Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, πραγματοποιήθηκε τελετή Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ «Γεώργιος Παυλίδης», παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

23-3Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για τη συμπαράστασή τους και δήλωσε:

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα , και ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση, να σας χαιρετίζω σήμερα από το βήμα του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης. Η ανάληψη των καθηκόντων μου αποτελεί για μένα την κορύφωση μιας δεκαετούς μαθητείας στο σχολείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και συνάμα την ύψιστη ευθύνη να προσπαθήσω και να δουλέψω με μοναδικό στόχο την πρόοδο του τόπου που με γέννησε και με ανέθρεψε.

Διανύουμε ήδη το δεύτερο 20μηνο θητείας της νέας περιφερειακής αρχής με προβλήματα, ελλείψεις και δυσλειτουργίες να έχουν ήδη καταγραφεί. Έχοντας διακρίνει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας μπορούμε πλέον να θέσουμε προτεραιότητες προκειμένου να αναδειχθεί η στρατηγική θέση της περιφέρειας και δη του νομού μας, ενός όμορφου, ακριτικού , με κομβική θέση νομού , που αναδεικνύει την ομορφιά μέσα από την πολυμορφία του.

Σήμερα πιο επιτακτικά από ποτέ και χωρίς να αγνοούμε το γεγονός της ιδιαίτερης περιόδου και των ραγδαίων εξελίξεων τόσο οικονομικών όσο και κοινωνικο-πολιτικών, είναι η ώρα για να τεθούν ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ αναπτυξιακοί στόχοι, να αναθεωρηθούν προτεραιότητες και να εξεταστούν οι ανάγκες του νομού.

Σημαντικοί άξονες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στους στόχους της Ροδόπης είναι :

-o ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,

ο οποίος αποτελεί πολιτική επιλογή πρώτης και άμεσης προτεραιότητας ,με απώτερο στόχο να στηρίξουμε την ανάπτυξη του και κατ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος .

Η κατασκευή έργων σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλες όπως: Φράγματα και ταμιευτήρες που βοηθούν στην αξιοποίηση και οικονομία των υδάτινων πόρων, Εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής,

προώθηση της διαδικασίας των αναδασμών, Αξιοποίηση της γεωθερμίας για την δημιουργία θερμοκηπίων. Έργα για την αξιοποίηση – εκμετάλλευση του Ορυκτού πλούτου όπως ο ζεόλιθος που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σύμφωνα με μελέτες του αριστοτέλειου πανεπιστημίου του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου και του ΙΓΜΕ.

– στον τομέα της ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ:

η πολεοδόμηση και οριοθέτηση οικισμών με προτεραιότητα σε εκείνους που παρουσιάζουν έντονη οικιστική ανάπτυξη όπως Κόσμιο, Γρατινή, Κάλχας, κτλ, αποτελεί προτεραιότητα, ο καθορισμός των χρήσεων γης κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές θα ενθαρρύνει όχι μόνο τον ντόπιο πληθυσμό να μείνει αλλά θα προσελκύσει και επενδυτές από γειτονικές περιοχές δίνοντας ανάταση στην τοπική οικονομία.

-στον τομέα των ΥΠΟΔΟΜΩΝ

πρέπει να ξεκινήσουμε από το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης το οποίο είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Ροδόπη είναι σημείο διόδου γειτονικών χωρών. Στόχος μας είναι και η αναβάθμιση των λιμανιών να ενταχθούν στο Πανελλήνιο δίκτυο μαρίνων αποτελώντας έτσι χώρο φιλοξενίας μικρών ταχύπλοων και ιστιοφόρων ώστε να αναπτυχθεί ο ναυτικός τουρισμός.

