Πλεόνασμα ύψους 52.162 € παρουσιάζει το ταμείο του Δήμου Κομοτηνής βάσει των στοιχείων του ισολογισμού του 2015 ο οποίος και υπερψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με τις αντιπολιτευόμενες μάλιστα παρατάξεις της Φελ. Καζάκου («Εμείς η πόλη») και της Ελ. Λαφτσή («Πολη-τική ανατροπή»), να συγχαίρουν τη δημοτική αρχή και την αντιδημαρχία οικονομικών – ο «Σπάρτακος» απουσίαζε ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε.

Η τελευταία χρονιά που ο ισολογισμός του Δήμου Κομοτηνής υπήρξε θετικός, ήταν το 2002, με πλεόνασμα 31.940 €. Έκτοτε, οι ισολογισμοί κάθε έτους είχαν αρνητικό πρόσημο, από -40.911 € το 2003, έως και -6.493.668 € το 2010.

8Δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης: «Λίγοι Δήμοι στην Ελλάδα βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση όπως εμείς»

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τόνισε πως «είμαστε από τους λίγους, στέρεους οικονομικά Δήμους σε όλη τη χώρα», και υπογράμμισε με έμφαση: «Ο ισολογισμός δεν είναι μια απλή λογιστική απεικόνιση, αλλά καταδεικνύει πολλά ουσιαστικά στοιχεία, όπως την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας προς τους συναλλασσόμενους με τον Δήμο μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής μας, καθώς και προς τους εργαζόμενους, αλλά και την απουσία της αναγκαιότητας να καταφύγουμε σε δανειοδοτήσεις, κάτι που το πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια». «Συνεπακόλουθα», συμπλήρωσε, «ασκούμε με συνέπεια κοινωνικές πολιτικές, ενώ πετυχαίνουμε ικανοποιητικές εκπτώσεις στα δημοπρατούμενα έργα αφού οι ανάδοχοι γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν στην ώρα τους». «Και όλα αυτά», όπως πρόσθεσε, «με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με σημαντικές στρεβλώσεις του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ, και με την άσχημη γενικότερα οικονομική κατάσταση της χώρας, στοιχεία που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες. Αν μαζί με αυτά είχαμε και οικονομική δυσπραγία, αντιλαμβάνεστε ότι θα βρισκόμασταν σε ασφυκτικό περιβάλλον». Καταλήγοντας, επισήμανε πως «πορευόμαστε με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια».

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής, κ. Δημ. Πολιτειάδης.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής, κ. Δημ. Πολιτειάδης.

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημ. Πολιτειάδης: «Μέσα από μια σωστή διαχείριση δεν ζημιώνουμε τον Δήμο και κατ’ επέκταση τους συνδημότες μας»

Κάνοντας λόγο για «συλλογική προσπάθεια», και ευχαριστώντας το προσωπικό της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου «για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει ώστε ο Δήμος Κομοτηνής να είναι οικονομικά σήμερα σε ένα πολύ καλό σημείο», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, στην εισήγησή του, επισήμανε κατ’ αρχήν πως «σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς όπου γίνονται προβλέψεις, οι ισολογισμοί αναφέρονται σε πραγματικά στοιχεία τα οποία συνοψίζονται στο «παθητικό» σκέλος, όπου καταγράφονται οι πηγές προέλευσης των κεφαλαίων, και το «ενεργητικό», όπου αποτυπώνονται οι ενέργειες με τις οποίες τα κεφάλαια έχουν διατεθεί-επενδυθεί». Κατόπιν ο κ. Πολιτειάδης προέβη σε συνοπτική περιγραφή του ισολογισμού του 2015: «Μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα, εν μέσω μάλιστα περιόδου οικονομικής κρίσης εξ αιτίας της οποίας οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Δήμους έχουν μειωθεί έως και κατά 70%, χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, και με δυσκολίες πληρωμής από τους δημότες των υποχρεώσεών τους προς τον Δήμο. Είμαστε λοιπόν σε πολύ καλό σημείο. Καλύπτουμε τα έξοδα από τα έσοδα του Δήμου, και μέσα από μια σωστή διαχείριση δεν ζημιώνουμε τον Δήμο και κατ’ επέκταση τους συνδημότες μας. Παράλληλα, λόγω της οικονομικής κρίσης, δημιουργήσαμε και τις ανάλογες προβλέψεις ώστε σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Από τα δεδομένα του παρόντος ισολογισμού, προκύπτει σαφής βελτίωση όλων σχεδόν των στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού: Μείωση των δανειακών μας υποχρεώσεων κατά 17%, και μείωση υποχρεώσεων προς προμηθευτές κατά 36%. Όλα τα δάνειά μας πληρώνονται κανονικά, καθώς και οι προμηθευτές μας, οι δε αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε: ότι τιμολογείται, πληρώνεται αμέσως. Τέλος, από τα στοιχεία του πίνακα των αποτελεσμάτων χρήσης, θα πρέπει να επισημανθεί η μείωση του κόστους λειτουργίας του Δήμου αλλά και η αύξηση των εσόδων από πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο Δήμος μας να βρίσκεται οικονομικά σε καλό σημείο, και έτσι, σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, βελτιώνει τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του, και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του αποπληρώνοντας χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση τους προμηθευτές του αλλά και όλες τις άλλες υποχρεώσεις του, επιτυγχάνοντας καλές τιμές στους διαγωνισμούς του, και το σπουδαιότερο, από τη λειτουργία του δεν παράγονται ζημίες. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός, ότι τούτων δοθέντων, η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου μας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας τη θετική εικόνα των οικονομικών του».

3Η πορεία των ισολογισμών του Δήμου Κομοτηνής από το 2001 και εντεύθεν:

2002: +31.940 €

2003: -40.911 €

2004: -1.114.818 €

2005: -2.840.976 €

2006: -2.572.055 €

2007: -3.380.479 €

2008: -4.237.921 €

2009: -3.261.009 €

2010: -6.493.668 €

2011: -1.481.320 €

2012: -701.313 €

2013: -2.398.448 €

2014: -602.024 €

2015: +52.162 €

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου