Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής ο τελικός των «Αυγομαχιών των Nηπιαγωγείων», με τη συμμετοχή δέκα παιδιών από το 1ο, 3ο, 13ο και 15ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, και το νηπιαγωγείο Κοσμίου, που είχαν «προκριθεί» σε αγώνες των προηγούμενων ημερών.

Στον τελικό, το οποίο συντόνισαν και επίβλεψαν οι παλαίμαχοι Θρυλοριώτες «αυγομάχοι» Θεόφιλος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Αποστολίδης, οι λιλιπούτειοι «αυγομάχοι» πήραν μέρος με δέκα βαμμένα κόκκινα αυγά κότας, και έδωσαν έναν πραγματικά συναρπαστικό αγώνα τσουγκρίσματος, με ενθουσιασμό και πάθος, και με τη βοήθεια των συμμαθητών και των νηπιαγωγών τους, που τους εμψύχωναν σχηματίζοντας ακόμη και «κερκίδα»!

«Για πρώτη φορά είχαμε τη χαρά να διοργανώσουμε “αυγομαχίες”, ένα έθιμο του Πάσχα των Ποντίων, με τη συμμετοχή παιδιών της προσχολικής ηλικίας, στο πλαίσιο των εορτοδράσεων για τα έθιμα μέσα στην Εκπαίδευση», σημείωσε η προϊσταμένη του 13ου νηπιαγωγείου Κομοτηνής και πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» που εδώ και χρόνια αναβιώνει το εν λόγω έθιμο, κ. Χρύσα Μαυρίδου, εστιάζοντας στην αξία του εγχειρήματος: «Εκείνο που πραγματικά θέλω να καταθέσω, είναι η τεράστια σημασία του να περνάει οποιοδήποτε κομμάτι του πολιτισμού μας μέσα στην Εκπαίδευση, γιατί έτσι θα εξασφαλίσουμε και τη συνέχεια και τη διατήρησή του. Ο χώρος της Εκπαίδευσης είναι το «όχημα» που θα διασώσει την παράδοσή μας, και εκείνο που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η χαρά των παιδιών, η άμιλλα που καλλιεργήθηκε μέσα από αυτή τη διαδικασία, και είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι και οι γονείς ήταν και αυτοί μαζί για την αναβίωση αυτού του εθίμου, και βέβαια ενθαρρυντικό είναι και το ότι αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να προετοιμάσει καινούριους “αυγομάχους”». 

Οι δέκα διαγωνιζόμενοι «εκκολαπτόμενοι αυγομάχοι», ήταν οι: Εγκέ Εμίν από το 1ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, Αχιλλέας Τσάμογλου, Γιώργος Παραστατίδης και Λαμπρίνα Ξενάκη από το 3ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, Νικόλας Κύρογλου, Χρήστος Δρακόντης και Φίλιππος Καντάρας από το 13ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, Ευαγγελία – Άννα Ροδιάτη και Κωνσταντίνος Πασχαλίδης από το 15ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, και Χριστίνα Κραστούδη από το νηπιαγωγείο του Κοσμίου.

Νικητές αναδείχθηκαν οι: 1ος ο Χρήστος Δρακόντης από το 13ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, 2ος ο Κωνσταντίνος Πασχαλίδης από το 15ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, και 3ος ο Αχιλλέας Τσάμογλου από το 3ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής.  

Τα έπαθλα των νικητών, τρία κύπελλα, ήταν προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».