Όποια άποψη κι αν έχει κανείς για τα αίτια και την εξέλιξη της κρίσης, έχει αξία να ακουστεί επιτέλους και η άλλη άποψη – αυτή που ακούστηκε λιγότερο μέχρι σήμερα. Που ήταν εν πολλοίς απαγορευμένη να συζητηθεί, να διερευνηθεί χωρίς αναθέματα και κορώνες.

%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85

– του Γιώργου Πεταλωτή, πρώην Υπουργού και Βουλευτή Ροδόπης.

Ο Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του καταγράφει με τρόπο κατατοπιστικά λεπτομερή το χρονικό της κρίσης, τις διαπραγματεύσεις, τους συσχετισμούς που δημιουργούνταν σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο, και μας οδήγησε αφενός να μη χρεοκοπήσουμε το 2010, αφετέρου να γίνουν πρωτοφανείς ανατροπές στην οικονομία, στο Κράτος αλλά και στο επίπεδο της ζωής του πολίτη, με ό,τι συνεπάγονται όλα αυτά.

Σήμερα, που έξι χρόνια μετά έχουν παρελάσει οι πάντες (Σαμαράς, Τσίπρας με Καμμένο), από κυβερνητικούς θώκους και άρα κρίνεται εξ αντικειμένου η προσπάθεια, η ειλικρίνεια, η αντίληψη των πέριξ, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε δημοσίως. Να ακουστούν επιτέλους και οι «άλλοι». Κι ας κριθούμε στο πεδίο της πραγματικής αντιπαράθεσης κι όχι του λαϊκισμού, της ευκολίας της ατάκας, της εθνοκαπηλείας. Γιατί η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη για να βρει τον δρόμο της.

%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%b7%cf%83-game-overΓια μένα το βιβλίο αυτό είναι μια αναδρομή στα γεγονότα, αφού λόγω της κυβερνητικής μου θέσης έζησα από κοντά τις προσπάθειες, τις αγωνίες, τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, εμφανείς και αφανείς, και με όλους απέναντι, που εν μέρει περιγράφονται στο βιβλίο.

Η αγωνία κοινή για να μην πτωχεύσει η χώρα, μια χώρα που λίγους μήνες πριν βρισκόταν «αλλού». Είναι λοιπόν μια ευκαιρία με την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου στην πατρίδα μου, στην Κομοτηνή, να υπάρξει μια σοβαρή αφήγηση σε μια συζήτηση ψύχραιμη, με τη συμμετοχή δύο σοβαρών ομιλητών: του Γιάννη Μουρμούρη, προέδρου του Οικονομικού Τμήματος του ΔΠΘ και αντιπρύτανη του ιδρύματος, και του Γιάννη Λασκαράκη, δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Γνώμη» της Αλεξανδρούπολης, με πολιτική δράση πλήρης σοβαρότητας και περγαμηνές στον χώρο του περιφερειακού Τύπου της χώρας.

Μια παρουσίαση πολιτικού βιβλίου χωρίς κομματικές στοχεύσεις και περιχαρακώσεις, όπως ήταν το ζητούμενο από την αρχή για την εκδήλωση αυτή.