Η σύνδικος κ. Ελ. Χρονοπούλου προχωρά τη Δευτέρα 17/10 τη διαδικασία πλειστηριασμού τριών εργοστασίων της εταιρείας, αν και από τις 29/9 έχει λάβει επίσημη και έγγραφη επενδυτική πρόταση εξαγοράς!

Μηχανή κόστους 280.000 ευρώ, πλειστηριάζεται με τιμή 12.000 ευρώ!

Την άμεση επαναλειτουργία των κλωστηρίων “ΡΟΔΟΠΗ” και “ΜΑΡΩΝΕΙΑ” στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, με τουλάχιστον 175 θέσεις εργασίας, προβλέπει το σχέδιο του επενδυτή. 

«Εδώ κάτι δεν πάει καλά, κάτι συμβαίνει. Όταν μια τέτοια εταιρεία εκποιείται, κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι… Να πάρουν θέση όλοι εδώ και τώρα και να μας απαντήσουν. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλοι».

Μπροστά σε μια εφιαλτική εξέλιξη βρίσκονται οι πρώην εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ).

Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου πρόκειται να διενεργηθεί στην Αθήνα πλειστηριασμός τριών (από τα δέκα επτά συνολικά σε όλη τη χώρα) εργoστασίων της εταιρείας – των ΔΟΥΔΟΣ Θεσσαλονίκης, ΚΟΛΒΛΑΝ Πέλλας και ΒΕΡΛΑΝ Ημαθίας – μολονότι από τις τις 29 Σεπτεμβρίου η σύνδικος της πτώχευσης της εταιρείας κ. Ελένη Χρονοπούλου έχει λάβει έγγραφη πρόταση επενδυτή ο οποίος εκδηλώνει απτό ενδιαφέρον εξαγοράς  του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου Λαναρά!

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Κομοτηνή η κ. Μάρθα Στογιαντζάκη, μέλος του συμβουλίου των πιστωτών, και ο κ. Γιώργος Τζουγκρανάς, πρόεδρος του σωματείου των πρώην εργαζομένων της FANCO, «κατήγγειλαν» την κ. Χρονοπούλου ότι προχωρά τη διαδικασία του πλειστηριασμού αγνοώντας την επισήμως και εγγράφως κατατεθειμένη επενδυτική πρόταση εξαγοράς.

%ce%b5%ce%bd%ce%ba%ce%bb%cf%89-1Το χειρότερο σενάριο ο πλειστηριασμός

«Ναι μεν κατά τον νόμο ο σύνδικος είναι αυτός που αποφασίζει και διεκπεραιώνει τους πλειστηριασμούς, όμως ο νόμος δεν λέει να γίνει οπωσδήποτε ο πλειστηριασμός και να μην εξεταστεί η όποια επενδυτική πρόταση υπάρχει, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μας», τόνισαν η κ. Στογιαντζάκη και ο κ. Τζουγκρανάς, θέτοντας φλέγοντα ερωτήματα: «Ο νόμος ναι μεν δίνει όλες τις αρμοδιότητες στους συνδίκους, αλλά ποια είναι η λογική; Πλειστηριάζω για να έχει το ταμείο της πτώχευσης χρήματα και να τα παίρνουν οι γύρω-γύρω; Ή αποσκοπώ στο κοινό καλό; Αν προχωρήσει τη Δευτέρα 17/10 ο πλειστηριασμός, ποιος θα ωφεληθεί; Γιατί η σύνδικος ενώ έχει λάβει την πρόταση του υποψήφιου επενδυτή, δεν τον έχει καλέσει ακόμη για να αξιολογηθεί η πρότασή του; Καθυστερεί για να οδηγηθούμε στον πλειστηριασμό; Τι θέλει τέλος πάντων η σύνδικος η οποία αξιώνει και αμοιβές ύψους 80.000 ευρώ το εξάμηνο;».

