9 ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ (4)Ορκίστηκαν σήμερα, ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, και τα νέα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων τέλεσε τον αγιασμό και την ορκωμοσία του κ. Γεώργιου Παυλίδη.

Στη συνέχεια ο νέος Περιφερειάρχης πραγματοποίησε την ορκωμοσία των Αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Συμβούλων, στο Ιερό Ευαγγέλιο οι χριστιανοί και στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι, ενώ σε πολιτικό όρκο προχώρησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ριζοσπαστικής Αυτιοίκησης», της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της παράταξης «Γνώση & Συνεργασία».

Τις δικές του ευχές, συγχαίροντας τους εκλεγμένους, έδωσε ο κ. Παντελεήμων.

Τη συνεργασία, προκειμένου η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να καταστεί πρωταγωνίστρια, έθεσε σε πρώτο πλάνο ο κ. Παυλίδης, με απώτερο σκοπό όπως τόνισε να βελτιωθούν τα εισοδήματα και η ποιότητα ζωής των πολιτών, και κάλεσε προς τούτο σε συμπόρευση όλες τις παρατάξεις του νέου συλλογικού οργάνου.

Ως προτεριαότητα, ο κ. Παυλίδης, παρουσίασε τον στόχο της καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά και όσον αφορά τους μηχανισμούς της Περιφέρειας, την πάταξη «της αναβλητικότητας και της αρνητικότητας, των πελατειακών σχέσεων και των συμφερόντων», που δημιουργούν όπως επισήμανε, «φυτώρια διαφθοράς».

Παράλληλα, ο νέος Περιφερειάρχης, κατέθεσε την αποφασιστική του βούληση για σύγκρουση «με νοοτροπίες που πρέπει να τελειώνουν μια για πάντα» όπως με νόημα είπε, και υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα η Περιφέρεια να πάψει να περιορίζεται στην απλή διαχείριση των τεκταινομένων, αλλά να κινηθεί επιθετικά.

Ο κ. Παυλίδης ξεκαθάρισε ακόμη, ότι θεμελιώδεις αντιλήψεις της διοίκησής του στην κατεύθυνση της επίτευξης των προσδοκιών των πολιτών για «αλλαγές και αποτελέσματα», είναι «η κοινωνική ευαισθησία, η διαφάνεια, η ισονομία και ο αλληλοσεβασμός ανεξάρτητα από θρησκεία, καταγωγή ή όποια διαφορετικότητα».

Συνολικά ορκίστηκαν 51 νέοι αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών της ΑΜ-Θ, ως εξής:

«Περιφερειακή Αναγέννηση»: 31 σύμβουλοι (οκτώ από Έβρο, επτά από Ροδόπη, επτά από Ξάνθη, τέσσερις από Καβάλα, τέσσερις από Δράμα, έναν από Θάσο).

«Κοινωνική Συμμαχία»: 10 σύμβουλοι (δύο από κάθε περιφερειακή ενότητα).

Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση: 3 σύμβουλοι (από έναν από Δράμα, Καβάλα και Έβρο).

«Μακεδονία-Θράκη-Ελλάδα μας»: 2 σύμβουλοι (έναν από Δράμα και έναν από Καβάλα).

«Ελληνική Αυγή»: 2 σύμβουλοι (έναν από Καβάλα και έναν από Έβρο).

«Λαϊκή Συσπείρωση», «Οικολογία Αλληλεγγύη» και «Γνώση και Συνεργασία», εκπροσωπούνται από τους επικεφαλής τους.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παυλίδη:

«Φίλες και φίλοι μου, αγαπημένοι Μακεδόνες και Θρακιώτες συμπατριώτες μου,
Σας ευχαριστώ θερμά, για τη σημερινή σας παρουσία. Ευχαριστώ επίσης όλους εσάς, όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, για την απόφαση και εντολή σας, να μας εμπιστευθείτε για τα επόμενα 5 χρόνια την πορεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μια εντολή που δεν επιδέχεται μια απλή μόνον ανάγνωση αλλά ενσωματώνει τις υψηλές προσδοκίες της κοινωνίας, την ελπίδα, την αλλαγή, το αποτέλεσμα. Προσδοκίες για μια νέα Περιφέρεια που θα χαρακτηρίζεται από διακριτή οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, από αποτελεσματικές υπηρεσίες, κοινωνική ευαισθησία και διαφάνεια παντού. Από τώρα πορευόμαστε μαζί. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς περιχαρακώσεις. Καθαρά. Αυτή είναι η αμετακίνητη, ασυμβίβαστη, προσωπική μου δέσμευση. Τονίζω ότι δεν έχουμε εξαρτήσεις. Είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας, σώμα απ’ το σώμα της. Το μόνο που μας δεσμεύει είναι το μέλλον της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης που θέλουμε να δώσουμε στον τόπο μας, η ευημερία για τις οικογένειες και τα παιδιά μας. Επιζητούμε μια Περιφέρεια στην οποία οι πολίτες έχουν πλήρη δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Μια Περιφέρεια στην οποία ο αλληλοσεβασμός ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής ή διαφορετικότητας, θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Το έχω πει πολλές φορές. Είμαστε εδώ για να ενώνουμε τους πολίτες αυτού του τόπου, να θεμελιώσουμε βαθιά κοινωνική περιφερειακή συνοχή.

Κυρίες και κύριοι

Η περιφερειακή μας κοινωνία βιώνει πιο έντονα από την άλλη Ελλάδα, την εξέλιξη της κοινωνικής και αναπτυξιακής κρίσης. Όλα αυτά όμως, που ζούμε και που οδήγησαν στην καταλυτική αποδόμηση που παρακολουθούμε, έχουν αίτια.. Και δεν προσδιορίζονται απλώς με όρους οικονομικούς. Η πραγματική χρεοκοπία και οι στερήσεις έχουν τις ρίζες τους σε μακρόχρονες νοοτροπίες και πρακτικές που τραυμάτισαν και αποσάθρωσαν τους αναπτυξιακούς μας νευρώνες, τους θεσμούς, τις διαδικασίες, τις αυτονόητες αρχές και αξίες που οριοθετούν την έντιμη συμπεριφορά και διασφαλίζουν τα αποτελέσματα.
Είναι καιρός και θα αλλάξουμε. Δεν θα σταθούμε αδρανείς στα παραγωγά αίτια. Μαζί θα διαμορφώσουμε την Περιφέρεια του αύριο, μέσα από την κοινωνία, με νέους όρους και κανόνες με ισχυρό όραμα, ρεαλισμό αλλά και πεισματική βούληση. Για σύγκρουση, ρήξεις και ανατροπές. Με νοοτροπίες που πρέπει να τελειώσουν. Οφείλουμε να δομήσουμε την οικονομία και την ανάπτυξη με όρους θεσμικής διαφάνειας και κοινωνικής ευθύνης, που θα γκρεμίσουν ό,τι μόλυνε την πορεία. Η Περιφέρεια γίνεται πλέον θεσμός ανάληψης συνεχών πρωτοβουλιών, ενεργητικής και επιθετικής στάσης προς την ανάπτυξη, υιοθετεί τις καλές πρακτικές, φεύγει από την απλή διαχείριση. Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλώς να συγχρονίσουμε τον βηματισμό μας αλλά να τρέξουμε, με όση δύναμη έχουμε στην κατεύθυνση αυτή, αλλιώς θα μείνουμε πίσω από όσα γύρω μας με καλπασμό εξελίσσονται. Δε μας ταιριάζει η παραμονή στις ουρές των καταλόγων ανάπτυξης της Ευρώπης. Επιβάλλεται να φύγουμε από τις θέσεις αυτές. Να πάμε εκεί που εκτρέφεται η ελπίδα και κυοφορείται το μέλλον.
Σε όλα αυτά Σεβασμιότατοι, κ. Υπουργοί, κ. Βουλευτές, κ. Δήμαρχοι, αγαπητοί συμπολίτες, οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι μας, ανάλογα με τα φορτία εμπιστοσύνης που μας έταξε η κοινωνία μας.

