Εξαιρετικά πλούσιο είναι το καλεντάρι των εκδηλώσεων του δραστήριου Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό του και είπε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα με το έθιμο της καμήλας.

Πλέον, ενόψει και του νέου έτους, έπονται οι εκδηλώσεις:

31.12.2015: Παραδοσιακά κάλαντα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής – έθιμο καμήλας.

03.03.2016: Τσικνοπέμπτη, ώρα 22:00, παραδοσιακή θρακιώτικη αποκριά στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής – αναπαράσταση των Φανών, με τη συμμετοχή συλλόγων της Κοζάνης.

04.03.2016 και 05.03.2016: Πάρτι καρναβαλιστών στην πλατεία της Κομοτηνής, με την συμμετοχή και άλλων τοπικών συλλόγων (πχ Τρελακάντεμι)

11.03.2016: Αποκριάτικο παιδικό πάρτι στον Σύλλογο.

25.03.2016 έως 27.03.2016: Τριήμερο σεμινάριο παραδοσιακών χορών και φεστιβάλ παραδοσιακών δρωμένων.

23.04.2016: Παραδοσιακό χοροθέατρο «Η χαρά της Δουκινιώς» του Μίλτη Παρασκευαϊδη. Θρακική ηθογραφία σε τέσσερις θεατρικές εικόνες με τη συμμετοχή εκατό και πλέον ηθοποιών, χορευτών, κ.λπ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κομοτηνή τον Μάιο του 1940 και έκτοτε δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί.

Μάιος 2016: Σε επίκαιρα σημεία της πόλης τοποθετούνται σταντς που δείχνουν την αντίστοιχη εικόνα της πόλης την εποχή των Ελευθερίων, μέσα από καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες της εποχής (π.χ. έξω από την Τσανάκλειο, από τη Λέσχη Κομοτηναίων, τη Βενιζέλου, την κεντρική πλατεία κ.λπ.). Συνεργάζεται το Γ’ Λύκειο Κομοτηνής.

Μάιος 2016: Η ιστορία της ενσωμάτωσης της Θράκης παρουσιάζεται από μαθητές και μαθήτριες του Γ’ Λυκείου Κομοτηνής με τη συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού και τη συνεργασία του Συλλόγου Εβριτών. Όλο το υλικό – που θα συγκεντρωθεί και αξιοποιηθεί από τα παιδιά –  θα αποτελέσει επετειακή έκδοση – βιβλίο με σκοπό να διανεμηθεί δωρεάν στα σχολεία όλης της περιοχής.

Μάιος 2016: Συμμετοχή στα Ελευθέρια 2016 με τα παιδικά τμήματα παραδοσιακού και μοντέρνου χορού του Συλλόγου.

28.05.2016: 3η Μαθητιάδα παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων των δημοτικών σχολείων της περιοχής.

11.06.2016: Συνεστίαση του συλλόγου – παρουσίαση των τμημάτων κατά τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ιούνιος 2016: Κατασκηνωτική τριήμερη συνάντηση των παιδικών χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων Εβριτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Ιούλιος 2016: Τριήμερο συναυλιακό 1ο Φεστιβάλ Φαναρίου, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Πέρυσι ξεκίνησε ένας αρχικός σχεδιασμός ο οποίος εγκαταλείφθηκε ενόψει των οικονομικών εξελίξεων. Φέτος φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η υλοποίηση ενός τριήμερου φεστιβάλ στα πρότυπα άλλων περιοχών της χώρας (π.χ. της Κεραμωτής, του Τυχερού), με την αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού αλλά και τη συμμετοχή αναγνωρισμένων καλλιτεχνών.

Επίσης δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί και οριστικοποιηθεί, ωστόσο προγραμματίζονται:

– Το 4ο αντάμωμα παιδικών χορευτικών τμημάτων στη Μαρώνεια με τη συνεργασία του τοπικού Δήμου.

– Τριήμερο αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο στο Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής με τη συνεργασία του τοπικού Μορφωτικού Ομίλου στα πρότυπα του λαϊκού θερινού σινεμά.

– Η 4η συνάντηση των Συλλόγων Εβριτών της Περιφέρειας στην Ξάνθη.

«Πέραν των ανωτέρω ο Σύλλογός μας είναι ανοικτός σε οποιεσδήποτε προτάσεις συνεργασίας, όχι μόνο επί των ανωτέρω ήδη δρομολογημένων εκδηλώσεων, αλλά και άλλων προτάσεων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστος Χατζηπέμου.

Υπενθυμίζεται, ότι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του Συλλόγου, περιλαμβάνει:

Δευτέρα και Τετάρτη: Μαθήματα παραδοσιακών χορών – τμήματα ενηλίκων.

Τρίτη και Πέμπτη: Μαθήματα παραδοσιακών οργάνων και λειτουργία του τμήματος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προβολών.

Παρασκευή: Τμήματα παιδικής ζωγραφικής και μοντέρνου χορού.

Σάββατο: Μαθήματα παραδοσιακών χορών – παιδικά τμήματα. Τμήματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Κυριακή: Μαθήματα παραδοσιακών χορών – προεφηβικό και εφηβικό τμήμα. Λειτουργία τμήματος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προβολών.