ναι (1)
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης στο περίπτερο της ΠΑΜΘ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πραγματική ενίσχυση των τομέων της ανάπτυξης και της οικονομίας στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ζήτησε από την κυβέρνηση, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, αναφερόμενος σε μείζονα τοπικά ζητήματα, στη διάρκεια  συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός. Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Περιφέρειά ΑΜΘ,  που λόγω της οικονομικής κρίσης υπέστη σχεδόν το διπλάσιο πλήγμα από ότι η υπόλοιπη Ελλάδα. Απαρίθμησε τις τεράστιες δυνατότητές της περιοχής, τις οποίες και περιέγραψε, στη μοναδική πλεονεκτική γεωγραφική της θέση, στο άνοιγμα για πρώτη φορά των εξωτερικών συνόρων σε ικανοποιητικό βαθμό προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, στην απόφαση αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας με την εισαγωγή νέων στόχων και εργαλείων, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της αλλά και στην προσπάθεια εισαγωγής ενός περισσότερου ευέλικτου τοπικού μοντέλου διακυβέρνησης, την Αιρετή Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ,  έθεσε ευθέως σειρά ζητημάτων προς την κυβέρνηση και τα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών, μεταξύ των άλλων:

-τη λήψη φορολογικών και άλλων  μέτρων για την εξισορρόπηση των ευνοϊκότερων φορολογικών καθεστώτων σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, που οδηγούν σε μετανάστευση επιχειρήσεων και όχι μόνο

-τον απεγκλωβισμό των φυσικών λατομικών μας πετρωμάτων, όπως ο θρακικός ζεόλιθος, από νομοθετικές ή γραφειοκρατικές καταστάσεις, ώστε σε περιόδους κρίσης να μην παραμένουν αχρησιμοποίητα αλλά να εκμεταλλευθούν προς όφελος της κοινωνίας

-να αποδοθούν οι αναγκαίοι διαρθρωτικοί πόροι από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και το Π.Δ.Ε.

-οι επιβαρύνσεις από τα πάσης μορφής ήδη διερχόμενα δίκτυα, οριζοντίως σε μήκος 100αδων χλμ, μέσα από την Περιφέρειά μας, τα πάσης μορφής ενεργειακά δίκτυα, είναι μεγάλες και οι τοπικές κοινωνίες δικαιούνται ανταποδοτικά οφέλη

-να ρυθμιστεί ομοίως με τα νησιά του Αιγαίου η επισκεψιμότητα από την Τουρκία με την Visa των 72 ωρών

να στηριχθεί η βαριά πληττόμενη, περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα από λόγους υφιστάμενων εξαρτήσεων από το κράτος,  επιχειρηματικότητα της περιοχής μας.

να στηριχθεί ιδιαίτερα η απασχόληση, να υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα κάλυψης κοινωνικών ελλειμμάτων φτώχειας και ανέχειας με δεδομένη την ύπαρξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Της συνέντευξη τύπου ακολούθησε  ομιλία με θέμα το θρακικό ζεόλιθο από την κ. Σάνη Καπράγκου, από την ομάδα του καθηγητή Νίκου Λυγερού,  που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ενώ ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ βρέθηκε  για αρκετή ώρα και στο Περίπτερο της Περιφέρειας το οποίο σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

DSCN2623

DSCN2649
Από την εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜΘ στο πλαίσιο της ΔΕΘ