Η αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό, ενόψει της χειμερινής περιόδου, ήταν το θέμα  της σύγκλησης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου και παρουσία του Δ/ντή Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Κώστα Χουβαρδά.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα θέματα:

– Η μελέτη και η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, με προτεραιότητα τη συγκράτηση εδαφών σε δασικές εκτάσεις των οποίων η φυσική βλάστηση έχει καταστραφεί από πυρκαγιές.

– Ο έλεγχος και ο καθαρισμός των δικτύων φρεατίων όμβριων υδάτων εντός των αστικών περιοχών.

– Ο έλεγχος και ο προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων.

– Η συντήρηση και η βελτίωση των εγγειοβελτιωτικών έργων.

– Η ενημέρωση των γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων και εκμεταλλεύσεων, αναφορικά με την εκκένωση αυτών, στην απευκταία περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

– Η ενημέρωση για την κατάσταση αντιπλημμυρικής προστασίας των δικτύων του ΟΣΕ και της ΔΕΗ.

– Η οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

– Η ενημέρωση των πολιτών για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

– Η συμβολή εθελοντικών οργανώσεων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Δήμων Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής, της 4ης ΕΜΑΚ, της Δ/νσης Αστυνομίας Ροδόπης, του ΔΕΔΔΗΕ, της Δ/νσης Δασών, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Ροδόπης, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Ροδόπης, της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, του ΚΤΕΛ Ροδόπης, της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας  και Κομοτηνής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, και των εθελοντικών ομάδων του Σώματος Σαμαρειτών και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής.