ΑΒΓΟ 7Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας, υπό την αιγίδα του Δήμου Δράμας, πραγματοποίησαν με επιτυχία στην κεντρική πλατεία του Μικροχωρίου Ν. Δράμας, τις φετινές, 9ες Περιφερειακές Αβγομαχίες, σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του εθίμου του τσουγκρίσματος των αβγών, που οι πρόγονοι τους έφεραν από τον Πόντο.

Συμμετείχαν 39 αβγομάχο, διαφόρων ηλικιών και από διάφορα μέρη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο κάθε αβγομάχος είχε στην κατοχή του 30 αβγά, τα οποία αφού ελέγχθηκαν από την επιτροπή που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό, επιδόθηκαν σε τσουγκρίσματα, η έκβαση των οποίων ανέδειξε νικητές τον Δημήτριο Σαμαρά ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση, Γεώργιο Γεωργουλίδη ο οποίος κατέλαβε την δεύτερη θέση, και τον πατήρ Βασίλειο Παπαδόπουλο ο οποίος πέτυχε την τρίτη θέση. Οι τρεις νικητές βραβεύθηκαν με κύπελλα, όμως τους περίμενε και μια ευχάριστη έκπληξη καθόσον στον πρώτο νικητή απονεμήθηκε και το χρηματικό έπαθλο της τάξης των 200 ευρώ, ενώ στον δεύτερο και στον τρίτο νικητή τους προσφέρθηκε μια δωρεάν εκδρομή.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με τη συμμετοχή των παραδοσιακών τμημάτων χορού του Συλλόγου Μικροχωρίου, που εκτός από το ποντιακό σχήμα, το σωματείο εμφάνισε και ομάδα που παρουσίασε χορούς από τη Μακεδονία.

Μετά το πέρας του αγώνα, ακολούθησε ποντιακό γλέντι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος κατέκλυσε την πλατεία του Μικροχωρίου, παρακολουθώντας με αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη του αγώνα.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ευχαριστεί όλα τα σωματεία της Περιφέρειας που εδώ και εννιά συναπτά έτη στηρίζουν την αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου, τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροχωρίου Δράμας για την άψογη διοργάνωση των φετινών Αβγομαχιών, τον Δήμο Δράμας για την υποστήριξη της εκδήλωσης, τους αβγομάχους που έλαβαν μέρος, και τον πατήρ Βασίλειο Παπαδόπουλο για την πολύτιμη συνδρομή του.

ΑΒΓΟ 9

ΑΒΓΟ 6

ΑΒΓΟ 7

ΑΒΓΟ 8

ΑΒΓΟ 3

ΑΒΓΟ 4

ΑΒΓΟ 1

ΑΒΓΟ 2

ΑΒΓΟ 5