ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης.

Αρωγός, υποστηρικτής και χορηγός, και φέτος, η AMSTEL, η οποία 20+1 χρόνια τώρα στηρίζει ανελλιπώς και δυναμικά τη διοργάνωση, τον τοπικό Δήμο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τους ντόπιους προμηθευτές, τα καταστήματα και τους δεκάδες συλλόγους της πόλης που συμπράττουν στο μεγάλο αυτό λαϊκό ξεφάντωμα.

Η AMSTEL ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ 20+1 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!