Σαράντα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ, έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν στο αποκαλούμενο «πακέτο Γιούνκερ», όπως ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών Κωστή Χατζηδάκη (ΝΔ) και Βασίλη Κεγκέρογλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

«Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε περιοχές και έργα που μπορούν να ενταχθούν, και προεπιλέξαμε 42 έργα, από τα οποία 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά, και τα υπόλοιπα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», σημείωσε ο Υπουργός και επισήμανε ότι το «πακέτο Γιούνκερ» δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Υπουργείο, το αμέσως προσεχές διάστημα θα διαμορφωθούν δύο βασικές δέσμες έργων που θα αφορούν:

– Στην ανάπτυξη ενός δικτύου νέων μαρίνων, σε συνδυασμό με έργα αναβάθμισης και περαιτέρω αξιοποίησης υφισταμένων.

– Στον εντοπισμό και ομαδοποίηση δημοσίων κτιρίων που χρήζουν ενίσχυσης και αναβάθμισης (στατικής, ενεργειακής, λειτουργικής, αισθητικής).

Πιο συγκεκριμένα, η προεπιλογή των έργων που έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομίας, περιλαμβάνει τους εξής τομείς και κατηγορίες έργων:

– είκοσι ενεργειακά έργα εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2.172.550.000 ευρώ, και τα οποία αφορούν: στο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, στον τερματικό σταθμό LNG (PCI) Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη, σε υβριδικούς σταθμούς (ηλιακούς – αιολικούς), σε μικρά υδροηλεκτρικά, στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικά θερμοκήπια, στην ανάπτυξη δικτύων διανομής στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, και στην υλοποίηση 190 ομοειδών έργων μικρών ανεμογεννητριών τα οποία ανήκουν σε 120 διαφορετικά επενδυτικά σχήματα.

– πέντε έργα του τομέα υποδομών και μεταφορών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.445.000.000 ευρώ, που αφορούν: στην ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων, στη νότια επέκταση του περιφερειακού Υμηττού, σε έργα προαστιακού σιδηροδρόμου, στην ανάπτυξη του λιμένα Λαυρίου, και στην υποθαλάσσια οδική ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας.

– τρία έργα του τομέα του τουρισμού, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 112.000.000 ευρώ, για ιαματικό τουρισμό, μετατροπή του TAE KWON DO σε συνεδριακό κέντρο, και εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.

– πέντε έργα πληροφορικής και επικοινωνιών συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 920.000.000 ευρώ, που αφορούν στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο (NGA Plan), στην πρόσβαση στο ίντερνετ με υψηλής και υπερ-υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, στις ευφυείς μεταφορές και στον τομέα «έξυπνα κτίρια για την έξυπνη πόλη».

– Τέσσερα έργα από τον επενδυτικό τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 594.000.000 ευρώ, που αφορούν: στη δημιουργία από το Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Φλέμιγκ» της “Βιοτεχνόπολης” (ενός καινοτόμου cluster βιοτεχνολογίας), στην προμήθεια και στον εξοπλισμό νέου, σύγχρονου ωκεανογραφικού σκάφους από το ΕΛΚΕΘΕ, στη δημιουργία από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ του κόμβου καινοτομίας P4SEEN για την εξατομικευμένη ιατρική, στο πρόγραμμα αντικατάστασης των κινητήρων των πλοίων ακτοπλοΐας με κινητήρες Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), και στην ανάπτυξη αντίστοιχων λιμενικών υποδομών.

– πέντε ιδιωτικές βιομηχανικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 349.000.000 ευρώ, για την ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων, επαναλειτουργία, και τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επιμέλεια: inkomotini.gr