Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής που χορήγησε από τον Μάιο του 2016 ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG).
Την πρωτοβουλία, που απευθυνόταν σε μαθητές Δημοτικού και Λυκείου, οργάνωσε και υλοποίησε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), στις Περιφέρειες της βορείου Ελλάδας απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός: Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Τα σεμινάρια παρέδωσαν τριάντα έξι εξειδικευμένοι εκπαιδευτές, και τα παρακολούθησαν συνολικά
- περισσότερα από 25.000 παιδιά και έφηβοι
- και 56 εκπαιδευτικοί
- από 142 Δημοτικά και 60 Λύκεια, σε 66 και 31 κοινότητες της χώρας αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής διεξήγαγαν συγκοινωνιολόγοι-μηχανικοί και ειδικά καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί του ΙΜΕΤ, με τη χρήση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού για κάθε ηλικιακή ομάδα, απευθυνόμενοι σε μαθητές που κατοικούν σε κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διευθύντριας Ερευνών του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Γεωργίας Αϋφαντοπούλου: «Η συνεργασία με τον TAP μας έδωσε την ευκαιρία για την ευρεία διάδοση της γνώσης του Ινστιτούτου μέσα από την εκτέλεση εστιασμένης εκπαίδευσης, με άμεσο αποτέλεσμα στην κοινωνία».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο χρονικές φάσεις:
- φάση Ι [Μάιος-Οκτώβριος 2016]: τα σεμινάρια παρακολούθησαν αποκλειστικά μαθητές Δημοτικού.
- φάση ΙΙ [Σεπτέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017]: συμμετοχή μαθητών και Δημοτικού και Λυκείου.
Ο TAP στήριξε την προσπάθεια στο πλαίσιο της δέσμευσής του να τηρεί διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά συμπεριφορές που σχετίζονται με την ασφάλεια, και να προωθεί βέλτιστες πρακτικές. Για τον λόγο αυτό, τα μικρότερα παιδιά εκπαιδεύθηκαν σε βασικούς κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας (χρήση του οδικού δίκτυου ως πεζοί, ποδηλάτες ή επιβάτες), ενώ οι έφηβοι, δηλαδή οι οδηγοί του αύριο, σε κανόνες οδικής ασφαλείας.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, ενημερώθηκαν επίσης οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές για τους στόχους και το περιεχόμενό του, με τους εκπρόσωπους τους να ανταποκρίνονται πολύ θετικά στην πρωτοβουλία και να συμμετέχουν στις εργασίες των σεμιναρίων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, μάλιστα, κ. Ανάργυρος Πατακάκης, παρακολούθησε ένα από τα σεμινάρια (μαζί με τους μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Λυκείου Δράμας). Μετά την ολοκλήρωσή του, ο ίδιος συζήτησε τη διαδικασία με αντιπροσώπους του ΙΜΕΤ και του ΤΑΡ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών που ευαισθητοποιούν τους μαθητές σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση του έργου να υλοποιεί ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με ουσιαστικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, και να προκρίνει πάνω από όλα την ασφάλεια, ο Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα κ. Rikard Scoufias, σημείωσε: «Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον TAP, όπως και η ανάπτυξη σχέσεων σεβασμού με τις τοπικές κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή μας να συνδράμουμε την προσπάθεια του ΙΜΕΤ να βελτιώσει τη γνώση των νέων γύρω από θέματα οδικής ασφάλειας, μόνο τυχαία δεν είναι».
Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.edu.imet.gr.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline
Σχετικά με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ
To Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) από την σύστασή του το 2000 εκπονεί έρευνα υψηλού επιπέδου σε θέματα οδικής ασφάλειας, με έμφαση στην εκπαίδευση, την αλλαγή της συμπεριφοράς των χρηστών, καθώς και την τεχνολογία που μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας για οχήματα και οδούς.
Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ είναι φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας, μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού FERSI (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ινστιτούτων Οδικής Ασφάλειας), κι έχει πραγματοποιήσει σειρά εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων για ενήλικες και παιδιά. Επίσης, στο πλαίσιο του εθνικού έργου “e-drive Academy” του Υπουργείου Μεταφορών, έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών βιβλίων (33) και λογισμικών πολυμέσων (περίπου 100), για όλες τις ηλικίες μαθητών και κατηγορίες ενηλίκων.