-στον τομέα του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ :

Ο τρόπος ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει ισχυρό κεφάλαιο ανάκαμψης για τον τόπο μας είναι ν ’αντιμετωπιστεί καταρχάς συνολικά στο πλαίσιο της περιφέρειας ΑΜΘ και να αντιμετωπιστεί συνολικά το γεγονός της εισροής των τουριστών στην περιφέρεια μας κατανοώντας πλήρως τί σημαίνει να είσαι χώρος υποδοχής. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της θέσης μας προς το Αιγαίο. Να αποτελέσει προτεραιότητα η παραλιακή σύνδεση των τριών Νομών με την κατασκευή του δρόμου Μαρώνειας – Μάκρης, έργο που όπως καταλαβαίνετε θα δώσει στους κατοίκους της Θράκης και τους επισκέπτες της μία τεράστια παραλία που μέχρι σήμερα παραμένει για αυτούς άγνωστη και απροσπέλαστη. Η αξιοποίηση του φράγματος Γρατινής της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό τουριστικό προορισμό όπου μπορούν να γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης μπορεί να δοθεί ώθηση και στον εκκλησιαστικό τουρισμό, στον κυνηγητικό τουρισμό, σε εξειδικευμένο για ΑΜΕΑ τουρισμό και γενικότερα σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

-στον τομέα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

αποτελεί κοινό στόχο η ανάδειξη της Θράκης ως ενεργειακού κόμβου, αξιοποιώντας την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, γεγονός τεράστιας σημασίας για την τοπική οικονομία με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομικότερες ενεργειακές παροχές προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, πάντα σεβόμενοι το περιβάλλον και τηρώντας τα απαιτούμενα και κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Οι τομείς δράσης είναι πολλοί, η πρόκληση και η ευθύνη μεγάλη και μόνο με συνεργασία , καινοτόμες ιδέες και πολλή δουλειά θα μπορέσουμε να αποδώσουμε .

Οφείλουμε όλοι μαζί – ΑΙΡΕΤΟΙ , ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- να επιδιώξουμε ένα καθεστώς ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του νομού μας. Και γι αυτό Ζητούμε την στήριξη της Περιφέρειας και της Κεντρικής διοίκησης.»

Με την παρουσία τους τίμησαν τον Αντιπεριφερειάρχη, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, οι Δήμαρχοι Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης και Μαρωνείας – Σαπών κ. Ιωάννης Σταυρίδης, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής Ταξίαρχος Νικόλαος Νιζάμης, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής Νικόλαος Μενεξίδης, ο Αστυνομικός Δ/ντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης και ο Αστυνομικός Δ/ντής Κομοτηνής Κωνσταντίνος Λούκας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλαγανής Ευάγγελος Κώνστας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αεροπορίας, ο Στρατηγός ε.α. Τσαλικίδης Πέτρος, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ελένη Δημούδη, Οντέρ Μουμίν και Νίκος Ευφραιμίδης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ζωή Κοσμίδου, ο Ιερέας και ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Νότης Χαραλαμπίδης, Γενικοί Διευθυντές και Προϊστάμενοι Υπηρεσιών, Πρόεδροι και μέλη Επιμελητηρίων, Ομοσπονδιών, Συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ποιος είναι ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1979 στην Κομοτηνή, όπου και κατοικεί μόνιμα, είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Βrighton της Μεγάλης Βρετανίας, από το οποίο αποφοίτησε το 2001, και κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ειδίκευσης (master). Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων το 2013 ως δόκιμος αξιωματικός, εργάστηκε στην ανάδοχο κατασκευαστική εταιρία τμήματος της Εγνατίας Οδού, «Τεχνοδομική Α.Ε». Το 2004 εγγράφηκε στο ΤΕΕ Θράκης και έκτοτε εργάζεται ως ιδιώτης Πολιτικός Μηχανικός και κατασκευαστής, διατηρώντας δικό του τεχνικό γραφείο τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Βασιλική-Μαρία Καρακάση, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο ενός έτους σήμερα. Γονείς του είναι ο Παναγιώτης Τσαλικίδης και η Ελένη Παπαδοπούλου, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έχει έναν αδερφό, τον Χρήστο Τσαλικίδη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  • Δημοτικές εκλογές Κομοτηνής Οκτωβρίου 2006 – Πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της νικήτριας παράταξης «Σύγχρονη Πόλη».

Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών του τον ανέδειξε πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο Κομοτηνής στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Κοτσάκη, και από τον Ιανουάριο του 2007 έως και τον Αύγουστο του 2008 κατείχε τη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, θέση από την οποία συνέβαλλε στη διαμόρφωση και στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2007-2013, και στην υλοποίηση σειράς έργων που έδωσαν πνοή στη πόλη της Κομοτηνής. Στηριζόμενος πάντοτε στην αρχή της Διαφάνειας  αλλά και του σωστού Προγραμματισμού, την περίοδο της θητείας του υλοποιήθηκαν πολλές παρεμβάσεις στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων, καθώς και 35 ακόμη στο σύνολο μεγαλύτερα έργα υποδομών, όπως: 1) η ανάπλαση του δημοτικού πάρκου Αγίας Παρασκευής, χρηματοδοτούμενο από το τα Προγράμματα URBAN και ΘΗΣΕΑΣ. 2) Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κομοτηνής. 3) Κατασκευή κερκίδων και αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου Κομοτηνής. 4) Δημοτικό Ωδείο και Δημοτική Σχολή Χορού στην οδό Βενιζέλου, χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ ΑΜ-Θ. 5) Στέγη αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, χρηματοδοτούμενο από το URBAN. 6) Κτίριο φιλοξενίας και σίτισης απόρων και αστέγων, χρηματοδοτούμενο από το URBAN. 7) Διαπολιτισμικός παιδικός σταθμός, χρηματοδοτούμενο από το URBAN. 8) Ολοκλήρωση κτιρίου, οργάνωση και λειτουργία, μουσείου Καραθεοδωρή. Παράλληλα συμμετείχε στην ομάδα διαχείρισης του URBAN ΙΙ ως επικεφαλής πολιτικός προϊστάμενος,  σε συνεργασία με τεχνικές υπηρεσίες. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και  τον Οκτώβριο του 2010, διατέλεσε Πρόεδρος της Ανώνυμης Εμπορικής Εταιρείας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων “Γευσιγνωσία” του Δήμου Κομοτηνής, και μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Τον Μάρτιο του 2008, ως ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος, του ανατέθηκε η οργάνωση και διεξαγωγή της ανάδειξης του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Κομοτηνής. Τον Ιανουάριο του 2009 εκλέχθηκε και συμμετείχε στη διαδημοτική επιτροπή για τη «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Ακόμη, θήτευσε ως εκλεγμένο μέλος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ροδόπης, ενώ ως ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος, διατέλεσε και εκπρόσωπος τοπικής αυτοδιοίκησης στη ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ.

  • Περιφερειακές εκλογές Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Μαΐου 2014 – Ο μοναδικός εκλεγμένος Χριστιανός περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης

Η ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση τον έχει φέρει σε άμεση επαφή με τα μικρά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Έχοντας αναπτύξει μια σύγχρονη πολιτική σκέψη και παράλληλα αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία, αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου, ζητώντας τη στήριξη των συμπολιτών του. Το 2014 θέτοντας υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου  Παυλίδη «Περιφερειακή Αναγέννηση», εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης συγκεντρώνοντας 5.500 ψήφους και στελεχώνοντας τη σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου ως ο μοναδικός εκλεγμένος Χριστιανός εκπρόσωπος του νομού Ροδόπης. Με την εκλογή του και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, ανέλαβε την προεδρία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΔΕΣΜΟΣ, στην οποία η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει ως πλειοψηφών εταίρος. Στη διάρκεια της προεδρίας του ενήργησα ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λειτουργία της εταιρίας, που θα υποβοηθήσει την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας, με ανάληψη νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επισταμένη και συνεχή ενημέρωση επί του αντικειμένου, διαρκή επαφή με φορείς και αρμόδια υπουργεία, και αναζήτηση των κατάλληλων συνεργαζόμενων φορέων. Παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, το 2015 υπήρξε για τη ΔΕΣΜΟΣ μια χρονιά πλήρους υλοποίησης των εγκεκριμένων δράσεών της.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