dsc08786fΗ τυχόν διενέργεια του πλειστηριασμού, είναι κατά τους ίδιους το χειρότερο σενάριο, και ιδού γιατί: «Με τους πλειστηριασμούς ξέρουμε τι γίνεται. Ποτέ σε κανέναν εργαζόμενο δεν καταβάλλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, κανένας δεν έχει δουλειά, μένουν τα κουφάρια των εγκαταστάσεων, και όλα ξεπουλιούνται κοψοχρονιά. Φεύγουν εργοστάσια ή κομμάτια εργοστασίων για ψίχουλα, γεγονός που αποδυναμώνει την εταιρεία, ειδικά η δική μας που είναι μεγάλη μπαίνει στη διαδικασία της σαλαμοποίησης, και το μόνο που γίνεται είναι ζημιά για τα εργοστάσια, για τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες». Έφεραν μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι «μια καινούρια μηχανή του εργοστασίου ΔΟΥΔΟΣ που αγοράστηκε μόλις λίγο πριν πτωχεύσει η εταιρεία, στην τιμή των 280.000 ευρώ, «βγαίνει» στον πλειστηριασμό με τιμή 12.000 ευρώ!»

“Κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι”

Υπενθυμίζοντας, δε, ότι «η ΕΝΚΛΩ είναι μια μεγάλη επιχείρηση με μεγάλη περιουσία», επισήμαναν με νόημα πως «όταν μια τέτοια εταιρεία εκποιείται, κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι…».

%ce%b5%ce%bd%ce%ba%ce%bb%cf%89-2Μάλιστα, δεδομένου οτι ο εν λόγω πλειστηριασμός επρόκειτο να εκτελεστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως μετά από παρεμβάσεις των πρώην εργαζόμενων της εταιρείας αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, η κ. Στογιαντζάκη και ο κ. Τζουγκρανάς, εκτίμησαν με αγωνιώδη και εύλογη καχυποψία πως «εδώ κάτι δεν πάει καλά, κάτι συμβαίνει», και συμπλήρωσαν: «Τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δουν το θέμα πάραυτα ώστε να σταματήσει ο πλειστηριασμός της Δευτέρας. Από τη στιγμή που υπάρχει έγγραφη πρόταση επενδυτή, αν γίνει ο πλειστηριασμός θα είναι κάτι το πολύ χοντρό».

Τούτων δοθέντων, αν και αναγνωρίζουν μεν τις κυβερνητικές αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα για το πάγωμα των πλειστηριασμών, εντούτοις καλούν την κυβέρνηση που «όλο μιλάει για αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, να κινηθεί άμεσα» προκειμένου να ανακοπεί ο προγραμματισμένος για την ερχόμενη Δευτέρα πλειστηριασμός.

dsc08790f175 τουλάχιστον θέσεις εργασίας στη Ροδόπη αν η εταιρεία εξαγοραστεί από τον επενδυτή

Σύμφωνα με την κ. Στογιαντζάκη και τον κ. Τζουγκρανά το μέλλον της εταιρείας στην περίπτωση που αυτή εξαγοραστεί από τον επενδυτή, διαγράφεται ευοίωνο. Άμεσα θα ξανατεθούν σε λειτουργία τα εργοστάσια ΡΟΔΟΠΗ και ΜΑΡΩΝΕΙΑ στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής δημιουργώντας 175 θέσεις εργασίας, καθώς και η μονάδα ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΣ της Νάουσας. Κατά τον σχεδιασμό μάλιστα, ο οποίος προβλέπει υιοθέτηση του συνεργατικού μοντέλου διαχείρισης της εταιρείας που έχουν προτείνει οι πρώην εργαζόμενοι, στις μονάδες της Κομοτηνής θα υπάρξουν συνθήκες και για πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας μεσομακροπρόθεσμα. Παράλληλα, το τίμημα που θα συμφωνηθεί να καταβάλλει ο επενδυτής, ο οποίος θα συστήσει μια νέα υγιή επιχείρηση, θα διαμοιραστούν στους πρώην εργαζομένους και στις υποχρεώσεις του πτωχευμένου ομίλου προς το ΙΚΑ.

«Κάποτε ήμασταν εξακόσιοι εργαζόμενοι. Από 1.000 ευρώ μισθό τον μήνα ο καθένας, «έπεφταν» στην τοπική αγορά 600.000 ευρώ μηνιαίως!», υπενθύμισαν η κ. Στογιαντζάκη και ο Τζουγκρανάς, καλώντας την τοπική κοινωνία να μετατρέψει τον αγώνα τους σε «πάνδημο αίτημα»!

Και ολοκλήρωσαν τη συνέντευξή τους, διαμηνύοντας: «Να πάρουν θέση όλοι εδώ και τώρα και να μας απαντήσουν. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλοι!».