Η συμμετοχή σε έναν καταξιωμένο θεσμό, η συνάντηση με εκατοντάδες συνομηλίκους τους, η δυνατότητα έκφρασης των απόψεων και των αγωνιών τους εκεί όπου λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις, συνέθεταν εξαρχής μια μεγάλη πρόκληση για την Αλεξάνδρα, τη Σετσήλ και την Ευτυχία.

Πρόκειται για τις τρεις κοπέλες που εκπροσώπησαν τον νομό Ροδόπης στην ΚΓ’ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων». Αναχώρησαν για την Αθήνα με πολλή όρεξη και με μεγάλες προσδοκίες και, όπως αναγνωρίζουν, οι εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκεί παραμονής τους, τις αποζημίωσαν με το παραπάνω. Εμπειρίες ζωής, θα τις χαρακτήριζε κανείς, που θα λειτουργούν καταλυτικά εφεξής στον τρόπο σκέψης τους, στην οπτική και την αντιμετώπιση των κοινών πραγμάτων. Και κυρίως εμπειρίες, που τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ενεργοποίηση των νέων μπορεί να αλλάξει τον ρου των εξελίξεων και, εντέλει, τις τύχες της κοινωνίας μας.

Το θέμα του φετινού προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων» ήταν «Ένα σχολείο να μας χωράει: κάνουμε like στη διαφορά». Οι «έφηβοι βουλευτές», χωρισμένοι σε 7 ομάδες με ειδικότερη θεματολογία η καθεμιά, εστίασαν στον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας στον χώρο του σχολείου και συζήτησαν για το πώς μπορούν, ατομικά και συλλογικά, να εμπλουτίσουν τη σχολική και κοινωνική ζωή αξιοποιώντας τις δυναμικές της διαφορετικότητας. Οι «έφηβες βουλευτίνες» από την Κομοτηνή ήταν μέλη των ομάδων Ε’ και ΣΤ’, που καταπιάστηκαν με τα «πλαίσια και όρια έκφρασης στο σχολείο» και με τα «ζητήματα ταυτότητας και σεξουαλικότητας στην εφηβεία», αντίστοιχα.

Αλεξάνδρα Ξαγοράρη: «Το πιο σημαντικό που κατάλαβα είναι ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και μόλις καταφέρουμε να αποδεχθούμε πλήρως το διαφορετικό, τίποτα δε θα μπορεί να μας σταματήσει»

Η Αλεξάνδρα Ξαγοράρη, που ήταν μέλος της Ομάδας Ε’, μιλώντας στο Inkomotini.news, εμφανίστηκε πεπεισμένη πως «ό,τι και να γίνει στη χώρα μας, όσο οι νέοι είμαστε διατεθειμένοι να μετατρέψουμε τα μελανά σημεία σε φωτεινά στίγματα, τότε δε θα μας εμποδίσει τίποτα». Αυτό ήταν το πρώτο, αισιόδοξο και ενθαρρυντικό συμπέρασμα, που αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων». Ταυτόχρονα, το πιο σημαντικό που κατάλαβε, όπως επισημαίνει, είναι ότι «όλοι είμαστε διαφορετικοί και μόλις καταφέρουμε να αποδεχθούμε πλήρως το διαφορετικό, τότε πάλι τίποτα δε θα μπορεί να μας σταματήσει».

Σετσήλ Πεχλιβάν: «Το πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων» είναι μια απόδειξη στον έξω κόσμο ότι τα παιδιά έχουν κριτική σκέψη και απόψεις οι οποίες αξίζει να ακουστούν, αλλά και να ληφθούν υπόψη»

Στην ίδια ομάδα συμμετείχε και η Σετσήλ Πεχλιβάν, η οποία δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το γεγονός ότι «μας δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο». Να σημειωθεί ότι η Σετσήλ είχε την ευκαιρία να μιλήσει και στην αίθουσα της Γερουσίας. «Το πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων» είναι μια απόδειξη στον έξω κόσμο», τόνισε στο μήνυμά της, «ότι τα παιδιά έχουν κριτική σκέψη και απόψεις οι οποίες αξίζει να ακουστούν, αλλά και να ληφθούν υπόψη».

Ευτυχία Φώλη: «Οι έφηβοι να μιλούν ανοιχτά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις χωρίς να ντρέπονται για το ποιοι είναι ή για το τι πιστεύουν»

Η Ευτυχία Φώλη, που έλαβε μέρος στις δραστηριότητες της Ομάδας ΣΤ’, έκανε λόγο για μια μοναδική εμπειρία που έζησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΚΓ’ Συνόδου. «Οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και έτσι κατάφερα όχι μόνο να αποκτήσω νέες γνώσεις αλλά να μεταλαμπαδεύσω η ίδια γνώσεις σε άλλα άτομα», μας δήλωσε. «Μου δόθηκε ακόμη η ευκαιρία να συζητήσω με άλλους εφήβους, αλλά και με ειδικούς», επισήμανε, «για θέματα τα οποία απασχολούν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Γι’ αυτό και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να προτρέψω όλους τους εφήβους να μιλούν ανοιχτά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις χωρίς να ντρέπονται για το ποιοι είναι ή για το τι πιστεύουν».

Καταληκτικά, η Ευτυχία, παρόλο που εκείνη δεν την κέρδισε η πολιτική, αλλά επιμένει στη μεγάλη της αγάπη, που είναι να σταδιοδρομήσει στον Ελληνικό Στρατό, προέτρεψε τους συνομηλίκους της να ζήσουν την εμπειρία της συμμετοχής στη «Βουλή των Εφήβων» και «να είναι σίγουροι», όπως υπογράμμισε, «πως τα οφέλη που θα αποκομίσουν θα είναι πολλά και σε διαφορετικούς τομείς».