Κυρίες και Κύριοι, Θρακιώτες και Μακεδόνες συμπολίτες μου,

Σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι είναι πρώτη μας προτεραιότητα οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, σε όλα εκείνα που δομούν την ανάπτυξή μας.
Εργαζόμαστε και επιχειρούμε ήδη δια του νέου ΕΣΠΑ, όλων των αναπτυξιακών εργαλείων και των διαρθρωτικών πόρων ,να μεταβούμε σε μια αναδιαρθρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία. Εγκαταλείπουμε τη χρόνια διαρθρωτική αδράνεια, που μετά την κρίση στον τόπο μας έγινε άκρως αιχμηρή και ζημιογόνα.
Ψηλαφίζουμε κάθε τι που θα καταστήσει την Περιφέρεια περισσότερο ανταγωνιστική, εξωστρεφή και παραγωγική, βασισμένη στη γνώση, την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση.
Σταθερό όμως, παράλληλο με όλα αυτά μέλημά μας, θα είναι η αλληλεγγύη, η δημιουργία θέσεων εργασίας , η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανέχειας.
Πάμε για μια Περιφέρεια στοχευμένα διεκδικητική και μαχητική.
Και βέβαια,
Κανείς δεν είπε ότι τα βήματα αυτά θα είναι εύκολα..

Η Διοίκηση κυρίες και κύριοι έχει συνέχεια και θα επιδείξουμε το δέοντα σεβασμό στα θετικά της απερχόμενης, επιχειρώντας όμως, όλες τις πρέπουσες, βαθιές διορθώσεις στα πλαίσια της ισχυρής λαϊκής εντολής που λάβαμε. Έτσι, πέραν των ως άνω, η Περιφέρεια θα αποκτήσει έναν ενιαίο και αποτελεσματικό μηχανισμό λειτουργίας, για την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα χτυπήσουμε τις χρόνιες δυστοκίες στην εξυπηρέτησή τους και θα δώσουμε μάχες με την αρνητικότητα, την αναβλητικότητα, τις πελατειακές σχέσεις, τα συμφέροντα, τις δαιδαλώδεις διαδρομές που αποτελούν φυτώρια πλουτισμού και διαφθοράς.

Αυτονόητο είναι ότι θεσμοθετούμε ανοικτή συνεργασία με τις Αρχές, με όλους τους δήμους, , με όλους τους φορείς, με τα ΑΕΙ , με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες και διερευνούμε τους τομείς στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επιχειρηματικές αναπτυξιακές και κοινωνικές συνέργειες. Δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε η Περιφέρεια να αποτελέσει τον leader σε μια ενιαία στρατηγική με κοινά αποδεκτές επιλογές.

Κυρίες και Κύριοι, συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλων των παρατάξεων, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλες. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα, οι στερήσεις και η καθημερινότητα.. Εύχομαι να έχουμε μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο. Η δημοκρατία δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Απαιτεί πολύ κόπο, ψυχικό σθένος, γνώσεις, σκληρή δουλειά και συνεχή επαγρύπνηση. Καλώ σε συμπόρευση όλες τις παρατάξεις για το καλό του τόπου. Να αναδομήσουμε μαζί το θεσμό, απαιτώντας από τους πολίτες να μας κρίνουν σκληρά, να μην αρκούνται στα μικρά αλλά να διεκδικούν τα μεγάλα .

Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι μου,

Από σήμερα είμαστε όλοι και Εβρίτες και Καβαλιώτες και Ροδοπίτες και Ξανθιώτες και Δραμινοί και Θασίτες και Σαμοθρακίτες. Είμαστε όλοι Θρακιώτες και Μακεδόνες . Είμαστε όλοι πολίτες της ίδιας Περιφέρειας, του τόπου μας. Μιας αδιάσπαστης Περιφέρειας της οποίας θα περιφρουρήσουμε την ενιαία λειτουργία, την εσωτερική της αλληλεγγύη και τη συνοχή . Όλοι μαζί θα εργαστούμε, μακριά από τοπικισμούς και ζημιογόνες αντιπαλότητες.
Τελειώνοντας, κ.κ. , επισημαίνω για μια ακόμα φορά, ότι η Περιφέρειά μας, προικίστηκε από τη Φύση, με το ισχυρότατο γεωγραφικό πλεονέκτημα της στρατηγικής θέσης της, με μεγάλες δυνατότητες και εξαιρετικό φυσικό πλούτο.
Μπορούμε, αρκεί να το πιστέψουμε και να είμαστε αποφασισμένοι όλοι μας, κυρίως οι πολίτες, να χτίσουμε τη νέα ΑΜΘ, ένα πρότυπο διακριτής περιφερειακής οικονομίας και ανάπτυξης. Από εμάς εξαρτάται. Από τώρα και μετά η πραγματική μας νίκη, το όνειρό μας, είναι να κάνουμε έργο με αναδιαρθρώσεις, με μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσουμε τα εισοδήματα και την ποιότητα ζωής του κάθε συμπολίτη μας.

Εκεί, σ’ αυτή την πορεία, από εδώ και πέρα, συναντώνται οι δρόμοι μας.
Σας ευχαριστώ θερμά».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες: Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσόστομος, και Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος Β’.

Οι Υφυπουργοί: Εσωτερικών και Βουλευτής Έβρου κ.Γεώργιος Ντόλιος, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Χρήστος Βασιλάκος.

Οι βουλευτές: Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός, Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης, Καβάλας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Δράμας Δημήτριος Κυριαζίδης, και Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου.

Ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής Ταξίαρχος Σωτήριος Κουντουράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Υποστράτηγος Γεώργιος Σαλαμάγκας, και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ταξίαρχος Σωτήριος Τερζούδης.

Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ, ο απερχόμενος Πρύτανης Κωνσταντίνος Ρέμελης, ο νεοεκλεγείς πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης, καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Αθανάσιος Μητρόπουλος.

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέστησαν οι Δήμαρχοι: Κομοτηνής Γεώργιος Πετρίδης, Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, Μαρωνείας – Σαπών Ιωάννης Σταυρίδης, Αβδήρων Γεώργιος Τσιτιρίδης, Μύκης Καπζά Τζεμήλ, Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, Δοξάτου Δημήτριος Δαλακάκης, Κάτω Νευροκοπίου Βασίλειος Γιαννόπουλος, και Παρανεστίου Αλεξάνδρα – Μαρίνα Σωτηριάδου.

Ιδιαίτερη επίσης, ήταν η παρουσία του βουλευτή Βουλγαρίας Νεντιάλκο Ζίβκοβ Σλάβοβ, ο Νομάρχης του Σμόλιαν Βουλγαρίας Ντιμίτρι Κραστάνοφ, ο Δήμαρχος του Σμόλιαν Νικολάι Μελέμοφ, και ο Δήμαρχος του Ζλάτογκραντ Μίροσλαβ Γιάντσεφ.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

1 ΔΕΣΠΟΤΗΣ-ΠΑΥΛΙΔΗΣ 2 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΥΛΙΔΗ 2 (2)

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ (2)

10 ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ (1) 15 ΣΤΙΓΜΕΣ 5 16 ΣΤΙΓΜΕΣ 7 19 ΣΤΙΓΜΕΣ 12 21 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ (2) 20 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ (1) 22 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ (3) 23 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ (4) 24 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ (5) 25 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ (7) 26 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (1) 27 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (3) 28 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (12) 29 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (15) 30 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (20) 31 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (22) 33 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (23) 32 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (18) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ (6) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (2) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (4) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (5) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (6) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (7) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (16) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (9) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (8) ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2 (21) ΣΤΙΓΜΕΣ 14 ΣΤΙΓΜΕΣ 13 ΣΤΙΓΜΕΣ 6 ΣΤΙΓΜΕΣ 8 ΣΤΙΓΜΕΣ 11 ΣΤΙΓΜΕΣ 4 ΣΤΙΓΜΕΣ 2 ΠΑΠΑΔΕΣ 2 (2) ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ (3) ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ (2) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (3) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (5) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (6) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (9) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (2) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (1) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΘΙΣΤΟΙ (8) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΘΙΣΤΟΙ (4) ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΘΙΣΤΟΙ (6) 18 ΣΤΙΓΜΕΣ 10 17 ΣΤΙΓΜΕΣ 9 14 ΣΤΙΓΜΕΣ 3 13 ΣΤΙΓΜΕΣ 1 12 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 7 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (8) 4 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΘΙΣΤΟΙ (3) 5 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΘΙΣΤΟΙ (7) 6 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (4) 11 ΠΑΠΑΔΕΣ (1) 8 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΡΘΙΟΙ (7) 3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΘΙΣΤΟΙ (1)