Κοινοβουλευτική ερώτηση για τις ευθύνες της Κυβέρνησης από την παράταση της αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ και την αβεβαιότητα που αυτή γεννά για τον χρόνο εκτίμησης των ζημιών για τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης από τη θεομηνία της 15ης Ιουνίου, κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιλχάν.    

Αναλυτικά κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή:

«Κύριε υπουργέ.

Στις 15 Ιουνίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ροδόπη προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον 7.000 στρέμματα φυτικής παραγωγής στον Δήμο Αρριανών κυρίως, αλλά και στους Δήμους Ιάσμου και  Μαρώνειας–Σαπών επίσης. Σχεδόν με ολική καταστροφή της φυτικής παραγωγής τους, και με μεγάλες απώλειες σε υποδομές και γεωργικά μηχανήματα, καταγράφονται αγρότες και κάτοικοι σε οικισμούς όπως το Νέο Καλλυντήριο, το Ομηρικό, ο Δοκός, η Άγρα, ο Πάσσος, η Βραγιά, τα Αρχοντικά, η Φιλύρα, η Κάτω Δροσίνη, κ.ά. Επίσης, ζημιές καταγράφονται και σε περιοχές του Δήμου Ιάσμου, και συγκεκριμένα στο Κοπτερό και στους Αμαξάδες.

Η προθεσμία δηλώσεων των ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, ολοκληρώνεται αύριο, 30 Ιουνίου.

Παραμένει όμως μέχρι και σήμερα άγνωστο, παρά τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των παραγωγών, πότε θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών, λόγω της αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για ανθρώπους με κατά τεκμήριο πολύ χαμηλά εισοδήματα, που προέρχονται αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με την αγροτική παραγωγή.

Κύριε υπουργέ.

Εξ όσων γνωρίζουμε, τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καλύπτονται προς ώρας αποκλειστικά από τις εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρά την υποχρέωση που είχαν οι κυβερνήσεις να συνεισφέρουν με ένα ποσό στον ΕΛΓΑ για τα λειτουργικά του έξοδα, από το 2011 που ισχύει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ.

Κάθε φορά που γίνεται ζημιά και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ, στους αγρότες επιβάλλεται υποχρεωτική εισφορά επιπλέον με 1 € / στρέμμα, ή 0,10 € / δένδρο, για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Έτσι, κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών-κτηνοτρόφων που δίνονται στον ΕΛΓΑ είναι περίπου 170-175 εκατομμύρια ευρώ, και επιπλέον τα χρήματα για τις εκτιμήσεις σε περίπτωση ζημιών. Από αυτά τα χρήματα πληρώνονταν τα οδοιπορικά οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να γίνονται οι εκτιμήσεις ζημιών, και η κυβέρνηση σήμερα δεν φαίνεται να αφήνει περιθώριο εφαρμογής μιας νέας κοινά αποδεκτής συμφωνίας πάνω στο θέμα αυτό, εφόσον υποτίθεται ότι επιθυμεί εξορθολογισμό του συστήματος των οδοιπορικών. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να έχουν σταματήσει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Η κυβέρνηση όμως και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ και μήνες υπόσχονται  στους αγρότες και τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ ότι θα εξασφαλίσουν την καταβολή των οδοιπορικών και την λειτουργία του Οργανισμού. Εφόσον οι εισφορές των παραγωγών υπέρ ΕΛΓΑ φθάνουν έως και τα 175 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, γεννάται εύλογο ερώτημα για τις πραγματικές αιτίες της κυβερνητικής κωλυσιεργίας για την επίλυση του ζητήματος των οδοιπορικών των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Κυρίως, γιατί απολύτως ζημιωμένοι από αυτή την υπόθεση, είναι οι αγρότες, που βλέπουν στις φυσικές καταστροφές που απειλούν την βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους, στις υπέρογκες εισφορές και την αυξανόμενη φορολόγηση που καταδυναστεύουν το εισόδημά τους,  να προστίθεται και η ανεξήγητη κυβερνητική ασυνέπεια που εντέλει παράγει μόνο επώδυνα αποτελέσματα για όλους.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Υπάρχει η βούληση ώστε τις επόμενες κιόλας μέρες να σπεύσουν για την καταγραφή των ζημιών οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στις περιοχές της Ροδόπης που χτυπήθηκαν στις 15 Ιουνίου από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα;

Β) Ποιες οι πραγματικές αιτίες της διένεξης της κυβέρνησης με τους εκτιμητές υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, από την στιγμή που οι αγρότες παραγωγοί υποβάλλονται ετησίως σε υψηλές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, καλύπτοντας λειτουργικές του ανάγκες;

Γ) Σκέφτεται η κυβέρνηση να συνεισφέρει η ίδια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ και γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα αν και αυτό προβλέπεται από το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ;».