Τα ευρήματα της έρευνας για τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η «ακτινογραφία» της λειτουργίας 61 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ισάριθμων νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Επικαλούμενη τη συγκεκριμένη έρευνα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων επικρατούν «συνθήκες πολέμου».
Κωδικοποιημένα τα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
- Διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ από διοικητικούς υπαλλήλους αντί ιατρών
- Καθυστερήσεις στην παράδοση των ασθενών από τους διασώστες του ΕΚΑΒ
- Καθυστερήσεις στις εξετάσεις των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται με συνοδούς
- Διασωληνομένοι ασθενείς σε φορεία και θαλάμους λόγω έλλειψης ΜΕΘ
- Πολυήμερο παρκάρισμα στην αναζωογόνηση των ΤΕΠ λόγω έλλειψης ΜΕΘ διασωληνωμένων ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας (πολυτραυματίες κ.α.)
- Άκρως επείγοντα περιστατικά παραμένουν σε ράντζα πολλές ημέρες, έως ότου βρεθεί χειρουργικό τραπέζι να χειρουργηθούν
- Χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα. Δείχνουν λάθος αποτελέσματα που οδηγούν σε λάθος ιατρική αντιμετώπιση
- Μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού
- Κάλυψη με ειδικευόμενους και αγροτικούς ιατρούς
- Χαλασμένα φορεία και καρότσια
- Συνοδοί σε ρόλο τραυματιοφορέα, νοσηλευτή, ιατρού
- Διακομιδές ασθενών στα ΤΕΠ μετά θάνατον λόγω ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ
- Νοσοκομεία πάνω στον άξονα των εθνικών οδών χωρίς να διαθέτουν Χειρουργική Κλινική
- Δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης μολυσματικών ασθενών από ιώσεις
- Ελλείψεις υλικών
- Δεν γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων
- Ράντζα
- Άστεγοι προσέρχονται στα ΤΕΠ για ύπνο
- Μεγάλη προσέλευση
- Βίαιες συμπεριφορές ασθενών σε βάρος του προσωπικού ή άλλων ασθενών, συνοδών
Γ.Ν. Κομοτηνής
Ειδικότερα, για την κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου της Κομοτηνής, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:
«Υπάρχει ένας γιατρός στο ΤΕΠ, Διευθυντής. Τραγική έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού. Χωροταξική υποδομή, κτιριακές εγκαταστάσεις και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε άθλια κατάσταση. Συχνές διακομιδές Ασθενών λόγω έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών».
Στην ίδια έρευνα περιλαμβάνονται επίσης τα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, του Διδυμοτείχου, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
«Ένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ υποδέχεται ασθενείς από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διακομίζονται έκτακτα περιστατικά από όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, λόγω απουσίας ιατρικών ειδικοτήτων στα υπόλοιπα Νοσοκομεία. Έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού».
Γ.Ν. Διδυμοτείχου
«Δεν λειτουργεί ΤΕΠ αλλά Σταθμός Πρώτων Βοηθειών που υποδέχεται και αντιμετωπίζει το σύνολο των επειγόντων περιστατικών αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Υπηρεσίες παρέχουν αποκλειστικά Αγροτικοί Ιατροί. Μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή τους από διακομιδές σε άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία λόγω ελλείψεων ειδικευμένων Ιατρών».
Γ.Ν. Ξάνθης
«Δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ. Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού. Πολλές ώρες αναμονής (ξεπερνούν τις 5 ώρες). Συχνά γίνονται επεισόδια μεταξύ ασθενών και συνοδών».
Γ.Ν. Καβάλας
«Το ΤΕΠ, ως αυτόνομο τμήμα λειτουργεί από το 2008 και από το 2010 σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γιατρός για το τμήμα. Καταγράφεται αύξηση των προσερχομένων ασθενών κατά 40%, γεγονός που σημαίνει ατελείωτες ουρές, μεγάλος χρόνος αναμονής και ταλαιπωρίας. Η απουσία ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο όπως παιδοχειρουργού, αγγειοχειρουργού υποβάλλουν τους ασθενείς σε περαιτέρω ταλαιπωρία με διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία. Συχνά το ΤΕΠ λειτουργεί δίχως την παρουσία τραυματιοφορέων. Η μεταφορά ασθενών στις ΜΕΘ και στα εργαστήρια γίνεται από ιατρούς και νοσηλευτές».
Γ.Ν. Δράμας
«Κανένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ και ελάχιστοι νοσηλευτές. Οι ασθενείς διακομίζονται σε όμορα νοσοκομεία με κίνδυνο της ζωής τους. Εκτός της ταλαιπωρίας και τον κίνδυνο για τη ζωή τους, επιβαρύνονται οι ασθενείς με τα έξοδα μετακίνησης αφού το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του».